En liten notis om et lite regimeskifte på en liten øy

0
Statsminister Roosevelt Skerrit og hans parti vant valget i Dominica. Foto: TeleSUR

USA har en lang historie med intervensjoner i sitt ‘nære utland’ i Latin-Amerika, med flere hundre regimeendringer, kanonbåtdiplomati, støtte til kupp og elitestyre, og hvis ingenting annet hjelper, invasjoner. Det siste tiåret har framgangsmåten vært harde økonomiske sanksjoner og støtte til lett kamuflerte militærkupp med et sivilt fikenblad, som i Venezuela (2002-) Honduras (2009), Brasil (2016) og nå nylig i Bolivia.


Denne artikkelen er tidligere publisert på Midt i fleisen.


Dominica er en republikk i De små Antiller i Det karibiske hav. Landet hadde 71,625 innbyggere i 2018, og kunne derfor godt ha fått lov til å bestemme sin egen skjebne, bortsett fra de tiltrakk seg enkelte stormakters oppmerksomhet. I januar 2008 sluttet Dominica seg til Bolivarianske Alliansen for Vårt Amerika, som «søker gjensidig handel og økonomisk hjelp, samt sosial velferd mellom medlemslandene» – og faktisk mener det. Organisasjonen er ikke en nikkedukke for Washington på samme måte som rivalen Organisasjonen av amerikanske stater. Dominica har også av og til stemt mot USAs interesser i andre regionale organisasjoner. Dermed var en regimeskifte før eller senere uungåelig, men landet var langt nede på lista, etter Bolivia….

Dominica er en liten øystat i Karibia

Det ble avholdtvalg på Dominica den 6. desember, til 21 plasser i nasjonalforsamlingen.  Selv NGO-en Freedom House, finansiert av USAs regjering og som sjelden lar en anledning til å støtte US State Department gå fra seg, gir landet en meget god demokratisk rating på 93/100, omtrent som Island (94/100).

Dominica Labour Party vant valget

Strategien ser ut til å følge en framgangsmåte som er veldig lik den som ble brukt i Bolivia, som begynte med å la OAS stille spørsmål ved seieren til regjeringspartiet, for deretter å fortsette å snakke om eksistensen av valgfusk som om det var en realitet, og til slutt et statskupp «på demokratiets vegne».

I Dominica, i likhet med hva som har skjedd i andre land som også var gjenstand for Washingtons oppmerksomhet, begynte amerikanske diplomater å spre subtile meldinger som tok sikte på skape en fortelling om situasjonen som om den var kritisk.

21. november utstedte for eksempel US State Department en «reiseveiledning» for øya, som advarer om å «utvise økt forsiktighet i Dominica på grunn av sivil uro. Demonstrasjoner og protester kan foregå med liten eller ingen varsel.»

Onsdag la den amerikanske ambassadøren til Dominica, Linda Taglialatela, ut en melding som gjentar påstandene om “behovet for å forbedre ordningen med velgeridentifikasjon» som OAS tidliger hadde påpekt»; en diagnose som den politiske opposisjonen har valgt som kampsak.

OAS og det høyreorienterte UWP-partiet, som ledes av Lennox Linton, er ikke den eneste kraften bak oppfordringen til valgreform. Den første gruppen som offisielt nevnte kravene til valgreformer var Concerned Citizen Movement (CCM), en gruppe som ble opprettet i slutten av 2018, som skulle mobilisere i gatene med krav om «frie valg.»

CCM-president Loftus Durand avslørte senere at gruppen hans møtte «høytstående amerikanske tjenestemenn,» uten å si hvem de var. Han la til at amerikanske tjenestemenn fortalte ham at de nøye overvåker hendelsene på Dominica og rådet gruppen til å arrangere mye større opposisjons-protester i gatene enn de få titalls som protesterte den gang, for å legitimere bevegelsen i den internasjonale opinionen.

I løpet av de siste ukene har CER prøvd å skape forvirring, frykt og kaos. for å på forhånd delegitimere gyldigheten av valgresultatene. De siste par dagene har gruppen bygd veisperringer på veien fra flyplassen til hovedstaden.

Også Alexis F. Ludwig, USAs viserepresentant til OAS, ser ut til å ha et perspektiv som definitivt ikke er komfortabel med Dominicas nåværende regjering, og  «ønsker å sikre at valgene oppfyller standardene i OASs demokratiske charter og de internasjonale normene for å organisere og avholde valg.»

«Situasjonen blir mer bekymringsfull. Det har vært mange demonstrasjoner i løpet av året, som øker bekymringene for valgets rettferdighet og åpenhet, og dessverre var det et utbrudd av sammenstøt denne uka på Dominica.»

«Vi ønsker OAS-medlemslandenes oppmerksomhet for å innse den anspente politiske situasjonen i Dominica rundt valget 6. desember, og beslutningen fra Dominicas regjering om å avholde disse valgene uten å gjennomføre valgreformer.»

OAS sin fagre ord om «frie og rettferdige valg» har atter en gang blitt til en formell begrunnelse for å undergrave demokrati og styrte ulydige folkevalgte regjeringer, for å legge til rette for at USA-støttede politiske minoritetspartier kan ta over makta.

Skal vi dømme etter hva som skjedde etter de andre kuppene i regionen, vil den første beslutningen til en nytt regime være å utvise cubanske leger. Dette er en del av USAs lange økonomiske krig mot Cuba, en humanitær katastrofe for brukerlandene som har vært dekket her flere ganger før ( 1, 2 ,3.) I Dominica var det i 2019 47 cubanske leger på øya, som utførte 28 269 medisinske konsultasjoner, dvs. (teoretisk) for 39% av befolkningen.

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er Konferansebanner2020-1024x546.png
Forrige artikkelDet trengs et distriktsopprør – og folk i byene bør støtte det
Neste artikkelFrykt for saudi-eksportert ekstremisme i Afrika