Frykt for saudi-eksportert ekstremisme i Afrika

0
Skjermdump fra France24 om jihadistangrep i Burkina Faso

Etiopia har vært rystet av en serie angrep på kristne kirker og mange frykter at det er saudi-eksportert wahhabisme som ligger bak. Dette skriver James Jeffrey i NewAfrican. Etiopia er et land med 63% kristne og 34% muslimer. Etiopia var det andre landet etter Armenia som sluttet seg til kristendommen. Det skjedde i år 324. Historisk har det kristne Etiopia tatt imot muslimske flyktninger som har vært forfulgt. De to religiøse samfunnene har levd i relativ harmoni med hverandre, og har også feiret hverandres høytider.

Men siden juli 2018 har mer enn 30 kirker blitt angrepet og mer enn halvparten av dem er brent til grunnen. I august 2018 ble 10 kirker angrepet i Somali-regionen og 29 mennesker drept. I mars og april 2019 ble to kirker angrepet og 12 mennesker drept. Det var også i Somali-regionen. I juli 2019 ble fem kirker angrepet i den sørlige Sidama-regionen og flere mennesker ble drept.

Tewodrose Tirfe, som er leder for Amhara Association of America, sier:

«Islamsk ekstremisme har vokst i Etiopia og har vært en bekymring for mange analytikere i regionen. Penger fra Gulf-regionen har strømmet inn i landet, bygget moskeer, skoler og introdusert Wahhabi-formen av islam for etiopiske muslimer siden begynnelsen av 2000-tallet.»

Angrep på kristne i Burkina Faso – 14 drept

Også i andre deler av Afrika gjennomfører wahhabittiske terrorister angrep på kristne menigheter. 1. desember 2019 ble minst 14 kristne drept under et angrep på en søndagsmesse i det øøstlige Burkina Faso, skriver France24. Mer enn 700 mennesker er drept av jihadister i landet siden terroren spredde seg fra nabolandet Mali i 2016, ifølge AFPs tall. Det er islamister fra al-Qaida og Den islamske staten som har tatt ansvaret for terroren. I mai 2019 ble en kirke i byen Dablo angrepet av 20-30 væpnede menn og seks mennesker skutt og drept under gudstjenesten. Dette skrev BBC.

Av en eller annen grunn hører vi ikke så mye fra norske kristne ledere om solidaritet med deres trosfeller i Afrika. Og norske medier er stort sett tause.

Saudi-Arabia står bak

Det er Saudi-Arabia som står bak spredninga av den ekstreme wahhabismen i Afrika og som finansierer og motiverer terrorgruppene. Dette har skjedd i lengre tid i Sudan, Kenya og Etiopia. Saudi-Arabias innflytelse er så stor at sudanesiske leiesoldater har vært den viktigste kilden deres til kanonføde i krigen mot Jemen. Al-Jazeera anslo i 2012 salafistenes støtte i Sudan til å omfatte omlag 10% av befolkninga, og at antallet vokser. Over 60% av sudaneserne regner seg som sufister. Jihadistisk salafisme er spredd i Sudan etter at krigsveteraner fra Afghanistan begynte å komme dit. Al-Jazeera skriver at de ekstreme salafistene i landet er finansiert av Saudi-Arabia.

I Egypt er det velkjent at Saudi-Arabia i lang tid har finansiert og støttet oppbygginga av wahhabismen. En svært voldelig variant av salsfismen er også spredd til Algerie, hvor terrorgrupper aom Al-Qaida (AQIM) har gjennomført mange angrep og har hatt stor nytte av at Norge og andre vestlige land ødela Libya i 2011. Det har gitt dem både mye våpen, forsyninger og rekrutter. De fremste talsmennene for salafismen i Algerie har base i Saudi-Arabia.

Jihadistene i Sahel

Vest-afrikanske biskoper advarer i en uttalelse mot den økende islamistiske terroren i Sahel. Episenteret for denne virksomheten var først i Mali, skriver de, men nå er hjertet i konflikten i Burkina Faso. 7. november 2019 ble 47 gruvearbeidere drept og mer enn 60 andre sivile såret under et væpnet angrep på en kanadiskeid gruve i det østlige Burkina Faso. Og den jihadistiske terroren er også spredd til Elfenbenskysten.

YouTube player

Se også denne reportasjen fra France24:

YouTube player

Dette kartet fra Southfront viser spredninga av jihadismen i Sentral-Afrika.

Terroristene som redskaper og påskudd for imperialismen

De islamistiske terrorgruppene er i Afrika, som andre steder, ikke noe annet enn redskaper og påskudd for imperialistisk intervensjon og krig. Mens USAs nære allierte Saudi-Arabia finansierer dem, bruker USA dem som påskudd til å sende soldater og bygge baser. USAs ambassadør Nathan Sales, som er US Counterterrorism Coordinator, ga en presentasjon av terrorismens frammarsj i Afrika 1. november 2019, der han sa at «terroristene er på jakt etter en ny slagmark». Han kunne like gjerne sagt at USA er på jakt etter en ny slagmark, og da er jihadistene nyttige å ha.

USAs militære nærvær i Afrika

Pentagon har publisert et interaktivt kart der man kan klikke seg inn på land etter land i Afrika for å se det (offisielle) militære nærværet til US AFRICOM. Det er et nyttig redskap for å få en oversikt.

Les: Apokalypse nå: Gribbene samles om Afrika

Stor økning av USAs styrker i Afrika og stor økning i voldsepisoder

Franske militære styrker i Afrika

Den gamle kolonimakta Frankrike fornekter seg heller ikke. Landet har verdensrekord i å myrde afrikanske ledere, nemlig 23 stykker siden 1963, og i å gjennomføre militærkupp og intervensjoner, og trapper nå opp igjen.

Fra 1952 til 2014 har Frankrike støttet 67 militærkupp i Afrika.

Franske styrker i Afrika (2014)

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er Konferansebanner2020-1024x546.png
Forrige artikkelEn liten notis om et lite regimeskifte på en liten øy
Neste artikkelFra dårekisten: Italienske RAI intervjuet Assad, men vil ikke sende intervjuet