– Dommen etter Khashoggi-drapet en hån mot internasjonal lov

0
CIA mener å ha beviser for at kronprins MBS beordret drapet på journalisten Jamal Khashoggi.

Fem mennesker ble dømt til døden i Saudi-Arabia for drapet på journalisten Jamal Khashoggi i Istanbul, men FNs spesialrapportør i juridiske saker, Agnes Callamard, kaller rettssaka og dommen en hån mot internasjonal lov. I en serie twittermeldinger har hun fordømt hele måten saka ble gjennomført på og forklart hvorfor den står i motsetning til internasjonal lov:

«Henrettelsen av Jamal Khashoggi krever en etterforskning av kommandokjeden for å klarlegge hvem som sto bak, hvem som inspirerte til, tillot eller vendte et blindt øye til drapet, slik som kronprinsen. Dette ble ikke etterforsket.»

«Drapsmennene er skyldige og dømt til døden. Men bakmennene går ikke bare fri, de er knapt berørt av etterforskninga og rettssaka. Dette er det motsatte av rettferdighet og jus. Dette er en hån.»

Tyrkia kaller dommen for skandaløs. President Erdogans pressetalsmann sa:

«De som sendte en drapskommando til Istanbul med et privat jetfly og forsøkte å sope drapet under teppet er blitt garantert immunitet.»

Dommen sier at drapet ikke var planlagt, så det var antakelig derfor drapskommandoen hadde med seg den beinsaga i bagasjen som de brukte til å partere liket.

Men i USA er State Department fornøyd med dommen. Der i gården heter det:

«Dagens dom var et viktig skritt for å stille de de skyldige i denne forferdelige forbrytelsen til ansvar.»

Saudi-Arabia henretter altså noen av de gangsterne som utførte drapet, men ikke mafiabossen som ga ordre om det. Og dermed kan våpensalgene og samarbeidet med kronsprins MBS fortsette som før.

På steigan.no har vi dekket Khashoggi-drapet med en lang serie artikler fordi det så grundig avslører karakteren til regimet i Saudi-Arabia og hykleriet til landets vestlige allierte.

Den mest presise karakteristikken av saudiregimet er gitt av Sarah Chayes  og Alex de Waal som skrev i The Atlantic.

«I virkeligheten er ikke Saudi-Arabia noen stat i det hele tatt. Det er to måter å beskrive dette på: som et politisk prosjekt med en smart, men i det lange løp grunnleggende dødsdømt forretningsmodell, eller som en enhet som er så korrupt at den tilsvarer en vertikalt og horisontalt integrert kriminell organisasjon.»

Les: CIA vet at kronprins MBS sto bak drapet på Khashoggi

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er Banner-Steigan-1024x546.png
Forrige artikkelTi år med Lisboa-traktaten – hva nå?
Neste artikkelEgypt og Tyrkia sender militær støtte til hver sin av de stridende partene i Libya
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).