– Dommen etter Khashoggi-drapet en hån mot internasjonal lov

4
CIA mener å ha beviser for at kronprins MBS beordret drapet på journalisten Jamal Khashoggi.

Fem mennesker ble dømt til døden i Saudi-Arabia for drapet på journalisten Jamal Khashoggi i Istanbul, men FNs spesialrapportør i juridiske saker, Agnes Callamard, kaller rettssaka og dommen en hån mot internasjonal lov. I en serie twittermeldinger har hun fordømt hele måten saka ble gjennomført på og forklart hvorfor den står i motsetning til internasjonal lov:

«Henrettelsen av Jamal Khashoggi krever en etterforskning av kommandokjeden for å klarlegge hvem som sto bak, hvem som inspirerte til, tillot eller vendte et blindt øye til drapet, slik som kronprinsen. Dette ble ikke etterforsket.»

«Drapsmennene er skyldige og dømt til døden. Men bakmennene går ikke bare fri, de er knapt berørt av etterforskninga og rettssaka. Dette er det motsatte av rettferdighet og jus. Dette er en hån.»

Tyrkia kaller dommen for skandaløs. President Erdogans pressetalsmann sa:

«De som sendte en drapskommando til Istanbul med et privat jetfly og forsøkte å sope drapet under teppet er blitt garantert immunitet.»

Dommen sier at drapet ikke var planlagt, så det var antakelig derfor drapskommandoen hadde med seg den beinsaga i bagasjen som de brukte til å partere liket.

Men i USA er State Department fornøyd med dommen. Der i gården heter det:

«Dagens dom var et viktig skritt for å stille de de skyldige i denne forferdelige forbrytelsen til ansvar.»

Saudi-Arabia henretter altså noen av de gangsterne som utførte drapet, men ikke mafiabossen som ga ordre om det. Og dermed kan våpensalgene og samarbeidet med kronsprins MBS fortsette som før.

På steigan.no har vi dekket Khashoggi-drapet med en lang serie artikler fordi det så grundig avslører karakteren til regimet i Saudi-Arabia og hykleriet til landets vestlige allierte.

Den mest presise karakteristikken av saudiregimet er gitt av Sarah Chayes  og Alex de Waal som skrev i The Atlantic.

«I virkeligheten er ikke Saudi-Arabia noen stat i det hele tatt. Det er to måter å beskrive dette på: som et politisk prosjekt med en smart, men i det lange løp grunnleggende dødsdømt forretningsmodell, eller som en enhet som er så korrupt at den tilsvarer en vertikalt og horisontalt integrert kriminell organisasjon.»

Les: CIA vet at kronprins MBS sto bak drapet på Khashoggi

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er Banner-Steigan-1024x546.png
KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Dommen viser tydelig hvordan Saudi-Arabia ledes av umoralske, fordervete mennesker uten ryggrad og uten etikk, folk som er et hån mot sivilisasjonen. Det var terrorister fra dette landet som sto bak 11. september 2001 og de har sine onde klør tilstede i mange samfunn verden over. Vi behøver ikke å være forbauset over dommen, heller ikke over de statsledere som stilltiende støtter den.

 2. Avatar for SHO SHO says:

  Det er noe som heter “å rette baker for smed”.
  Vestlige land krever hevn for drapet på Jamal Khashoggi.
  Man kan forstå at en stakkars ørken-sjeik kan bli forvirret av dette.
  Og spesielt når Donald Trump samtidig innrømmer at USAs kriger har ført til at flere millioner mennesker i andre land har blitt drept som følge av krigene. Men det er ingen som stilles til ansvar for dette i USA. Hvis noen blir stilt til ansvar for en massaker i regi av USA så er det personer på et lavere nivå i hierarkiet. Og det er akkurat det som ørken-sjeiken nå gjør, personer på et lavere nivå må ta straffen og må bøte med livet. Men hadde dette drapet på Jamal Khashoggi derimot skjedd som et snikmord hadde saken trolig allerede vært avsluttet pga mangel på bevis. Det er på tide at ørken-sjeiken moderniserer sine metoder (det å gjennomføre spektakulære former for henrettelse slik som i ambassaden i Istanbul eller for den saks skyld korsfestelser slik romerne gjorde, kan i det lengre løp vise seg å være kontraproduktivt).

 3. Avatar for runeulv runeulv says:

  I det store spillet om global innflytelse finnes det ingen moral, kun vinnere og tapere, og selv om din side skulle slutte å spille, så vil motstanderne ikke slutte, og da blir det å ikke spille bare en taktikk, om ikke en veldig god en.

  Kina skal ikke få kontroll over oljeforsyningen sin, og Saudi Barbaria som en Amerikansk spillbrikke forhindrer dette, samt at Saudi Barbaria kan brukes for å kontrollere Sunni-muslimsk teologi.

 4. Det er andre enn saudi-arabia, Tyrkia og Kina som bryter internasjonal lov. Det kan nok Callamard ta inn over seg, dersom jeg ikke tar helt feil. Et raskt blikk på twitter-kontoen hennes gir i hvert fall inntrykk av at hun ikke retter noe som helst mot USA.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere