Det islamistiske terrornettverket i Danmark

0
Dansk politi har rullet opp det som skal være et terrornettverk i landet. Illustrasjon: Shutterstock

20 personer er arrestert av dansk politi for å ha forberedt terror over hele landet. Danmarks radio skriver:

«Onsdag eftermiddag indledtes en stor politiaktion på tværs af syv politikredse over hele landet.

Her blev 20 adresser ransaget og omkring 20 personer blev anholdt på baggrund af en mistanke om forberedelse af terrorangreb med et militant, islamistisk motiv. Planerne skulle være rettet mod et mål på dansk jord.

De anholdte har blandt andet forsøgt at anskaffe skydevåben og har erhvervet sig ingredienser til at fremstille sprængstoffer.»

Danmarks radio hadde en TV-sending om aksjonen mot terrornettverket 11. desember 2019.

Operativ sjef i PET (politiets etterretningstjeneste), Flemming Drejer, sier at deres vurdering er at de pågrepne er drevet av et militant islamistisk motiv, skriver VG.

Danske myndigheter har rapportert om tidligere tilfeller av forberedelser til terror i landet. I november 2019 ble tre menn dømt for å ha forberedt terror gjennom å kjøpe droner for Den islamske staten.

I 2018 avslørt dansk politi en terrorcelle med bakgrunn fra islamister fra Syria.

I 2015 var det et terrorangrep på kultursenteret Krudttønden i København under et debattmøte om Kunst, blasfemi og ytringsfrihed. Lars Vilks Komiteen (som har som formål å arrangere møter med den svenske kunstneren Lars Vilks) ble kulturhuset Krudttønden i København beskutt med automatvåpen. På møtet deltok også Frankrikes ambassadør François Zimeray. Finn Nørgaard ble drept under skytningen, mens tre politibetjenter ble såret.

Terrorcelle med forbindelse til Norge

Avisa Politiken melder at tre terrorsiktede, to menn og en kvinne, er varetektsfengslet siktet for å ha forberedt bombeangrep. Danmarks radio skriver at i alt er to kvinner og seks menn blitt siktet for å ha forberedt terror i Danmark.

En norsk statsborger i 20-årene ble siktet for terrorforbund i september. Etter det NRK erfarer hadde denne mannen kontakt med en eller flere av de arresterte i Danmark.

Bør ikke overraske

Ekstreme islamister har i årevis sagt og skrevet at de vil fortsette krigen sin i europeiske land. Jihadistene har tapt i Syria. De har drevet sin terrorkrig der i over åtte år med støtte fra NATO, og nå kommer de «hjem», og ikke nødvendigvis som angrende syndere, som noen later til å tro. For noen handler det om å fortsette krigen på et nytt frontavsnitt. Man skal være bra naiv for ikke å innse dette.

En rapport i FN fra Security Council Counter-Terrorism Committee som nylig ble publisert sier at Den islamske staten «tilpasser seg, konsoliderer seg og skaper forutsetninger for å komme på offensiven igjen» gjennom terrorangrep i Europa. Ifølge FN har IS drevet rekognosering, pekt ut mulige terrormål og utplassert våpen og eksplosiver. Mellom 5000 og 6000 europeere har deltatt i terrorgrupper i Syria. Mange er drept og såret, men 40 prosent av dem har man ingen oversikt over skriver New York Times.

IS har som kjent rekruttert folk både fra Norge og Danmark, så at de omgrupperer seg også her bør ikke overraske noen.

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er Banner-Steigan-1024x546.png
Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er Mitt-innlegg-7-1024x1024.png

Forrige artikkelUkrainske høyrenasjonalister arrestert for drap på journalist
Neste artikkelTilsynsrapport finner alvorlige feil i FBIs Trump-etterforskning