Venezia under vann – skandaleprosjektet «Moses» gir ingen redning

0
Venezia under vann. Bildet er fra flommen i 2018. Foto: travelism / Shutterstock.com

Vannstanden i Venezia er 187 centimeter høyere enn normalt. Byen med kanalene ligger under vann. Flommen er den verste siden 1966 da flommen nådde 194 centimeter. Innbyggerne er rasende fordi myndighetene igjen har vist seg inkompetente.

Det var meningen at antiflomsystemet MOSE – MOdulo Sperimentale Elettromeccanico – skulle gi beskyttelse mot flom. (Akronymet spiller på det bibelske navnet Moses og myten om at han delte Rødehavet.)

MOSE er et system av diker og mekaniske porter som i prinsippet skal hindre Venezia fra å bli oversvømmet. Arbeidene med å bygge MOSE begynte i 2003 og det er 85% ferdig. Det har til nå kostet 5,5 milliarder euro. Problemet er bare at det ikke virker. Dessuten har det vært ridd av skandaler, blant annet en svær korrupsjonssak i 2014. Da ble Venezia ordfører og 35 andre arrestert for korrupsjon og svindel med offentlige midler nettopp fra MOSE-prosjektet.

«MOSE er det største ranet de siste 50 årene i Italia,» sier Arrigo Cipriani, grunnleggeren av Harry’s Bar i Venezia til La Repubblica. Cipriani fortsetter: «Regjeringa Conte, som alle sine forgjengere, har ikke gjort noe for Venezia.»

I Italia er det nok knivskarp konkurranse om hva som har vært det største ranet det siste halve århundret, men at MOSE er et av de store, er nok sannsynlig. Og at regjeringa Conte er akkurat like inkompetent som forgjengerne er det neppe noen tvil om.

Flommen rammer Italias hjerte. Venezia er en av verdens vakreste byer. Den er helt unik og har en enorm kulturarv. Serenissima Repubblica di Venezia, som byen offisielt heter har satt noen spor etter seg i verdenshistorien som få andre byer har gjort. Og byen har overlevd. Men hvor lenge kan det gjøre det? Dels drukner den i altfor mye turisme, og dels drukner den på grunn av offentlig udugelighet, seindrektighet og korrupsjon.

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er Konferansebanner2020-1024x546.png

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.