De enorme kostnadene med USAs «krig mot terror»

0
Den såkalte "krigen mot terror" har kostet enormt, både økonomisk og i tap av menneskeliv og ødelagte samfunn. Foto: Shutterstock.

En rapport fra Watson Institute for International and Public Affairs at Brown University som ble publisert 13. november 2019 sier at den såkalte «krigen mot terror», som ble lansert etter 11. september 2001, har kostet mellom 770.000 og 801.000 mennesker livet og 6.400 milliarder dollar.

Pengebeløpet begrenser seg til USAs kostnader, og der utgjør utgiftene til framtidige helsekostnader knyttet til veteraner og krigsinvalider minst 1000 milliarder dollar.

Hvis man også skulle ta med direkte, indirekte og framtidige kostnader som disse krigene har påført de landene og de menneskene den har rammet, er det ikke noen dristig antakelse å si at beløpet godt kan dobles.

Costs of War Project oppsummerer noen av sine funn slik:

  • 480.000 mennesker har dødd som direkte ofre for krigene.
  • Sannsynligvis har mange ganger flere dødd på grunn av konsekvensene av krigene: underernæring, sult, ødelagt infrastruktur og ødelagt og forgiftet miljø.
  • 244.000 sivile er blitt drept i tillegg.
  • Over 6.950 soldater fra USA har dødd i disse krigene.
  • Minst 7.800 av USAs militære kontraktører er blitt drept.
  • 21 millioner afghanere, irakere, pakistanere og syrere lever som flyktninger på grunn av disse krigene.
  • USA driver kontraterroroperasjoner i 80 land, noe som utvider denne krigen til nesten hele kloden.
  • «Krigen mot terror» har ført til innskrenkning av sivile rettigheter og menneskerettigheter i USA og i utlandet.
  • De menneskelige og økonomiske kostnadene av disse krigene i USA vil fortsette i flere tiår på grunn av de sårede veteranene.

Krigen mot Jemen er ikke tatt med i denne rapporten, antakelig siden det er en krig som formelt føres av Saudi-Arabia. Men det kan argumenteres for at også denne krigen er et resultat av «krigen mot terror», og det vil i så fall øke de økonomiske og menneskelige kostnadene ytterligere.

Vi kan føye til at en av de presidentene som har vært ansvarlig for de fleste av disse krigene, Barack Obama, fikk Nobels fredspris. Og vi kan føye til at alle de norske regjeringene siden 2001, enten de har kalt seg «røde» eller «blå» har vært og er medskyldige i disse krigene. Og dette forhindrer ikke norske politikere fra å framstille seg som humanister og menneskevenner. Det kan de gjøre fordi de fleste mediene er medskyldige i propagandaen for disse krigene og lar dem slippe unna med det.

Trump innrømmer at USA har drept millioner i kriger basert på løgner

USAs president Donald Trump innrømte dette da han sa:

«USA har brukt ÅTTE BILLIONER DOLLAR på å kjempe og å være politi i Midt-Østen. Tusenvis av våre store soldater har omkommet eller blitt hardt såret. Millioner av mennesker har dødd på den andre siden. Å GÅ INN I MIDT-ØSTEN ER DEN VERSTE BESLUTNINGEN SOM NOENSINNE ER GJORT … I HISTORIEN TIL VÅRT LAND! Vi dro til krig under en falsk og nå motbevist forutsetning: MASSEØDELEGGELSESVÅPEN. ”

For lave tall

Tallene fra Brown University er altfor lave, for som Donald Trump innrømmer, snakker vi ikke om hundretusener, men om millioner av tapte menneskeliv.

Nicolas J S Davies skrev i 2018 at om lag 2,4 millioner mennesker har blitt drept som følge av USAs invasjon i Irak. I tillegg er 1,2 millioner mennesker blitt drept i Afghanistan og Pakistan som følge av krigen mot Afghanistan. Han har også beregnet at 250.000 mennesker er blitt drept som følge av krigen mot Libya, en krig der Norge var i fremste rekke. Davies mener at om lag en million mennesker kan ha blitt drept som følge av intervensjonskrigen mot Syria. I Somalia mener Davies at tallet på drepte ligger rundt 650.000. Og i den USA-støttede krigen mot Jemen mener Davies at tallet på drepte som følge av krigen er omlag 175.000.

«Krigen mot terror» kan ha drept 6 millioner

Basert på de informasjonene som er tilgjengelige kommer Nicolas J. S. Davies til at i alt 6 millioner mennesker kan ha blitt drept gjennom 18 års krig. Det viser at Donald Trump i dette tilfellet faktisk snakker sant. Og han har også fullstendig rett i at disse krigene har vært basert på løgner.

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er Konferansebanner2020-1024x546.png

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelVenezia under vann – skandaleprosjektet «Moses» gir ingen redning
Neste artikkelGoogle skaffer seg tilgang til millioner av pasientjournaler
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formenn i AKP(m-l) 1975–84). Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).