De enorme kostnadene med USAs «krig mot terror»

12
Den såkalte "krigen mot terror" har kostet enormt, både økonomisk og i tap av menneskeliv og ødelagte samfunn. Foto: Shutterstock.

En rapport fra Watson Institute for International and Public Affairs at Brown University som ble publisert 13. november 2019 sier at den såkalte «krigen mot terror», som ble lansert etter 11. september 2001, har kostet mellom 770.000 og 801.000 mennesker livet og 6.400 milliarder dollar.

Pengebeløpet begrenser seg til USAs kostnader, og der utgjør utgiftene til framtidige helsekostnader knyttet til veteraner og krigsinvalider minst 1000 milliarder dollar.

Hvis man også skulle ta med direkte, indirekte og framtidige kostnader som disse krigene har påført de landene og de menneskene den har rammet, er det ikke noen dristig antakelse å si at beløpet godt kan dobles.

Costs of War Project oppsummerer noen av sine funn slik:

 • 480.000 mennesker har dødd som direkte ofre for krigene.
 • Sannsynligvis har mange ganger flere dødd på grunn av konsekvensene av krigene: underernæring, sult, ødelagt infrastruktur og ødelagt og forgiftet miljø.
 • 244.000 sivile er blitt drept i tillegg.
 • Over 6.950 soldater fra USA har dødd i disse krigene.
 • Minst 7.800 av USAs militære kontraktører er blitt drept.
 • 21 millioner afghanere, irakere, pakistanere og syrere lever som flyktninger på grunn av disse krigene.
 • USA driver kontraterroroperasjoner i 80 land, noe som utvider denne krigen til nesten hele kloden.
 • «Krigen mot terror» har ført til innskrenkning av sivile rettigheter og menneskerettigheter i USA og i utlandet.
 • De menneskelige og økonomiske kostnadene av disse krigene i USA vil fortsette i flere tiår på grunn av de sårede veteranene.

Krigen mot Jemen er ikke tatt med i denne rapporten, antakelig siden det er en krig som formelt føres av Saudi-Arabia. Men det kan argumenteres for at også denne krigen er et resultat av «krigen mot terror», og det vil i så fall øke de økonomiske og menneskelige kostnadene ytterligere.

Vi kan føye til at en av de presidentene som har vært ansvarlig for de fleste av disse krigene, Barack Obama, fikk Nobels fredspris. Og vi kan føye til at alle de norske regjeringene siden 2001, enten de har kalt seg «røde» eller «blå» har vært og er medskyldige i disse krigene. Og dette forhindrer ikke norske politikere fra å framstille seg som humanister og menneskevenner. Det kan de gjøre fordi de fleste mediene er medskyldige i propagandaen for disse krigene og lar dem slippe unna med det.

Trump innrømmer at USA har drept millioner i kriger basert på løgner

USAs president Donald Trump innrømte dette da han sa:

«USA har brukt ÅTTE BILLIONER DOLLAR på å kjempe og å være politi i Midt-Østen. Tusenvis av våre store soldater har omkommet eller blitt hardt såret. Millioner av mennesker har dødd på den andre siden. Å GÅ INN I MIDT-ØSTEN ER DEN VERSTE BESLUTNINGEN SOM NOENSINNE ER GJORT … I HISTORIEN TIL VÅRT LAND! Vi dro til krig under en falsk og nå motbevist forutsetning: MASSEØDELEGGELSESVÅPEN. ”

For lave tall

Tallene fra Brown University er altfor lave, for som Donald Trump innrømmer, snakker vi ikke om hundretusener, men om millioner av tapte menneskeliv.

Nicolas J S Davies skrev i 2018 at om lag 2,4 millioner mennesker har blitt drept som følge av USAs invasjon i Irak. I tillegg er 1,2 millioner mennesker blitt drept i Afghanistan og Pakistan som følge av krigen mot Afghanistan. Han har også beregnet at 250.000 mennesker er blitt drept som følge av krigen mot Libya, en krig der Norge var i fremste rekke. Davies mener at om lag en million mennesker kan ha blitt drept som følge av intervensjonskrigen mot Syria. I Somalia mener Davies at tallet på drepte ligger rundt 650.000. Og i den USA-støttede krigen mot Jemen mener Davies at tallet på drepte som følge av krigen er omlag 175.000.

«Krigen mot terror» kan ha drept 6 millioner

Basert på de informasjonene som er tilgjengelige kommer Nicolas J. S. Davies til at i alt 6 millioner mennesker kan ha blitt drept gjennom 18 års krig. Det viser at Donald Trump i dette tilfellet faktisk snakker sant. Og han har også fullstendig rett i at disse krigene har vært basert på løgner.

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er Konferansebanner2020-1024x546.png

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Før hadde vi “krigen mot narkotika” , der du plutselig fikk en tikkende bombe på gutterommet. Krigen mot terror er bare en add-on. Og hakket lettere å gjennomskue.

 2. Det kan også legges til at tusener av mennesker i USA ble drept i 9/11, som tjente som påskudd for krigene de satte igang i Midt-Østen. Kabalen som sto bak, bankkartellene har hovedsete i USA, Wall Street, men det kommer ikke den amerikanske befolkningen til gode, tvert i mot.

  Dette betales over det amerikanske statsbudsjettet, og ikke av kabalen som bruker den amerikanske krigsmaskinen gratis for sine egne onde egosentriske formål. Til overmål tjener de, som er de private eierne av den amerikanske krigsvåpen-industrien, enormt på bruken av krigsmaskinen, og pengene er det amerikanske skattebetalere som tømmer i deres lommer sammen med befolkningene i NATO land som stort sett kjøper krigsvåpen fra USA.

  “Krigen mot terror” er et navn som Pentagon fant på. Et latterlig navn, men det blir en latter gjennom tårer, all den tid det er USA (les NWO kabalen) som driver terror mot resten av verden for å rane til seg planetens naturressurser og for sitt verdensherredømme.

 3. Nok en viktig artikkel fra Pål om det pågående barbariet av menneskeslakting. Og det han skriver om de norske politiker-krigerne som humanister og menneskevenner er også riktig.
  Etter at USA hadde teppebombet Vietnam,ga Nobelkomiteen - som den gang var AP-styrt - Fredsprisen til Kissinger som den gang ledet USAs utenrikspolitikk.
  Det spesifikke med den norske situasjonen i dag er at partier som står for imperialistisk krig, har blitt innrullert i noe de kaller “venstresida.” SV etter Jugoslavia 1999 og Libya 2011 er jo selve bombevenstre. AP har alltid vært USAs hjelpesoldater og finansiører.
  En trenger ikke gå tilbake til Korea og Vietnam,det holder lenge å studere Syriapolitikken.
  Nå sliter Jens Stoltenberg livet av seg for å samle krigstropper og penger til krigene mot Kina og Russland.
  Det groteske faktum i dagens Norge er at det finnes ingen venstreside som påpeker at dette er den totale galematias som vil påføre det norske folk fryktelige tilstander.
  Det er heller ikke mulig noe sted å lese Mike Pompeos tale i Berlin 8 november 2019 hvor han oppfordret Vesten til Totalen Krieg mot Kina og Russland.
  De krigerske humanistene og menneskevennene ser ut til å ha full kontroll med krigsstaten Norge.

 4. Det er kanskje riktigere å kalle han en salgssekretær for den amerikanske krigsvåpen-industrien enn generalsekretær for NATO. For når han presser NATO-land til å bruke mer på krigsvåpen, vil det si at de kjøper dem fra USA. NATO er en gullgruve for dem, og den amerikanske krigsvåpen-industrien har de enorme kapitalforvaltningsselskapene BlackRock, Statestreet og Vanguard blant de største eierne, som skal ha vekst i industrien for at deres klienter skal få større avkastning på sine investeringer hver år.

  Som vil si at krigsvåpen-industrien må selge mer våpen hvert år, altså flere kriger og forlengelse av pågående kriger og høyere militære spenninger verden over. Det militær-industrielle komplekset er den mektigste maktfaktoren i USA, og Det Hvite Hus, Pentagon og CIA må fortsette og også starte kriger, og drive krigshissing kontinuerlig for at krigsvåpen-industrien skal ha fulle ordrebøker. Deres propaganda-apparat, vestlig presse og media har til oppgave å få vestens befolkning til å tro at de astronomiske militærbudsjettene er nødvendige.

  Så er den også USAs største industri med over 3,2 millioner ansatte og over 20000 underleverandører. Stoltenberg har vært en god salgsekretær for krigsvåpen-industrien, og blir nok rikelig belønnet for det, mens regningen som mye av verdens befolkning har betalt er fryktelig og kan komme til å betale kan bli enda frykteligere.

 5. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Jeg tror det er omvendt, det er den såkalte vestre-siden som er blitt innrullert for å føre krig. Kanalisering av engasjement, blir det omtalt som.

  Siden Norge har valgt våpen som sin industriproduksjon, er det knapt til å unngå.

 6. Talsmenn for Trump-administrasjonen så som Mike Pompeo og Mark Esper har i sine siste taler gjort det klinkende klart at USA/Nato forbereder gigantkriger mot Kina og Russland. Uten at disse talene interesserer de forskjellige etablissementene i Norge til høyre eller venstre. Japan har fått beskjed om en firedobling av betaling til USA for protection og opprustning.
  Og det som står på dagsorden i Sverige er hvordan få slutt på kriminaliteten. Selv folk fra forsvaret har begynt å blande seg i debattene og de går nå ut på at kanskje militæret skal settes inn i Rinkeby og Husby i Stockholm og i Malmø.
  Da tror faktisk mange svensker at Hæren vil klare å føre Sverige tilbake til normalitet og tradisjonelle levemåter.
  Det tror ikke jeg. En kan ta eksemplet fra Culiacan i Mexico hvor Sinaloa-banden kom i et omfattende slag mot Hæren som naturligvis var utstyrt med tunge våpen og flere mannskap. Hæren tapte og en finere analyse av hendelsen kan vise til at det var en symetrisk,gammelmodig krigføring mot asymetrisk 4 Generation warfare.
  Flytter vi oss til Afghanistan hvor USA/Nato har brukt de fineste soldater og de fineste høyteknologiske redskaper krigsbransjen kan frambringe,må vi også slå fast at Talibans 4 generation warfare har vunnet over vestlige krigsdoktriner. Høyteknologien tapte for sandalefolket med kalasnikovs og selvmordsbombing.
  De som har kontrollen over ghettoene i Sverige kaller seg forskjellige navn,men i Husby og Rinkeby heter det GHETTOSOLDIERS. De er bevæpnet. Som tilsvarende bander i alle de svenske storbyene.
  Det er på ingen måte gitt at den svenske hæren med sitt omfattende byråkrati og planlegging,får noen lett match skal de rundt i Sverige for å avvæpne bandene.
  Den vil høyst sannsynlig møte asymetrisk 4 generation warfare som de overhodet ikke er trent til å mestre.
  Det er trolig mer realistisk å tro at en slik konfrontasjon kan komme til å ta flere år og vil ende opp med et Sverige vi aldri har sett maken til. Iallfall ikke det gamle Folkhemmet.

 7. Det var sjakkchampion Gary Kasparov som pleide å si at forskjellen mellom en amatør og en champion var at amatøren så noen aktuelle brikker på brettet mens en champion så ALLE brikkene og HELE tida.
  Trumps retorikk og hans trekk i Midtøsten har frambrakt de mest skrullete ideer om at USA trakk seg tilbake fra verdenspolitikk og den slags ønsketenkning.
  Her bringer jeg ferske meldinger fra Asia.
  Tradisjonelt har det vært slik at SørKorea og USA har delt på utgiftene ved å ha 28 500 amerikanske troops i landet. Normalt har denne utgiften ligget på rundt 1 milliard dollar.
  Men nå øker USA kravet med 500% til hele 4,7 milliarder dollar og dette er så ekstremt mye at SørKoreas ledere har krevd time out for å diskutere dette.
  Noe tilsvarende skjer i Japan hvor det står 54 000 US-troops og som vanligvis har hatt en omkostning på rundt 2 milliarder for Japan.
  Nå krever Trump-administrasjonen at det skal koste 8 milliarder dollar.
  Helt åpenbart for alle jobber USA febrilsk med klientstatene i Asia med å smi et “Asiatisk Nato” hvor de to nevnte er tungvektere,men også med Australia.
  Hva så med Europa og “Europahæren” planlagt til 60 000 soldater?
  Det vi vet er at Tyskland overveier å sende tyske krigsskip til SørKinaHavet. “Deutsche Interessen werden auch vor Chinas küste militärisch durchgesetzt.” ( tyske interesser skal også markeres militært utenfor Kina-kystene)
  (Kilder: asia times,japan News)

 8. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Det er noe som heter “å prise seg ut av markedet”. Det spørs om dette ikke faller i den kategorien.
  Så lenge dollaren har vært enerådende, har dette gått bra. Nå er det vel mest for å sette noen fler spiker i kista. Trump tenker fortsatt som en eiendomsspekulant, og dette er reality-tv på globalt pan.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

4 flere kommentarer

Deltakere