Russland kommer EU i forkjøpet – innfører oljebørs i euro

0
Foto: Shutterstock

Russland har i praksis innført en oljebørs der det handles i euro, skriver Øystein Noreng i Teknisk Ukeblad. Dete kan få stor internasjonal betydning, ikke bare for Russland og EU, men for det globale oljemarkedet også. Noreng skriver:

«EU har i sin energiplan et mål om å kjøpe energi i euro, men lite gjøres for å følge opp i praksis. Nesten all import av energi til EU betales i dollar (unntaket er norsk gass som faktureres og betales i euro). Paradoksalt må EU anskaffe dollar for å kjøpe olje og gass fra tredjeland, også fra leverandører som er i politisk strid med USA, som for eksempel Russland.

Ordningen er av stor betydning for dollarens stilling som verdensvaluta, USAs mulighet til å kjøre vedvarende underskudd på statsbudsjettet og for USAs politiske makt i verden. Anslagsvis tilsvarte i 2017 EUs dollarkjøp av energi halvparten av USAs betalingsunderskudd.
Ved å betale energiimporten i euro fremfor dollar har EU et potensielt maktmiddel overfor USA, som det nøler med å bruke. Nå kommer imidlertid Russland EU i forkjøpet. Rosneft har erklært at alle salgskontrakter for råolje og raffinerte produkter vil bruke euro, ikke lenger dollar.

Tiltaket er et ledd i en russisk plan for avdollarisering. Landet har allerede kvittet seg meg amerikanske statsobligasjoner. En foranledning er at Rosneft er oppført på en amerikansk liste over potensielle sanksjoner, som straff for at selskapet bidrar til avsetning av olje fra Venezuela.»

Dermed er det altså opprettet en oljebørs i euro, uten at EU har vært på banen. Dette vil svekke dollarens hegemoni i internasjonal oljehandel, i tillegg til oljebørsen i Shanghai som handler i yuan. Dette vil naturligvis også få betydning for Norge, uten at norske politikere synes å være klar over det.

Når Rosneft har kuttet ut pljehandel i dollar og gått over til euro, skyldes det sanksjonene fra USA. Det sa selskapets toppleder Igor Sechinet møte i Verona i oktober 2019.

Igjen ser vi altså at det er USAs egen politikk som driver deres motstandere til å treffe tiltak som på lang sikt svekker USA.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.