Offisielt: Israel støtter kurderne i Nord-Syria etter USAs «tilbaketrekning»

0
Israels viseforsvarsminister Tzipi Hotovely. Wikipedia, Arielinson, CC BY-SA 4.0

«Vi er stolte av å stå skulder ved skulder med det kurdiske folket,» sa Israels viseforsvarsminister Tzipi Hotovely i en tale i Knesset 6. november 2019. Det er The Times of Israel som melder dette.

«Israel har mottatt mange forespørsler om hjelp, i hovedsak på det diplomatiske og humanitære området,» sa Hotovely. «Vi identifiserer oss med de dype bekymringene til kurderne, og vi hjelper dem gjennom en rekke kanaler.»

Israels viseforsvarsminister ga ingen detaljer om den israelske støtten, men sa bare at Israel uttrykte sin støtte via «en dialog med amerikanerne». Hennes uttalelser er de første offisielle bekreftelsene på at Israel lar handling følge ord etter at Benjamin Netanyahu erklærte at Israel vil gi støtte til «det galante kurdiske folket».

Visforsvarsminister Hotovely sa også at Israel frykter at pro-iranske krefter skal øke sin innflytelse i området og at Israel lenge har kjempet for å resnke ut disse kreftene i Syria. Dette er in interessant innrømmelse av den hemmelige krigen som Israel har ført i Syria.

«Israel har en grunnlegende interesse av å sørge for å bevare styrken til kurderne og andre minotitetsgrupper i Nord-Syria som moderate og pro-vestlige krefter.»

«For Israel vil det oppstå en negativ og farlig situasjon dersom kurdernes kontroll over Nord-Syria skulle kollapse.»

En militær representant for SDF som krevde å få være anonym sa i oktober at SDF har tillit til at det jødiske folket , ut fra sin historie, vil forstå kurdernes situasjon og oppfordret Israel til å gripe aktivt inn i Nord-Syria:

«Israel må arbeide for å få slutt på denne krigen som dreper kvinner og barn, og som driver sivile fra deres hjem.»

Les også: Ingen andre venner enn fjellene – og Israel

Disse uttalelsene bekrefter det vi har vist lenge her på steigan.no. Israel støtter SDF og kurderne i Nord-Syria, og ønsker å bruke dem som en buffer mot Iran. Tilhengere av SDF som også støtter palestinerne, har benektet dette, men fakta og Israels egne uttalelser viser at dette er situasjonen.

I juni 2019 hevdet nyhetskanalen al-Khabour at den israelske etteretningstjenesten Mossad trener personell fra SDF. Denne nyheten er ikke bekreftet offisielt, men det er interessant at den også er gjengitt av Jerusalem Post, som hevder at SDF-personellet skal ha fått trening i en base på den okkuperte Vestbredden.

Men om disse meldingene ikke lar seg dokumentere med uavhengige kilder, så er det nå ihvertfall offisielt fra Israels viseforsvarsminister at Israel aktivt støtter kurderne i Nord-Syria.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.