Kina satser knallhardt på egenproduksjon av databrikker

2
Illustrasjon: Shutterstock

En akilleshæl for Kinas industri og økonomi er at landet i dag er helt avhengig av import av datachips fra USA. Landet er verdens største importør og importerer databrikker for 200 milliarder dollar i året, og har ikke en egenprodusksjon som kan matche de USA-produserte brikkene på kvalitet og yteevne.

For USA er krigen mot Kinas høyteknologiindustri en høyt prioritert sak.

Å drive Huawei ut av USA og Europa er 10 ganger viktigere enn en handelsavatale med Kina sier den tidligere sjefsstrategen til Det hvite hus, Steve Bannon til South China Morning Post.

Det har landets ledelse tenkt å gjøre noe med, skriver Bloomberg. Kinas regjering har bestemt seg for å opprette et fond verdt 29 milliarder dollar for å sette i gang hjemlig produksjon av datachips,

Egenproduksjon av databrikker er blitt en nødvendighet som haster etter at Donald Trump satte i gang sine sanksjoner som er siktet inn mot selskaper som Huawei Technologies Co. og SenseTime Group Ltd.

Sanksjonene har ikke lykkes i å skade Huawei, men selskapet skjønner at det ikke kan fortsette å være avhengig av USAs teknologi hvis det skal fortsette å gjøre suksess. Selskapets leder og grunnlegger Ren Zhengfei sier at Huawei kan vokse uten å støtte seg på USA-teknologi.

For Kina er en egen chip-industri en helt avgjørende forutsetning for «Made In China 2025»-planen. Og Kina har den fordel at det kan bruke store statlige fonds til å utvikle hele sektorer. Målet er 40% egenproduksjon i 2020 og 70% i 2025. Global Watch har sett på Kinas muligheter til å lykkes med dette:

EETimes China har spurt en del eksperter om de tror at Kina vil lykkes med denne strategien, og svarene tenderer i retning ja. Men ekspertene mener at Kina må ta dette skritt for skritt og begynne med de enklere databrikkene.

Vi for vår del tror at Kina vil lykkes med dette. Landet har et virkemiddel som USA ikke har hatt siden månelandingsprogrammet, og det er muligheten og vilje til å sette inn store samfunnsmessige ressurser for å løse et problem, Samtidig har kinesiske studenter og forskere arbeidet i årevis i USAs mest kjente databedrifter, og det akademiske nivået på dette området i Kina stiger raskt. Her er en oversikt over tallet på fagfellevurderte forskningsdokumenter på anvendt computervitenskap i henholdsvis Kina og USA i 2018:

Kina har økt avstanden til USA med ca. 4000 dokumenter på ett år. En kan si hva en vil om at Kina har en del å ta igjen på kvalitet fortsatt, men en slik massiv satsing er nødt til å gi resultater.

Og når gjennombruddet kommer, vil det være USA som sitter med svarteper.

KampanjeStøtt oss

Kommentarer

  1. Hvis USA, les den globale storkapitalen virkelig vil sette Kina tilbake helt, så kan de bare stoppe eksporten av databrikker til Kina, så en kan spekulere i hvorfor USA ikke gjør det. Så er USAs handelskrig bare en del av et stort geopolitisk spill? For er det i USAs interesse å ødelegge Kina når de har flagget ut flere tusen selskaper til Kina?

    De mektige kapitalforvaltningsselskapene BlackRock, Statestreet, Vanguard med flere har investert tusener av milliarder dollar i Kina, og BlackRocks CEO Larry Fink sa i April i år at de vil investerere svært tungt i Kina fremover. Dette har flyttet og flytter bokstavelig talt en stor del av USAs økonomi til Kina. Det er stort sett hightech selskaper som har blitt flagget ut, og USA blir med dette etterhvert en råvareleverandør.

    Globalistene i de enorme kapitalforvaltningsselskapene har ikke lokalt eller nasjonalt samfunnsansvar, for dem gjelder det bare å flytte kapitalen for sine klienter dit hvor veksten er størst, for mest mulig avkastning for deres investeringer. Når det er mer eller mindre stor vekst i Kina, så det er ikke i deres interesse å velte Kinas økonomi. Så Kina får nok de databrikkene de trenger fra USA til de selv har egne avanserte brikker.

  2. AnneBrit says:

    Den viktigste årsaken til å produserer dem selv, er forsvarspolitisk. Det finnes ingen komponeneter som ikke kan utstyres med en bakdør. Det ser vi tydelig nå, i Syria - der russisk anti-luftskyts blir slått litt av og på, alt ettersom hvem de sikter mot.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere