Dovre faller

15
Tegning: Hans Gude «Snøhætten på Dovrefjell»
Øyvind Andresen

Av Øyvind Andresen.

Gjennom siste 25 år som lærer har jeg og mine (tidligere) kolleger i samfunnsfag- og historie undervist i maktfordelingsprinsippet – og slått fast at Stortinget er det lovgivende organet i Norge. Det står også i lærebøkene, men nå viser NAV -skandalen at dette er «fake news».[1]

De ledende politikerne er ihuga tilhengerer av EØS-avtalen. Men de har ikke forstått, eller villet innrømme, at det innebærer at det er EU-kommisjonen som har den reelle lovgivende makt i Norge. Norsk lov må vike om den motsier EU-loven.

Siden EØS-tilhengerne ikke har sett konsekvensen at dette, og det har ført til den største rettskandalen i Norge i fredstid – hvordan kan vi da regne med påliteligheten i deres vurderinger og løfter på andre områder? La meg nevne energipolitikken:

Regjeringen gjennomførte fra og med 1. november de nødvendige forskriftene for å gjøre EU-lover for elektrisk energi og gass gjeldende i Norge gjennom EØS-avtalen.

ABC- avisa skriver om dette 4/11:

Det betyr blant annet at deler av virksomheten til NVE, Norges vassdrags- og energidirektorat, blir gjort uavhengig av norske politiske myndigheter.

Det gjelder organet Reguleringsmyndigheten for energi (RME), som NVE på sine hjemmesider omtaler som «nasjonal reguleringsmyndighet for kraftmarked og nettsystem i Norge».

Men RME, som er opprettet som følge av EUs lovverk, er ikke mer nasjonalt enn at det ikke kan påvirkes av norske myndigheter.

Det skal være uavhengig og påse at norske myndigheter følger EUs lover.

Stortingsflertallets vedtak om tilslutning til EUs tredje energipakke, inkludert deres energimarkedsbyrå Acer, vakte stor motstand i fagbevegelsen og andre kretser.

Nei til EU gikk til rettssak mot måten Stortinget vedtok dette på, men søksmålet ble avvist av Oslo tingrett i oktober.

Tilhengerne av Acer (Høyre, Arbeiderpartiet, FrP, Venstre og  Miljøpartiet) har tåkelagt at Norge har avgitt sin suverenitet over energipolitikken. Har de løyet bevisst? / Har de ikke forstått konsekvensene av hva de har vedtatt?  Stryk det som ikke passer.

Da grunnlovsforsamlinga på Eidsvoll var ferdig med sitt arbeid i 1814 og etablerte Stortinget, holdt representantene hverandre i hendene og utbrøt: «Enige og tro inntil Dovre faller».  I henhold til Grunnloven § 49 er Stortinget «folkets» instrument for å utøve den lovgivende makt.

Men dette utsagnet er ikke gyldig lenger. Dette viser skandalene omkring NAV og Acer.

[1] Bare synd at denne «nyheten» er like gammel som EØS – avtalen fra 1994.

Les også:

17. mai-talen som aldri blir holdt

Skal vi la EU bestemme over norsk fossekraft?

Denne artikkelen ble først publisert på bloggen til Øyvind Andresen.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  For meg understerker det bare at EU egentlig bare fungerer som en unnskyldning. Hvis Norges lederskap ser seg tjent med å ignorere EØS-regeler, gjør de det. Ellers er EU gode å skylde på.

 2. Avatar for Anki Anki says:

  Lille villige AS Norge jobber som en slave for globalistene på vei mot NWO. Og det går fint for, folk flest benekter at NWO i det hele tatt er et tema. Genialt egentlig

 3. “Bare synd at denne «nyheten» er like gammel som EØS – avtalen fra 1994.”

  Ja, det er både synd og sant. Men folket bryr seg ikke så lenge de har brød og sirkus, får de nødvendige (minst) 2 sydenturene årlig og klarer å håndtere den stadig mer oppsvulne gjelda. Siden det nå har gått et kvart århundre siden folkeavstemningen som eliten aldri i virkeligheten hadde til hensikt å overholde må man bare anta at folket ikke er interessert, enn så lenge. Kun sære folk som er medlem av Nei til EU, som skriver på Steigans blogg og andre blogger for spesielt interesserte. Dvs. de sære av de sære.

  Ennå finnes det visse områder som EØS ikke dekker som f.eks landbrukspolitikken og importvern på mange matvarer og drikkevarer. Skulle disse falle vil det føre til massive omveltninger i det norske samfunnet, ikke minst i bygde-Norge, så får vi se om det vil være nok til at Ola Dunk får nok. Den urbane eliten vil antagelig ikke bry seg uansett. Kan de ikke spise kake på bygda da? Kan man ikke sette dem på trygd? Halve befolkningen i arbeidsfør alder får jo uansett sin inntekt fra det offentlige. Pytt-pytt med noen få til! Det er sikkert noen økonomer som vil kunne regne seg fram til at det er samfunnsøkonomisk lønnsomt å heller importere de matvarene vi trenger og trygde “bønda”. Utredninger, “gjønøganger” og rapporter. Sånt blir det arbeid av og økt BNP.

  Strømprisen er ei hellig ku for nordmenn, noe i likhet med billige biler og fri fart på Autobahn for tyskerne og billig bensin for amerikanerne. Der bør nok eliten trå ytterst varsomt, for der kan de få forklaringsproblemer selv når strømprisen stiger pga. andre faktorer enn tilknytningen til EU-land. Det nytter ikke å komme med at været er kaldt og tilsiget til vannmagasinene er dårlig da. Ola Dunk sluker ikke slikt, “for det regner da hele tida i dette landet”? Om det regner i høyden eller i lavlandet bryr ikke Ola Dunk seg om. Regn = billig strøm. Det har til og med den mest uinteresserte hvis favorittprogram på TEVE er “Paradise Hotel” fått med seg. Med en vedtatt nær fullelektrifisering av det norske samfunnet har de jaggu lagt lista høyt og skal få store problemer med å holde strømprisen lav nok i åra framover til at proletariatet vil synes det er billig nok. ACER-saken vil helt sikkert ikke hjelpe. Finnes det informasjonsrådgivere som er smarte og sleipe nok til å overbevise Ola Dunk om det motsatte? Jeg gleder meg til fortsettelsen…

 4. jeg gidder ikke å betale de høye strømprisene så jeg skal få bygget et eget fjernvarmeverk. jeg skal inngå en avtale med kommunen hvor de legger rør i bakken fra søppelannlegget hvor de brenner søppel og sender varmen til meg. jeg trenger bare betale 10 millarder for det. easy peasy. ikke noe problem med høye strømpriser her i Norge. vi har jo politikere som tenker på oss og legger til rette for gode løsninger i hverdagen. de har ikke fortalt det til dere enda, men de har selvfølgelig planlagt dette i hele landet da de forutså at folk kom til å ruinere seg på oppvarming av gamle trehus i et kaldt land. (unødvendig å legge på ironivarsel?)

 5. Ironivarsel, vel jeg tok det ikke erotisk for å si det sånn. Det høres ut som om du er misfornøyd med fjernvarmen. Er prisene helt fjerne? Her ute på bøgda vet vi knapt hva sånt moderne fiksfakseri er for noe. Jeg har jo sett det ryker fra ei stor pipe når jeg kjører gjennom Oslo og mistenker det må være fjernvarmen, for industripiper har de vel ikke igjen der? Ellers så har jeg noe jeg mener funker veldig greit selv i gamle trehus, nemlig nærvarme. Også kalt “vedovn” på gammalnorsk.

  Inntil videre i det minste ser det ut for at politikerne ikke blander seg inn og planlegger bedre løsninger for oss spredtbygdinger. Men det spørs hvor lenge da siden piperøyk er som Djevelen selv i vår nye og overtroiske tidsalder. Kanskje jeg burde søke pengedistributøren Enova om tilskudd til solpaneler, solfangere og ei lita vindmølle mens den norske enhetsstaten ennå har pæning på bok. Dvs. før Lan Marie har blitt statsminister og rukket å gjøre Norge om til et økologisk paradis med vegetarmat i de tusen hjem? Forsåvidt burde jo fyring snart bli en saga blott med klimaendringene. Problem solved.

 6. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Det er nok å få det vedtatt. Da er det hellig. Hvis du er kritisk vanhelliger du vedtaket.

 7. Da får man banne litt i kjerka sjøl om de gamle damenes hatter faller av…

  Fyrer opp oljekaminen med røddiesel imorra, det er jo lovlig i snaue 2 måneder til. Etter nyttår vil jeg ikke engang tenke tanken om å fyre den opp…amen.

 8. Avatar for aford aford says:

  Istapp-ene
  på tak-ene
  fallera!

  I hod-ene
  på dam-ene
  så hatt-ene
  fallera!

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

7 flere kommentarer

Deltakere