Bondeprotest i Frankrike: 1000 traktorer skal blokkere veiene til Paris

4
Også i 2017 blokkerte franske bønder veiene inn til Paris med 1000 traktorer.

Den franske bondeorganisasjonen Fédération nationale des syndicats d’exploitants agricoles (FNSEA) har bestemt seg for å blokkere alle innfartsveiene til Paris den 27. november 2019, skriver franske medier.

Protesten retter seg mot president Emmanuel Macrons økonomiske politikk som etter bøndenes mening skaper en alvorlig krise i landbruket. Franske bønder har også tidligere i år brukt denne metoden. 8. oktober ble veiene inn til Toulouse blokkert på denne måten. Bøndene snakker om de føler et «brennende raseri» og kanskje like mye en «brennende desperasjon». De føler seg utsatt for det de har kalt #agribashing, og det gjelder både de økonomiske betingelsene og den politiske kampanjen fra såkalt «grønne» systempolitikere.

Det er Macrons nyliberale politikk som har satt bøndene i en desperat situasjon. De klarer ikke å takle utgiftene når prisene skal presses ned til det ytterste. Macron føler presset, så han har vendt seg til EU for å få litt støtte der som kan mildne noe av raseriet på den franske landsbygda foran de viktige lokalvalgene i 2020.

Det gjenstår å se hvordan bankenes mann, Macron, vil reagere overfor bondeopprøret. Til nå har han ikke brukt den samme politivolden mot de organiserte bøndene som mot de gule vestene, men det er ikke gitt at dette kommer til å fortsette. Grunnleggende handler de to protestbevegelsene om det samme.

Tidligere i høst har også bønder i Nederland protesyert på samme måte:

Mektig bondeprotest i Nederland

Hva er årsaken til bondeprotestene i Nederland?

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er Konferansebanner2020-1024x546.png
KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Den globale storkapitalen vil ikke ha økologiske småbruk, ikke middelstore gårder heller, de vil ha “factory farming”, med enorme kornåkere hvor kulturlandskapet med et riktig forhold mellom villmark og dyrket mark blir borte. Et kjemikalie-jordbruk hvor gårdene drives som business-units. Det ser en også på EUs subsidiepolitikk, hvor de store gårdene får det aller meste av subsidiene, som her til lands.

  Tre prosent av de som eier dyrket mark i EU eier over halvparten av all dyrket mark, og investorer har begynt å kjøpe opp store jordbruksarealer som i Øst-Tyskland. Småbønder har ikke råd til å kjøpe jorden, oppkjøpene driver prisen opp. En landgrabbing som ikke har fått store overskrifter i europeisk MSM. Storkapitalen vil at landsbygda skal avfolkes, og at alle skal bo i mega-metropoler og få maten fra et storindustri-landbruk.

 2. Avatar for kjell108 kjell108 says:

  Uten å ta stilling til hva gule vester representerer, overlevelse for bøndene (bonde er selvstendig næringsdrivende) dreier seg om mødre kan få barn som de pleier.
  Under VK2 innførte tyskerne den ene nye loven etter den andre … men uten negativ betydning for bøndene

 3. Avatar for kjell108 kjell108 says:

  Rente-nivået i EU er så lavt at russiske bønder vil slåss om å emigrere til EU (1/5 av russisk nivå?). Det er russiske entrprenør-bønder (ungdom som satser på jordbruk, men uten å være sønn av storbonde) som vil bli gjeldsslaver.
  Så vil studenter i Oslo lære at framtiden ligger i å starte jordbruk i Russland
  Glem EU
  vil de bli fortalt
  Uten å ha vært i Russland kan jeg lett forstille meg at grønnsaksproduksjon utenfor St Petersburg er den ene mega-fabrikken etter den andre

 4. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Jeg synes bøndene i Frankrike har vært mistenkelig lite i gule vester. Det samme har innvandrene.
  Så lenge de demonstrerer hver for seg, kan macronen sove trygt.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere