USA vil forråde kurderne igjen, slik de alltid gjør

16
Kurdisk feiring av Newroz. SDF har ikke mye å feire nå. Foto: Shutterstock.

Når USA nå i realiteten gir Tyrkia frie hender til å angripe de kurdiske styrkene i Syria står YPG/SDF overfor sitt verste mareritt. De har vært USAs lojale allierte som bakkestyrker for okkupasjonen av Nordøst-Syria og har satset alt på at deres «føderasjon» skulle ha USAs militære beskyttelse. Når/hvis USA trekker seg ut, har de ingen allierte igjen. Det er i så fall ikke første gang USA forråder kurderne, skriver Jon Schwarz The Intercept, det vil være åttende gang!

USA ser seg ikke tjent med at det opprettes en kurdisk stat, men USA vil gjerne bruke kurderne som redskap, snart i Syria, snart i Irak og snart i Iran – eller for den del i Tyrkia. USA har kynisk brukt SDF i Syria og SDF har vært med på å legitimere USAs ulovlige okkupasjon av 27 prosent av Syrias territorium. Men nå som krigen mot Syria er tapt gjør USA seg klart til å dolke dem i ryggen. SDF har fått enorme mengder våpen og utstyr fra USA, men uten beskyttelse fra USAs flyvåpen, har de ingen mulighet til å stå i mot, verken Tyrkia eller Syrias hær.

Kartet viser det område Tyrkia ønsker å okkupere i Nord-Syria. Kilde: Southfront.

Det kurdiskdominerte SDF har ikke noe luftvern av betydning, så tyrkiske fly kan bombe dem uten å risikere noe. SDF har riktignok store mengder pansrede kjøretøyer, artilleri og kortholdsvåpen. Men Tyrkia har NATOs nest største hær etter USA, og dersom den kommer med full styrke vil den antakelig valse over SDF. Riktignok erklærer SDF at de vil forsvare seg uansett hva det måtte koste. Men prisen kan bli høyere enn de forestiller seg.

«Dere lar oss stå alene,» sa SDF-kommandanten Mazlum Kobani til sine amerikanske allierte.

Syria forbereder seg på å frigjøre den nordøstre delen av landet

Syria har lenge slått fast at landet vil frigjøre hver kvadratmeter av landet, og det betyr også regionen nordøst for Eufrat som har landets rikeste oljekilder, beste jordbruksland og de største vannreservene.

Så lenge USA holdt området okkupert, var det en for risikabel sak å frigjøre regionen. Men dersom USA trekker seg ut vil Syria gå inn med støtte fra Russland og Iran. De tre allierte vil ikke kunne godta at Tyrkia overtar som okkupant.

Russiske spesialstyrker driver allerede og bygger ei bru over Eufrat for å lette overgang for den syriske hæren. Politisk er også grunnen beredt for at Syria kab frigjøre den nordøstre regionen. I de siste månedene har det vært mange tilfeller av sivil oppstand mot det kurdiske styret, ikke minst på grunn av bortføringer og tvangsrekruttering. SDF vil derfor stå overfor en indre front i tillegg til to ytre fronter.

Medier i USA, slik som for eksempel Chicago Tribune, skriver at SDF risikerer å tape alt de har oppnådd når/hvis USA trekker seg ut. Stilt overfor en mulig tyrkisk invasjon vil SDF bli nødt til å vende seg til Damaskus for å søke en eller annen form for forsoning. Men deres tette allianse med USA gjør at aksjene deres står veldig lavt, og de vil ikke ha noen mulighet til å oppnå den føderale statusen de ønsker å oppnå. Det syriske utenriksdepartementet omtalte nylig SDF som terrorister og sa at Syria vil ta tilbake hver tomme syrisk jord, skriver Kurdistan24. SDFs sivile arm, SDC, har rettet en inntrengende appell til USA om å opprettholde støtten til dem, men de taler for døve ører. Appellen bidrar heller ikke til å styrke SDF i de samtalene de må ha med Syrias regjering.

– Ingen venner unntatt fjellene

Et kurdisk munnhell sier at kurderne har ingen venner unntatt fjellene. I noen år nå har de trodd at denne forbannelsen var brutt og at de hadde skaffet seg venner i Washington. Men som vi har pekt på her gang på gang: supermakter har ikke venner. De har fiender og vasaller, og vasaller dumper de når det passer dem. SDF har vært brukt som et redskap, men tjener ikke lenger hensikten, og blir kastet i veikanten.

SDF representerer ikke alle kurdere, og slett ikke alle innbyggere i Nordøst-Syria. De er i mindretall i regionen nordøst for Eufrat. Dette vil de også få merke når USA trekker seg ut. Ledelsen i SDF/YPG har ikke noe annet rasjonelt valg nå enn å søke forsoning med Syrias regjering, men om de evner å ta dette valget, er en annen sak.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Ja , det er jo det vi har sagt hele tiden.
  Han Folkvord forstod det visst ikke…

 2. I Danmark støtter venstrefløjen, Enhedslisten (EL), SDF fuldt ud mod Erdogan og “Assad-regimet.”
  og begræder Trump´s udmelding.
  Venstrefløjen (EL) i DK er historisk ringe. Den har ingen principper, så det er ikke så ulogisk, at den støtter de ligeledes gemene opportunister, der “kun har bjergene som venner”.
  Men jeg tror nu nok at bjergene, hvis de kunne tale, ville frabede sig at være venner med de lurepassende SDF-ledere.
  De hævder at have nedkæmpet IS. Det passer ikke. De har måske været med til at nedkæmpe irrelevante dele af IS, men ikke den hårde kerne i IS, som er beskyttet af USA og som fortsat udgør dets vigtigste regime change redskab i Syrien.
  Grundlæggende er IS et synonym, en database for terrorismen i Syrien, og den lever i bedste velgående, fuldt ud støttet af ikke mindst af USA og Tyrkiet.
  Mediernes differentierings-trick mellem IS og de øvrige “moderate” terrorgrupper, er en tautologisk absurditet - et retorisk virkemiddel, da de jo “begge” bliver materielt forsynet “udefra”, deler de samme bestialske metoder og har nøjagtigt de samme kalifatmålsætninger for Syrien.
  Med “venstrefløjens” tilgang til Syrien, støtter den indirekte imperialismen og terrorismen i Syrien, og dermed et langvarigt Afghanistan-helvede for den syriske befolkning.
  USA, SDF og Tyrkiet skal ud af Syrien. Forsyningslinjerne til IS og co skal stoppes. Så skal Syrien med FN-lovlig hjælp fra Rusland nok ordne resten, så der langt om længe, og hurtigt kan blive fred i hele Syrien.

 3. Avatar for runeulv runeulv says:

  Og det er egentlig forståelig, da ingen av landene der vi ha en kurdisk stat bortsett fra Israel.

  Det er ikke så rart, da fastboende ikke liker at nomader bruker opp ressursene de er avhengige av for å overleve.

  Kurderne er innvandrere til Syria, og etter 70 år, så har de gjort krav på syrernes oljefelt, så det burde være en lekse til innvandringsforkjempere her hjemme om hva snillhet kan føre til.

 4. Avatar for runeulv runeulv says:

  Bilder som dette ble nok for mye å motstå for en aldrende revolusjonær.
  kurds

 5. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Den harde kjerne i IS er Israel. Det er godt dokumentert. De er også de eneste som tjener på deres virksomhet. Det er en rør-ledning over Golan, som de absolutt skal få lagt ut. For sine venner I saudi-Arabia.

 6. Avatar for runeulv runeulv says:

  Det er mulig, men vestlige myndigheter tillot at Saudi Barbaria og andre finansierte moskeer i Vesten som preket jihad, så de skulle få kanonfor til Libya og Syria.

  Når Bjørn Funder Halldal skrev om disse radikale moskeene i Grenlandsområdet og forsøkte å få det publisert i Moss Dagblad(?), mistet han freelancejobben og PST hang han ut for å skulle sprenge Stortinget til skrekk og advarsel til andre som skulle snuse der det ikke skal snuses. Når selv PST i Norge beskytter kanonforet, så er de radikale muslimene et NATO-prosjekt, selv om ISIS kan være israelsk.

 7. Avatar for Lars Lars says:

  Nå er det vel den noe varierende ca 30 km brede såkalte sikkerhetssonen i Syria langs Tyrkias grense Erdogan/Tyrkia vil etablere slik påstått. Som muligvis er akseptert av Trump/USA.
  Det er selvsagt også ulovlig ihht. gjeldende Internasjonal lov. Og godt mulig bare et påskudd for annet mer omfattende og verre. Hverken USA eller Tyrkia (eller Israel) har noe som helst legitimt å gjøre militært i Syria.

 8. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Åssen veit du hvem som kontrollerer PST?

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

8 flere kommentarer

Deltakere