USA vil forråde kurderne igjen, slik de alltid gjør

0
Kurdisk feiring av Newroz. SDF har ikke mye å feire nå. Foto: Shutterstock.

Når USA nå i realiteten gir Tyrkia frie hender til å angripe de kurdiske styrkene i Syria står YPG/SDF overfor sitt verste mareritt. De har vært USAs lojale allierte som bakkestyrker for okkupasjonen av Nordøst-Syria og har satset alt på at deres «føderasjon» skulle ha USAs militære beskyttelse. Når/hvis USA trekker seg ut, har de ingen allierte igjen. Det er i så fall ikke første gang USA forråder kurderne, skriver Jon Schwarz The Intercept, det vil være åttende gang!

USA ser seg ikke tjent med at det opprettes en kurdisk stat, men USA vil gjerne bruke kurderne som redskap, snart i Syria, snart i Irak og snart i Iran – eller for den del i Tyrkia. USA har kynisk brukt SDF i Syria og SDF har vært med på å legitimere USAs ulovlige okkupasjon av 27 prosent av Syrias territorium. Men nå som krigen mot Syria er tapt gjør USA seg klart til å dolke dem i ryggen. SDF har fått enorme mengder våpen og utstyr fra USA, men uten beskyttelse fra USAs flyvåpen, har de ingen mulighet til å stå i mot, verken Tyrkia eller Syrias hær.

Kartet viser det område Tyrkia ønsker å okkupere i Nord-Syria. Kilde: Southfront.

Det kurdiskdominerte SDF har ikke noe luftvern av betydning, så tyrkiske fly kan bombe dem uten å risikere noe. SDF har riktignok store mengder pansrede kjøretøyer, artilleri og kortholdsvåpen. Men Tyrkia har NATOs nest største hær etter USA, og dersom den kommer med full styrke vil den antakelig valse over SDF. Riktignok erklærer SDF at de vil forsvare seg uansett hva det måtte koste. Men prisen kan bli høyere enn de forestiller seg.

«Dere lar oss stå alene,» sa SDF-kommandanten Mazlum Kobani til sine amerikanske allierte.

Syria forbereder seg på å frigjøre den nordøstre delen av landet

Syria har lenge slått fast at landet vil frigjøre hver kvadratmeter av landet, og det betyr også regionen nordøst for Eufrat som har landets rikeste oljekilder, beste jordbruksland og de største vannreservene.

Så lenge USA holdt området okkupert, var det en for risikabel sak å frigjøre regionen. Men dersom USA trekker seg ut vil Syria gå inn med støtte fra Russland og Iran. De tre allierte vil ikke kunne godta at Tyrkia overtar som okkupant.

Russiske spesialstyrker driver allerede og bygger ei bru over Eufrat for å lette overgang for den syriske hæren. Politisk er også grunnen beredt for at Syria kab frigjøre den nordøstre regionen. I de siste månedene har det vært mange tilfeller av sivil oppstand mot det kurdiske styret, ikke minst på grunn av bortføringer og tvangsrekruttering. SDF vil derfor stå overfor en indre front i tillegg til to ytre fronter.

Medier i USA, slik som for eksempel Chicago Tribune, skriver at SDF risikerer å tape alt de har oppnådd når/hvis USA trekker seg ut. Stilt overfor en mulig tyrkisk invasjon vil SDF bli nødt til å vende seg til Damaskus for å søke en eller annen form for forsoning. Men deres tette allianse med USA gjør at aksjene deres står veldig lavt, og de vil ikke ha noen mulighet til å oppnå den føderale statusen de ønsker å oppnå. Det syriske utenriksdepartementet omtalte nylig SDF som terrorister og sa at Syria vil ta tilbake hver tomme syrisk jord, skriver Kurdistan24. SDFs sivile arm, SDC, har rettet en inntrengende appell til USA om å opprettholde støtten til dem, men de taler for døve ører. Appellen bidrar heller ikke til å styrke SDF i de samtalene de må ha med Syrias regjering.

– Ingen venner unntatt fjellene

Et kurdisk munnhell sier at kurderne har ingen venner unntatt fjellene. I noen år nå har de trodd at denne forbannelsen var brutt og at de hadde skaffet seg venner i Washington. Men som vi har pekt på her gang på gang: supermakter har ikke venner. De har fiender og vasaller, og vasaller dumper de når det passer dem. SDF har vært brukt som et redskap, men tjener ikke lenger hensikten, og blir kastet i veikanten.

SDF representerer ikke alle kurdere, og slett ikke alle innbyggere i Nordøst-Syria. De er i mindretall i regionen nordøst for Eufrat. Dette vil de også få merke når USA trekker seg ut. Ledelsen i SDF/YPG har ikke noe annet rasjonelt valg nå enn å søke forsoning med Syrias regjering, men om de evner å ta dette valget, er en annen sak.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelTrump truer med å utslette Tyrkias økonomi hvis de gjør noe han ikke godtar
Neste artikkelLockheed Martin erklærer seg som klimavennlig