Trump truer med å utslette Tyrkias økonomi hvis de gjør noe han ikke godtar

0
Tyrkiske styrker under en tidligere operasjon mot YPG/SDF i Syria. Shutterstock.

«Hvis Tyrkia skulle gjøre noe slikt, som jeg i min store og uovertrufne visdom anser som å være over grensa, vil jeg ødelegge og utslette Tyrkias økonomi fullstendig (Jeg har gjort det før!)». Dette skrev president Donald Trump i en Twittermelding 7. oktober til sin angivelig allierte i NATO.

Trekker USA seg endelig ut av Syria?

Hva Trump mener med at han har utslettet Tyrkias økonomi tidligere er ikke helt klart. Men trusselen er i det minste tydelig nok. Den kom i forbindelse med at USA gjorde det klart at Tyrkia har frie hender til å invadere Syria, det vil i praksis si Nordøst-Syria, som til nå har vært okkupert av USA med støtte fra det kurdiskdominerte SDF.

Presidentens kontor sendte ute en pressemelding der det ble slått fast at Trump hadde snakket med president Recep Tayyip Erdoğan om denne invasjonen på telefon. I meldingen heter det:

«Tyrkia vil snart gjennomføre sin lenge planlagte operasjon i Nord-Syria. USAs væpnede styrker vil ikke støtte eller være involvert i denne operasjonen, og USAs styrker, som har nedkjempet «Kalifatet» til ISIS, vil ikke være i umiddelbar nærhet.»

Trumpsmeldinger skapte fullstendig kaos i ledende kretser i USA. Pentagon gikk ut med noe som nærmest var et dementi da deres pressetalsmann Jonathan Hoffman sa i en uttalelse:

«Forsvarsdepartementet har gjort det klart for Tyrkia – slik også presidenten gjorde – at vi ikke støtter en tyrkisk operasjon i Nord-Syria. USAs væpnede styrker vil ikke støtte eller være involvert i noen slike operasjoner.»

Talskvinne for Pentagon, oberstløytnant Carla Gleason, sa at USA ikke lenger deler etterretnings- eller overvåkingsinformasjon med Tyrkia.

Donald Trump har lenge sagt at han vil trekke USAs styrker ut av Syria. 19. desember 2018 sa han at USA vil trekke seg fullstendig ut av Syria. Ordren kom som et totalt sjokk på alle som hadde håpet at okkupasjonen og krigen skulle fortsette så lenge som mulig. USAs daværende forsvarsminister Jim «Mad Dog» Mattis reagerte på Donald Trumps beslutning om tilbaketrekning fra Syria med å trekke seg og levere et høflig, men sviende oppgjør med presidentens politikk.

Mattis’ avgang – norske medier marsjerer i takt

Derfor kan det umulig komme som noen overraskelse at Trump igjen sier at USA skal ut av Syria. 7. oktober 2019 sa han «jeg ble valgt for å komme ut av disse latterlige endeløse krigene».

Erdoğan varsler invasjon

Den tyrkiske presidenten sa i en tale at Tyrkia er klart til å starte militæroperasjoner mot YPG det kan skje hvilket øyeblikk som helst, skriver avisa Hurriet Daily News. «Vi har tatt vår beslutning, og en natt vil vi plutselig komme».

SDF/YPG varsler på sin side at dersom dette skjer, vil de 10.000 islamistiske terroristene som de holder fanget kunne rømme og skape problemer både for Tyrkia og Europa. Fangeleirene i Nordøst-Syria inneholder noen av de farligste terroristene i verden, og et par tusen av dem skal ha kommet fra Europa.

Det tyrkiske flyvåpenet skal ha innledet bombing av SDFs hovedkvarter i Hasaka allerede om kvelden 7. oktober, skriver den sudiske kanalen al-Ikhbariya.

Tyrkia ønsker å fordrive kurderne fra de nordlige grenseområdene i Syria og erstatte dem med terroristgrupper som de sjøl har beskyttet lenger vest. Om landet vil lykkes med dette, er en annen sak. Syria, Russland og Iran vil også ha et ord med i laget, og med en så stor splittelse mellom USA og Tyrkia og innad i USA, vil de ha langt større muligheter til å gjøre strategiske framganger i denne delen av Syria enn de har hatt under hele krigen. Tyrkia har forsikret Iran om at deres operasjon vil være kortvarig og at de ikke har til hensikt å bli stående militært i landet. Iran på sin side fordømte enhver slik operasjon.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.