Italienske kommunister protesterer mot EUs omskriving historien

0
Italienske kommunister demonstrerte i Roma mot EUs omskriving av historien. Foto: Morningstar

Italienske kommunister sa «fuck you» til EU da tusen av demonstranter fra hele Italia møttes i Roma for å protestere mot den farlige antikommunistiske resolusjonen som ble vedtatt av EU-parlamentet forrige måned.

Kommunalspartiets generalsekretær Marco Rizzo ropte eden da han rev i stykker en kopi av resolusjonen, som likestiller kommunisme med fascisme, til høye jubel fra de enorme folkemengdene samlet i den italienske hovedstadens Piazza Santi Apostoli.

Han fordømte bevegelsen om å omskrive historie med sin påstand om at Molotov-Ribbentrop-pakten fra 1939 hadde forårsaket andre verdenskrig.

Resolusjonen krever også sletting av alle minnesmerker om «totalitarisme» over hele Europa, inkludert de som er viet til Den røde hær.

«Men uten den røde hæren,» sa han til folkemengdene, «vi ville alle snakket tysk i dag,» og minnet publikum om at det var kommunismens krefter som beseiret fascismen i Europa.

Rizzo advarte om at lovgivningen brukes av EU for å rettferdiggjøre medlemsland som forbyr kommunistpartier og kommunistiske symboler.

De eneste som vil dra fordeler av slik lovgivning ville være ytre høyre, som styrker seg i hele EU, advarte Rizzo.

Forslaget ble fremmet av den høyreorienterte gruppa for europeiske folkepartier, men mange parlamentsmedlemmer fra land med nyere erfaring med fascisme stemte mot bevegelsen, inkludert det greske konservative partiet New Democracy Party.

Denne reaksjonære resolusjonen fikk støtte fra en rekke sosialdemokratiske partier – de fleste britiske parlamentsmedlemmer i Labour stemte for den. Også de grønne og de liberale stemte for den.

Forrige artikkelHva krever det å bli kvitt fossil energi?
Neste artikkelTyrkia driver etnisk rensing i Nord-Syria
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).