Tyskland: dobbelt ørefik til storkoalisjonen

7
Illustrasjon: Shutterstock

Landdagsvalgene i de tyske delstatene Brandenburg og Sachsen ble akkurat det jordskredet som meningsmålingene tydet på, og som vi skrev om her. Det ble faktisk en enda større tilbakegang for sosialdemokratene og en enda større framgang for AfD enn det de siste målingene viste. Magasinet Der Spiegel skriver at «det ble et sjokk, men ikke det jordskjelvet alle fryktet». Det er fattigmanns trøst. Ja, CDU ble fortsatt største parti i Sachsen, men det var etter et tap på over 7 prosentpoeng. Og med AfD på på en soleklar annenplass med 27,5 prosent mot meningsmålingenes 24,5 prosent. Og ja, SPD ble størst i Brandenburg, og det til og med litt større enn antatt på forhånd, men tapet ble på 5,7 prosent og AfD fikk 23,5 prosent mot de 21 prosent som var antatt i meningsmålingene.

Sachsen

Kilde: Der Spiegel

Ikke bare har AfD gjort et brakvalg i Sachsen, men SPD er henvist til femteplass. Partiet er på vei til å bli et småparti. Linke var forventet å få 14 prosent, men klarte bare 10,4. Grüne lå an til 11, men fikk bare 8,6. Delstaten Sachsen har nå to store høyrepartier, CDU og AfD, og de to står for radikalt ulik politikk. Resten av partiene er på mellompartinivå eller mindre. Dette burde jo lede til enkelte diskusjoner om veivalg, ikke minst for Linke.

I noen valgkretser i Sachsen fikk AfD over 35 prosent, ja til og med i ett tilfelle over 40 prosent.

Brandenburg

Brandenburg har vært en bastion for SPD. Partiet hadde omtrent hver tredje velger bak seg i 2014. Nå er det omtrent hver fjerde, men tapet ble mindre enn antatt, siden meningsmålingene varslet 22 prosent og resultatet ble 26,2. Kanskje man der og i mediene feirer nederlaget som seier, men med flere slike «seire» er partiet ferdig. AfD puster nå SPD i ryggen og får 23,5 prosent mot antatt 21. CDU er redusert til et stort mellomparti og taper mer ann antatt. Meningsmålingene hadde Linke på 14 prosent og de falt til 10,7 prosent. Grüne var spådd til 14 prosent, men endte på 10,8. En stor framgang, men ikke så stor som antatt.

Det er bare i aldersgruppa over 60 at SPD noenlunde holder stillingen, og det samme kan man si om CDU i Sachsen. Grüne er sterkeste parti (23%) blant de unge (18–29) i Brandenburg med AfD på annenplass (22%) og AfD sterkest i Sachsen (22%) med Grüne på annenplass (19%).

Det politiske landskapet er rystet

Valgene i Brandenburg og Sachsen har gjort AfD til et Volkspartei, som man sier i Tyskland, og partiet har tatt over rollen som Øst-Tysklands fremste protestparti etter Linke. 75 prosent av innbyggerne i det gamle Øst-Tyskland mener at de blir behandlet som annenrangs borgere i forbundsrepublikken, så det er mye misnøye å øse av.

Det ville være naivt å tro at dette valget ikke vil få rikspolitiske virkninger.

Hva vinner de på?

Det er opplagt at motstanden mot «velkommenkulturen» til Angela Merkel er en hovedsak for AfD. I tillegg er det misnøyen med annenrangsstatusen som østtyskerne føler at de har som har slått ut. De er motstandere av «Energiewende» og har fanget opp den økende misnøyen med vindkraftindustrien i Tyskland. I utenrikspolitikken står de for ikke-intervensjon i andre land og de vil at Tyskland skal melde seg ut av euroen.

Storkoalisjonen i Tyskland finnes ikke mer

Storkoalisjonen mellom CDU/CSU på den ene sida og SPD på den andre, som har vært bærebjelken i Tyskland i en mannsalder finnes ikke lenger. Det vil si den finnes på papiret, men den er vandrende død. Angela Merkel er redusert til en «lame duck», som man sier i USA, og hennes etterfølger Annegret Kramp-Karrenbauer har ikke vist seg som noen leder siden hun tok over. I SPD er situasjonen enda verre. Partiet har for sikkerhets skyld tre fungerende ledere, Maria Luise «Malu» Dreyer, Manuela Schwesig og Thorsten Schäfer-Gümbel, og ingen av dem har vist seg som noe som kan likne på en leder. Partiet er i ferd med å redusere seg sjøl til en vits.

Tyskland er inne i et ukjent landskap og landets autoritet innad i EU er også skadeskutt. Det hjelper ikke å late som om det er «business as usual», for det er alt annet enn det.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Skal vi tro at mange tyskere i realiteten lengter til en “sterk mann” som kan ordne opp. Disse dukker jo opp som paddehatter i europeisk politikk nå, men foreløpig ikke i Tyskland. Salvini er den siste ut.

  At tyskerne er nervøse kan man ikke klandre dem for: En giftig miks av problemer med fremmedkulturell innvandring, en økonomisk resesjon (eller verre) på trappene, en internsplittelse mellom øst og vest, et historisk (etter krigen) dårlig forhold til USA, en leder som er “lame duck” og med ingen tilsynelatende dyktige lederkandidater i sikte, et uavklart hat-elsk-forhold til Russland hvor INF-avtalen er lagt død og tiltagende uro i Midtøsten. Brexit kan vel nevnes også.

  På toppen av det hele ser det ut for at mange tyskere til og med er leie av “die Energiewende” hvor vindmøllene har en framtredende plass bokstavelig talt, og som koster flesk for den javne tysker og industri.
  Det er spennende tider vi har i møte. Kanskje for spennende.

 2. Avatar for runeulv runeulv says:

  For vi som mener det er et folkemord, fru Merkel og venner holder på med, så blir det en eufemisme å kalle det “velkommenkulturen”, spesielt siden Merkel med venner også putter regimekritikere i fengsel, i tillegg til all den outsourcede undertrykkingen alle vestlige regimer holder på med, som også tyskerene får sin del av.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere

Historisk kommentararkiv

7 KOMMENTARER

 1. Præsidenten for BDI ( Tysk Indistri) Dieter Kempf advarer mod konsekvenserne af AfD´s valgsejr. » Resultatet vil skade vort lands image, som verdensmester i eksport. Netop derfor har vi stærkt brug for arbejdskraft . BRD skal forblive indbydende og åben for hele verden»! Samme dag bekendtgør OPEL, at de fyrer yderligere 700! I Juli måned faldt andelen af beskæftigede i tysk industri for 4. måned i træk. I juni alene med 7000. Alle giganterne BAYER BASF VOLKSWAGEN THYSSEN-KRUPP SIEMENS BMW har varslet yderliger massefyringer. Det tyske børsbarometer udviser fald på mere end 3 % pga. udbredt » Rezessionsängste».

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.