Russland skal hjelpe Kina med å bygge et effektivt missilforsvar

0
Illustrasjon: Shutterstock

Kina kommer til å etablere et nytt forsvarssystem mot angrep med ballistiske missiler. Dette systemet vil Russland hjelpe til med å bygge. Dette sa Russlands president Vladimir Putin i en tale i Valdai-klubben i Sotsji 3. oktober 2019. (Utskrift av talen her.) Et slik system vil gi Kina et drastisk mye bedre forsvar mot angrep. Til nå er det bare USA og Russland som har hahtt slike systemer.

Kina har et umiddelbart behov for et slikt system. USA har forlatt IRN-avtalen (Intermediate-Range Nuclear Forces) med Russland blant annet for å kunne bygge et angrepssystem rundt Kina. Kina bruker sine økonomiske muskler for å hindre at naboene går med på noe slikt, men USA bruker ulike former for politisk press og vil antakelig lykkes i mange nok land til at dette blir et svært alvorlig trussel mot Kina.

Svakt forsvar mot et massivt angrep

Kina har tilstrekkelig med våpen til å forsvare seg mot et mindre angrep med kjernefysiske våpen, skriver Moon of Alabama, men hvis USA skulle bruke sin overveldende førsteslagskapasitet med atomvåpen, vil de kunne ødelegge landet og kappe hodet av den kinesiske staten. Det har ikke Kina noe godt forsvar mot i dag.

En kinesisk variant av det russiske systemet vil kunne løse dette problemet. Kina kjøper i dag S-400 missilforsvaret fra Russland, noe som vil bedre forsvarskapaisteten betydelig. Og landet vil bli det første som får kjøpe det nye S-500-systemet, som antas å være det beste missilforsvarssystemet i verden. S-500 Prometeus er en nye generasjon bakke-til-luft missilsystem som er designet for å spore opp og ødelegge innkommende ballistiske missiler eller hypersoniske kryssermissiler.

Kina har nye våpensystemer

Under feiringen av Folkerepublikken Kinas syttiårsdag gjennomførte landet en militærparade som viste fram en del helt nye og svært avanserte våpensystemer. Xi Jinping inspiserte 580 nye våpensystemer, skriver South China Morning Post. Det systemet som vakte mest oppsikt var Dongfeng – «Østavind» – systemet. Det omfatter DF-17 hypersoniske missiler, DF-16 og DF-26 mellomdistanse missiler og DF-31AG og DF-41 interkontinentale ballistiske missiler.

Noen av disse våpnene har USA ikke noe effektivt forsvar mot i dag. Det gjelder for eksempel DF-17 hypersoniske glidere som kan trenge gjennom USAs rakettskjold.

Planene om å drepe 335 millioner mennesker

Disse våpnene har stor rekkevidde og kan for eksempel senke hagarskip svært langt fra Kinas kyster. Det vil gjøre det vanskeligere for USA å angripe Kina. USA har hatt planer for å utslette Kina med atomvåpen helt siden 1950-tallet. I 1962 ble disse planene sammenfattet i det som ble kalt Single Integrated Operating Plan. Den var utarbeidet for Joint Chiefs of Staff. Dokumentet ble offentliggjort i 2011, så vi vet at det inneholdt konkrete planer for å utslette 199 byer i Sovjetunionen og 78 byer i Kina. Et slikt angrep ville, ifølge planene, ha drept mer enn 335 millioner mennesker i løpet av de første 72 timene.

Selv om dette er historiske dokumenter, så er de bare en generasjon gamle, og kinesiske og russiske ledere vil gøre klokt i å anta at tankegangen fortsatt lever, særlig etter at Pentagon i februar 2018 publiserte sin Nuclear Posture Review. Flere kommentatorer slår fast at gjennom denne doktrinen og dette dokumentet bringer USA atomkrigen mye nærmere. Doktrinen åpner for å bruke atomvåpen også når det ikke foreligger en kjernefysisk trussel fra en motstander, for eksempel etter et cyberangrep. Dermed trekkes atomvåpen inn som et standardvåpen.

Integrasjon av kjernevåpen med andre våpen og bruk også mot andre trusler enn kjernevåpen

The Nuclear Posture Review kan lastes ned her. Rapporten sier blant annet:

«USAs kjernefysiske slagkraft, og kjernefysiske kommando, kontroll og kommunikasjon (NC3), må være stadig mer fleksibel for å skreddersy avskrekkingsstrategier på tvers av av en hel serie potensielle motstandere og situasjoner, og sørge for justeringer over tid. Følgelig, vil USA opprettholde omfanget av fleksible kjernefysiske våpensystemer som trengs for å møte kjernefysisk eller ikke-kjernefysisk aggresjon mot USA, allierte og partnere. … For å gjøre det, vil USA opprettholde og erstatte sine kjernefysiske midler, modernisere NC3, og styrke integrasjonen av kjernefysisk og ikke-kjernefysisk militær planlegging. Kommandosentrale og kampenheter vil bli organisert og utrustet for dette oppdraget, og vil planlegge, trene og trene for å integrere amerikanske kjernefysiske og ikke-kjernefysiske stridsmidler overfor motstandere som har kjernevåpen. USA vil koordinere dette med allierte som står overfor motstandere med kjernevåpen. USA vil se på ytterligere byrdefordeling med våre allierte på dette området.» (Våre uthevinger.)

Det finnes også et sammendrag her.

Det framgår av dokumentet at for eksempel F35-flyet som Norge skal kjøpe så mange av, vil være en integrert og viktig del av denne doktrinen, der kjernevåpen inngår som fullt integrert med konvensjonelle våpen.

USA har tvunget fram allianse Russland-Kina

Det lå ikke i kortene at Kina og Russland skulle bli allierte. Det har vært lange perioder med mistillit og dårlige relasjoner mellom de to landene. For femti år siden var de til og med i en kortvarig grenskrig. Men USA sanksjoner mot og trusler mot begge to har tvunget dem til å søke sammen, og de har nå skapt en allianse som er både økonomisk, politisk og militær.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelKlima viktigere enn kriger og flyktninger?
Neste artikkelUnntakstilstand i Ecuador
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formenn i AKP(m-l) 1975–84). Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).