Unntakstilstand i Ecuador

3

Begynnelsen av oktober 2019 er preget av demonstransjoner i gatene i de store byene i Ecuador. Hovedveier i Quito og Guayaquil er blokkert i protester mot fjerning av drivstoffsubsidiene, som en del av regjeringens innstramninger for å redusere finansbudsjettet.

Ecuadors president Lenin Moreno erklærte en unntakstilstand i landet 3. oktober midt under landsomfattende protester som har lammet mye av det latinamerikanske landets transportsystem. Han sa at hans beslutning om å innføre innstramningstiltak og å fjerne subsidier «sto fast,» og at unntakstilstanden var rettet mot «de som har til hensikt å forårsake kaos.»

«Vi vil ikke la oss presse og vi vil handle i henhold til loven,» skrev Moreno på sin offisielle Twitter-konto.

Telesurs utsendte skriver på Twitter:

Følg hennes reportasjer her.

Opphevelsen av subsidiene betyr at dieselprisen øker fra 1,03$ til 2,30$ per gallon og at bensinprisen øker fra 1,89$ til 2,39$. Demonstrantene sier at Moreno gjennomfører denne politikken etter ordre fra IMF. Ecuador har vedtatt å forlate OPEC fra 1. januar 2020.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for INK INK says:

  IMF yter det kaller “finansiell bistand til fattige land” i form av lån, og stiller til gjengjeld krav som raserer velferden, fratar arbeidere tilkjempede rettigheter og sørger for privatisering som fører til at landenes ressurser overgis til multinasjonale selskaper. IMF definerer dette som en hjelp til å “balansere økonomien” og å sørge for “bærekraftig økonomisk vekst”.

 2. Kravene som IMF og Verdensbanken stiller for at land skal få lån, er helt irrelevante for landets evne til å tilbakebetale lånene. For eksempel forlangte Verdensbanken at Ukrania måtte tillate at utenlandske investore må få kjøpe ukrainsk matjord, og IMF forlangte at Ukrania tillot at Monsanto fikk begynne dyrking av genmodifiserte planter i kanskje den fineste matjorden for korndyrking.

  Så er det også Wall Street bankkartellene som står bak VB og IMF, det er deres instrumenter for ikke-militær overtakelse at stater. Den lovlig valgte regjeringen blir redusert til en rådgivende forsamling når IMF gir ordre og dermed administrerer landet. Slik har de tatt over nesten hele Sør-Amerika. Det er bare Bolivia som fremdeles holder stand og nekter å ta opp lån fra VB og IMF, og det kan hende det går med Bolivia som med Venezuela.

 3. Avatar for INK INK says:

  Som medlem av Ungdom mot EF på begynnelsen av 90-tallet, lærte jeg om kravene til IMF og Verdensbanken, og om hvordan de undergraver velferdsutvikling i fattige land. Det er utrolig hvor lenge de har fått holde på med å ødelegge stater. De ble vel etablert i 44-45.

  Veldig synd i så fall. Jeg var i Bolivia for 25 år siden og husker godt den bunnløse fattigdommen som preget landet den gang. Så vidt jeg forstår har landets nåværende politiske ledelse gjort imponerende mye for å bedre livene til innbyggerne siden den gang, slik det beskrives her:

  Det er fryktelig synd dersom dette skal raseres for å gi enda mer til de grådige.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere