Opprør på Haiti og verden er taus

5
Protestene på Haiti. Skjermdump fra Twitter.

Det har i ukevis pågått en omfattende massebevegelse mot regimet til president Jovenel Moïse på Haiti. Innbyggerne er lei av korrupsjon, vanstyre og mangelen på basisvarer. 17 mennesker er drept under demonstrasjonene og økonomien er paralysert. To millioner barn har ikke kunnet gå på skole og kritisk hjelp har uteblitt, men «det internasjonale samfunnet», som de kaller seg holder fast på sin støtte til den forbryterske Moïse.

Moïse ble utpekt til vinner av første runde av presidentvalget i 2015 med en støtte på 32.8 prosent. Men valgdagsmålingene ga ham bare 6 prosent, så tusenvis av folk gikk ut på gatene for å protestere mot valgfusket. I november 2016 vant han et valg der deltakelsen var på bare 21 prosent, så man kan ikke akkurat si at han har legitimitet blant sine landsmenn.

4. oktober 2019 marsjerte tusenvis av haitianere i hovedstaden Port-au-Prince og forlangte presidentens avgang. De krevde også at FN skulle støtte et slikt krav.

Journalisten Jacqueline Charles fra Miami Herald sier til Democracy Now! at Moïse ikke har latt høre fra seg på en måned før han ga en forhåndsinnspilt tale 5. oktober.

Landet er lammet og CNN skriver at det er fare for en omfattende humanitær krise fordi folk ikke får helt nødvendige matvarer og heller ikke får grunnleggende medisinsk behandling.

Det har også vært demonstrasjoner mot Hillary og Chelsea Clinton i Brooklyn der demonstrantene har krevd å få vite hvor det er blitt av de pengene Clinton Foundation og State Department under Hillary Clintons ledelse samlet inn til Haiti. Etter jordskjelvet i 2010 samlet de inn over 9 milliarder dollar, men bare 9,6 prosent gikk til Haitis regjering og bare 0,6 prosent gikk til haitianske organisasjoner. 89,8 prosent av pengene gikk til utenlandske organisasjoner, skrev BBC.

Donald Trump og USA støtter president Moïse, og kritikerne sier at det er fordi Moïses regjering støtter en eventuell intervensjon i Venezuela. Regjeringa i Venezuela har gitt Haiti betydelig støtte i form av svært reduserte priser på oljeimporten. Landet har betalt bare 60 prosent av prisen, mens 40 prosent er blitt satt av til et utviklingsfond for Haiti. En rapport i 2017 sa at mye av disse pengene var sølt bort eller stjålet av regjeringsfunksjonærer på Haiti.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for TerjeM TerjeM says:

  Her tar Pål Steigan dessverre feil. Folkeopprør skjer bare i Hong Kong og Moskva, det har jeg sett på TV eller lest i avisen Hvis det hadde skjedd andre steder, ville jeg ha blitt informert om det der, selvsagt med en korrekt og ærlig beskrivelse av hvorfor de skjer. Ergo er disse sakene om store demonstrasjoner i Colombia, Haiti, Ecuador - fake news.

  Aftenposten Google-søk om Haiti den siste måneden 0 relevante treff (bortsett fra tre om en orkan)
  Dagbladet Haiti 0 treff
  VG 1 sak (men det ble nyhet fordi en journalist fra nyhetsbyrået AP ble skadet, altsåturistregelen)

  De store studentopptøyene i Colombia: Google-søk Colombia AND demonstrasjoner
  0 treff i VG (søkeresulatet ga ‘800 arrestert i Moskva’)
  0 treff i Aftenposten (søkeresultatet ga ‘demonstranter i Hong Kong protesterer mot maskeringsforbud’)
  NRK hadde 1 bilde i ‘Verden i bilder’) ‘En colombiansk opprørspoliti står i tåregass under en student-demonstrasjon i Bogota.’ - alstå må det ha vært opptøyer der.

  Ecuador: 1 sak i VG; et par notiser i NRK; Aftenposten 2

 2. Avatar for TerjeM TerjeM says:

  Opptøyene i Algerie er heller ikke av interesse:
  Aftenposten 0 relevante
  VG 0
  Dagbladet 0
  NRK 0

 3. Avatar for TerjeM TerjeM says:

  Google-søk Hong Kong AND demonstrasjoner, avgrensning siste måned:
  Aftenposten ca 32
  VG minst 25
  NRK jeg sluttet å telle etter 40

  Demonstrasjoner AND Moskva siste måned
  Aftenposten ca 8
  NRK ca 12

  Samme ord siste året (ikke alle er relevante resultat)
  90 i Aftenposten
  160 i NRK

 4. Avatar for runeulv runeulv says:

  Jeg er ikke sjokkert over at vi finner Afrika på Haiti, da det er de som bor der, men uansett så burde det være åpenlyst at Haiti har kjørt seg fast, hvor hovedgrunnen til å skaffe seg makt, er så du kan robbe landet og stikke av.

  Å gi penger til et slikt land, er ikke å hjelpe noen, og før verdensamfunnet sier at dere kan ikke styre dere selv, så dere må administreres et tiår eller mer, så vil det gå som med de andre 100 forsøkene på å hjelpe, om det er Steigans venner og ikke uvenner som skal hjelpe neste gang.

 5. Avatar for runeulv runeulv says:

  Og når de progressive har hjulpet Haiti med penger, så eliten kan ta penga og rømme landet, da, da kan de hvite få skylda nok en gang?

  Om de progressive som hyler opp om Haiti, kunne reist dit og hatt mot til å gå rundt uten væpnede vakter, så kunne jeg ha respektert dem, selv om de da hadde blitt drept.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere