Opprør på Haiti og verden er taus

0
Protestene på Haiti. Skjermdump fra Twitter.

Det har i ukevis pågått en omfattende massebevegelse mot regimet til president Jovenel Moïse på Haiti. Innbyggerne er lei av korrupsjon, vanstyre og mangelen på basisvarer. 17 mennesker er drept under demonstrasjonene og økonomien er paralysert. To millioner barn har ikke kunnet gå på skole og kritisk hjelp har uteblitt, men «det internasjonale samfunnet», som de kaller seg holder fast på sin støtte til den forbryterske Moïse.

Moïse ble utpekt til vinner av første runde av presidentvalget i 2015 med en støtte på 32.8 prosent. Men valgdagsmålingene ga ham bare 6 prosent, så tusenvis av folk gikk ut på gatene for å protestere mot valgfusket. I november 2016 vant han et valg der deltakelsen var på bare 21 prosent, så man kan ikke akkurat si at han har legitimitet blant sine landsmenn.

4. oktober 2019 marsjerte tusenvis av haitianere i hovedstaden Port-au-Prince og forlangte presidentens avgang. De krevde også at FN skulle støtte et slikt krav.

Journalisten Jacqueline Charles fra Miami Herald sier til Democracy Now! at Moïse ikke har latt høre fra seg på en måned før han ga en forhåndsinnspilt tale 5. oktober.

Landet er lammet og CNN skriver at det er fare for en omfattende humanitær krise fordi folk ikke får helt nødvendige matvarer og heller ikke får grunnleggende medisinsk behandling.

Det har også vært demonstrasjoner mot Hillary og Chelsea Clinton i Brooklyn der demonstrantene har krevd å få vite hvor det er blitt av de pengene Clinton Foundation og State Department under Hillary Clintons ledelse samlet inn til Haiti. Etter jordskjelvet i 2010 samlet de inn over 9 milliarder dollar, men bare 9,6 prosent gikk til Haitis regjering og bare 0,6 prosent gikk til haitianske organisasjoner. 89,8 prosent av pengene gikk til utenlandske organisasjoner, skrev BBC.

Donald Trump og USA støtter president Moïse, og kritikerne sier at det er fordi Moïses regjering støtter en eventuell intervensjon i Venezuela. Regjeringa i Venezuela har gitt Haiti betydelig støtte i form av svært reduserte priser på oljeimporten. Landet har betalt bare 60 prosent av prisen, mens 40 prosent er blitt satt av til et utviklingsfond for Haiti. En rapport i 2017 sa at mye av disse pengene var sølt bort eller stjålet av regjeringsfunksjonærer på Haiti.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelUnntakstilstand i Ecuador
Neste artikkel33 uker med masseprotester i Algerie
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).