33 uker med masseprotester i Algerie

0
33 fredager på rad har demonstranter fylt gatene i Algiers og andre store byer. Skjermdump.

4. oktober 2019 marsjerte demonstranter i gatene i Algiers for 33 fredag på rad med krav om regimets avgang. De sier at de planlagte valgene i desember vil bli falske og krever frie og rettferdige valg.

Demonstrantene ropte dagens slagord som var «Les généraux à la poubelle!» – Generalene til søppelfyllinga!

Demonstrantene er for det meste unge mennesker som ikke opplevde «det svarte tiåret». Avisa Algerie Patriotique skriver at det var hundretusener som deltok i demonstrasjonene over hele landet. Abdelkader Bensaleh er midlertidig president i Algerie, men den virkelige makthaveren er hærsjefen general Ahmed Gaid Salah.

Mathilde Panot som er medlem av det franske parlamentet for venstrepartiet La France insoumise, ble arrestert 2. oktober, skriver The Africa Report. Hun skulle ha deltatt i demonstrasjonene. La France insoumise har protestert og krevd at Emmanuel Macron skal gripe inn. General Salah kalte hennes deltakelse en innblanding i Algerie indre anliggender.

Regimet til president Bouteflika var en garantist for Frankrikes og andre imperialistmakters posisjon i Algerie. Stormaktene har i liten grad tonet flagg i den pågënde konflikten, men det er grunn til å regne med at de gjør sitt for å bevare innflytelsen. Algeria er både strategisk og økonomisk viktig for dem.

Algerie var i årevis et viktig land i den alliansefrie bevegelsen og Bouteflika har lagt vekt på sør-sør-samarbeid og afrikansk enhet. Under hans ledelse har Algerie utviklet et tett samarbeid med Russland, som også omfatter våpenkjøp og militære avtaler. Samtidig har hans regjering gjenopprettet nære forbindelser med den gamle kolonimakta Frankrike. Vesten har sett på ham som en slags garantist for stabilitet i det nordlige Afrika, men samtidig har hans kritikk av Israel ikke gjort ham populær blant sionistene. Blant de arabiske statene har Algerie vært blant dem som ønsker Syria tilbake i Den arabiske liga.

Algerie var i årevis et viktig land i den alliansefrie bevegelsen og Bouteflika la vekt på sør-sør-samarbeid og afrikansk enhet. Under hans ledelse har Algerie utviklet et tett samarbeid med Russland, som også omfatter våpenkjøp og militære avtaler. Samtidig har hans regjering gjenopprettet nære forbindelser med den gamle kolonimakta Frankrike. Vesten har sett på ham som en slags garantist for stabilitet i det nordlige Afrika, men samtidig har hans kritikk av Israel ikke gjort ham populær blant sionistene. Blant de arabiske statene har Algerie vært blant dem som ønsker Syria tilbake i Den arabiske liga.

I en omfattende artikkel anbefaler Council on Foreign Relations at USA skal spille en mer aktiv rolle i Algerie for å sikre sine egne, langsiktige interesser.

Du trenger den uavhengige og kritiske journalistikken, klikk her for å være med på å styrke den, eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.