Opprørerne i Hong Kong ser på Maidan i Ukraina som forbilde

0
Demonstrantene i Hong Kong har gått fra stort sett fredelige massedemonstrasjoner til en mer voldelig taktikk. Shutterstock

Demonstrantene i Hong Kong har blitt mer og mer voldelige til tross for at deres politiske hovedkrav, kravet om å skriblegge den omstridte lov om fangeutlevering er blitt innfridd.

Nå har de mest militante demonstratene begynt å se på Maidan-kuppet i Ukraina i 2014 som et forbilde, skriver al-Jazeera. Den Oscar-nominerte filmen Winter on Fire, som handler om Maidan-kuppet, er nylig blitt vist for store grupper folk i Hong Kong. Napo Wong, som organiserte filmvisninga på Hong Kong University, sier at det er på «tide å gi bevegelsen nye ideer for å få ny energi», og det skulle altså Maidan inspirere til.

De ser også oppløsninga av Sovjetunionen som forbilde for deg, skriver al-Jazeera. Maidan-kuppet var som kjent svært voldelig der høyreekstremistiske og nazistiske grupper skjøt både på politiet og andre demonstranter for å utløse en overreaksjon fra den daværende ukrainske regjeringa.

Opprøret på Maidan-plassen i Kiev ble framstilt som et folkelig opprør mot korrupsjon, men det var styrt av CIA og annen vestlig etterretning og det førte nazistiske krefter fram til viktige maktposisjoner.

Hong Kong’s Poisoned Chalice

Myndighetene i Kina har kritisert lederne for demonstrasjonene i Hong Kong for å føre en politikk for regimeendring og løsrivelse av Hong Kong fra Kina. Det at demonstrasjonslederne i byen nå henter inspirasjon fra en av de mest kjente og mest brutale fargerevolusjonene for å styrke moralen, gir Beijing noen gode poenger.

Se også denne BBC-videoen om at aktivistene fikk opplæring av Oslo Freedom Forum allerede for to år siden:

Forrige artikkelKinesiske selskaper ser et lovende marked i Syria
Neste artikkelGigantavtale mellom Kina og Iran ryster den globale oljesektoren