Opprørerne i Hong Kong ser på Maidan i Ukraina som forbilde

127
Demonstrantene i Hong Kong har gått fra stort sett fredelige massedemonstrasjoner til en mer voldelig taktikk. Shutterstock

Demonstrantene i Hong Kong har blitt mer og mer voldelige til tross for at deres politiske hovedkrav, kravet om å skriblegge den omstridte lov om fangeutlevering er blitt innfridd.

Nå har de mest militante demonstratene begynt å se på Maidan-kuppet i Ukraina i 2014 som et forbilde, skriver al-Jazeera. Den Oscar-nominerte filmen Winter on Fire, som handler om Maidan-kuppet, er nylig blitt vist for store grupper folk i Hong Kong. Napo Wong, som organiserte filmvisninga på Hong Kong University, sier at det er på «tide å gi bevegelsen nye ideer for å få ny energi», og det skulle altså Maidan inspirere til.

De ser også oppløsninga av Sovjetunionen som forbilde for deg, skriver al-Jazeera. Maidan-kuppet var som kjent svært voldelig der høyreekstremistiske og nazistiske grupper skjøt både på politiet og andre demonstranter for å utløse en overreaksjon fra den daværende ukrainske regjeringa.

Opprøret på Maidan-plassen i Kiev ble framstilt som et folkelig opprør mot korrupsjon, men det var styrt av CIA og annen vestlig etterretning og det førte nazistiske krefter fram til viktige maktposisjoner.

Hong Kong’s Poisoned Chalice

Myndighetene i Kina har kritisert lederne for demonstrasjonene i Hong Kong for å føre en politikk for regimeendring og løsrivelse av Hong Kong fra Kina. Det at demonstrasjonslederne i byen nå henter inspirasjon fra en av de mest kjente og mest brutale fargerevolusjonene for å styrke moralen, gir Beijing noen gode poenger.

Se også denne BBC-videoen om at aktivistene fikk opplæring av Oslo Freedom Forum allerede for to år siden:

KampanjeStøtt oss

Kommentarer

 1. Erland says:

  Du vet ikke hva du snakker om. Å gjøre dette til et hovedpoeng er og blir feil. Jo, CIA var sikkert involvert, akkurat som russisk etterretning var det. Det geopolitiske spillet er nådeløst. Men Maidan var i bunn og grunn et genuint folkelig opprør mot regimet. Og den ukrainske nasjonalismen er sunn.

 2. Erland says:

  Åja? Jo, kommunistpartiet ble forbudt, men de hadde et godt alternativ å stemme på, og som sagt fikk denne kandidaten og dette partiet ikke særlig stor oppslutning. Så hvordan vil du forklare det siste valgresultatet? Det er en tilspisset situasjon i Ukraina, og de «russiskvennlige» vet godt hvem de burde stemme på, selv om kommunistpartiet er forbudt.

  Du ser ikke bort fra det, nei! :slight_smile:
  Men jeg kan fortelle deg at dette ikke var en frustrasjon i vest, men i Ukraina generelt. Unntaket er nok Krim og Til en viss grad Donbass, det kan jeg være enig i. Grunnen til at Janukovich i sin kunne ble valgt var at det ikke var noen særlige alternativer, etter at den såkalte oransjerevolusjonen falt i fisk på grunn og udugelighet, rot, og maktkamp mellom visse oligarker. Hele systemet var korrupt, noe ukrainerne sjøl vet veldig godt. Timashenko var det reelle alternativet, og hun hadde ikke en sjanse, hun ble indirekte og helt rettferdig straffet av de velgerne hun fridde til. Kort; det var en trøtthet blant folk i ukraina, men folk ble vekket gjennom maidan-opprøret, noe alle valg etterpå helt tydelig har vist. Selv dagens president som vant etter tidenes valgskred er såkalt pro-vestlig. Sannheten er at en slik valgseier ellers ville vært komplett umulig. Så dette er situasjonen i Ukraina i dag. Ukrainere flest ler bare av de argumenter av den typen du kommer med. Så kanskje det beste for deg er å sette deg litt bedre inn i situasjonen.

 3. runeulv says:

  Jeg klandrer ikke så mye de som trodde på dette før overgrepene var kjent, men etter at kommunismen falt i øst-europa, så burde man høre på de som har opplevd systemet, og at det ikke var noe godt å leve under.

  At Torgeir velger å leve i et ikke-sosialistisk ikke-muslimsk land, forteller vel egentlig alt om at han egentlig ikke tror på hva han preker selv lengre.

 4. Johnny says:

  Du er enda på fjortis-nivået… :grin:

 5. Johnny says:

  Langt derfra, les heller hva som står skrevet, Torgeir!

  Nei, men hvis du provoserer, sjikanerer og bedriver grov ærekrenkelse kan det hende at det flyter over for noen, og etter håndgemenget kommer spørsmålet om berettiget harme.

  Selv om vilkårene for å dømme for legemsfornærmelse er oppfylt, kan gjerningsmannen i visse tilfeller fritas for straff som følge av forutgående provokasjon eller som følge av etterfølgende retorsjon fra fornærmede (gjengjeldelse), jf. straffeloven § 228 tredje ledd.

  Lovens tekst beskriver provokasjonshandlingen som en “forutgående legemsfornærmelse eller ærekrenkelse”, og likestiller disse alternativene.

  Du kjenner sikkert til de fire klassiske kardinaldydene Torgeir, du mangler minst tre av disse:

  1. mot
  2. visdom (klokskap)
  3. måtehold
  4. rettferdighet
 6. Johnny says:

  Du har jo sjikanert alle med grove skjellsord under debatten, og jeg er en muslimhater i følge deg. Er du dum i hodet eller går du på speed, Torgeir?

 7. tjatta says:

  Du kalt meg nazist fordi jeg påpekte at det hadde foregått en etnisisk rensning i min barndoms dal. Som er korrekt beskrivelse av hva som har skjedd etter at Norge åpnet døren for horder av muslimer. Regner med at PST noterer seg det når de skal behandle anmeldesen din. Min morfar satt fem år i arbeidleier sist Norge ble innvadert for å yte motstand mot denne invasjonen. Han hadde sikkert gitt deg en på truten for din bruk av ordet nazist… Nå skal PST slippe å behandle en anmeldelse fra meg da jeg forstår at de trengs til viktigere oppgaver i det “nye” Norge.

 8. Johnny says:

  Har jeg lov til å si dette da:
  Dere muslimer tilber en gud ved navn Allah, og de lærde muslimene påstår at før islamsk tid var Allah den bibelske Guden som forlot jødene, fordi jødene ikke overholdt pakten de hadde inngått. Denne påstanden bruker dere ofte for å få kristne og jøder til å konvertere til islam.

  Men arkeologien har gitt oss svaret på hvem Allah var før han ble muslimenes Gud, og dette faktum forsøker de lærde muslimer å skjule for hele verden, men denne løgnen kan dere ikke skjule. :wink:

  Allah er en gammel hedensk gud (måneguden) og symbolet for Allah var en halvmåne. Halvmånen er et symbol som brukes svært mye i Islam, alle har hørt om røde halvmåne, og selv ramadan begynner og slutter ved halvmåne. Allah var rett og slett den hedenske måneguden som giftet seg med solgudinnen, og du vet at de fikk tre døtre, Al-lat, Al-uzza og Manat?

  Muhammed så hvor mektige jødene hadde blitt pga deres religion, og han ønsket å starte sin egen religion for å bli like mektige som jødene. Muhammed trengte selvsagt støtte fra mange mektige arabiske stammer og derfor valgte han måneguden Allah, som de fleste arabere tilbedte, til å være den eneste Guden, og Muhammed utropte seg selv til å være Allah profet, og et helvete på jorden var igang!

  Den falske religionen din er avslørt, du bør snarest konvertere til militant eller fascistisk kristendom, for det er vel i slike hatske miljøer du trives best, TorgeirSalih!

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

119 flere kommentarer

Deltakere