Kjempedemonstrasjoner mot Donald Tusks nye regjering i Polen

0
Fra demonstrasjonen i Warszawa

Den nye polske regjeringa allerede i krise etter arrestasjonen av to tidligere regjeringsmedlemmer.

Titusenvis av mennesker gikk ut i gatene i Polen etter arrestasjonen av to domfelte politikere fra det tidligere regjeringspartiet PiS. President Duda kunngjorde at han ville benåde politikerne igjen. Dette skriver tyske tagesschau.

Les: Polsk politi arresterer tidligere innenriksminister i presidentpalasset

Titusenvis av mennesker demonstrerte i Polen mot sentrum-venstre-regjeringa til Donald Tusk. Tilhengere av det nasjonalkonservative opposisjonspartiet PiS samlet seg foran parlamentsbygninga i Warszawa. De bar polske flagg og plakater hvor det sto: «Dette er Polen, ikke Tuskoland» og «Kulturminister – sensurminister». I følge rådhuset i Warszawa var det 35.000 deltakere, arrangørene snakket om 100.000 til 300.000.

Under sin opptreden foran demonstrantene advarte PiS-leder Jaroslaw Kaczynski om at EU planla å «likvidere det polske fedrelandet» og ønsket å redusere det til et «boligområde for polakker». Med henvisning til Tusks pro-europeiske koalisjonsregjering, som har sittet i nesten en måned, sa Kaczynski: «Dette er ikke en polsk regjering». PiS mener at Tusk opptrer på vegne av Tyskland.

Opprinnelig var protestene rettet mot restruktureringen av media

«Protesten til de frie polakker» organisert av de nasjonalkonservative som ble stemt ut i oktober var opprinnelig ment å være rettet mot restrukturering av offentlige medier. For noen uker siden begynte Tusks regjering å restrukturere TVP-TV-stasjonen, polsk radio og nyhetsbyrået PAP, som PiS hadde brakt under kontroll i løpet av sine åtte år ved makten.

Konflikten om arrestasjonen av to dømte PiS-politikere flyttet imidlertid fokus for arrangementet. Tidligere innenriksminister Mariusz Kaminski og hans tidligere statssekretær Maciej Wasik ble arrestert og ført til fengsel tirsdag etter først å ha søkt beskyttelse i presidentpalasset av statsoverhode Andrzej Duda. PiS beskriver de to som «politiske fanger».

Duda kunngjør en ny benådning

Kaminski og Wasik ble dømt til to års fengsel for misbruk av embetet i en anke av en distriktsdomstol i Warszawa i desember og skulle begynne å sone dommen. Duda benådet de to etter en innledende rettssak i 2015. Høyesterett erklærte imidlertid denne benådningen for å være ulovlig fordi ankeprosessen fortsatt pågikk på det tidspunktet.

Kort tid før demonstrasjonen startet kunngjorde Duda at han ønsket å benåde Kaminski og Wasik en gang til. Partileder Kaczynski oppfordret demonstrantene til å holde korte protester foran de to interneringssentrene der Kaminski og Wasik holdes fengslet.

«Vårt naboland glir inn i en konstitusjonell krise»

For historiker Felix Ackermann fra Det åpne universitetet i Hagen i Tyskland er protestene i Polen et tegn på at «nabolandet vårt glir inn i en konstitusjonell krise». Arrestasjonen av de to PiS-politikerne viser «hvordan to ulike juridiske meninger kolliderer og bevisst spilles ut mot hverandre av Kaczynski og Tusk for å splitte det allerede polariserte samfunnet ytterligere», forklarer Ackermann til ts24.

Kommentar: Den handler om EU og overnasjonalitet

Striden handler om at EU-kommisjonen hevder at EUs lovverk har forrang foran nasjonale lover, mens den forrige polske regjeringa vedtok at polsk lov har forrang.

Det er EU som har anklaget Polen for å ha opphevet rettsstaten. Da Tusk ble valgt frigjorde unionen 5 milliarder euro i støtte til Polen som var blitt holdt tilbake under den forrige regjeringa.

Dessuten handler det om et EU som synker stadig djupere ned i ei krise de sjøl har skapt og de stadige skarpere sosiale og nasjonale konfliktene som truer med å splitte unionen.

Og det handler om den tapte krigen i Ukraina som også påfører Polen store problemer.

Forrige artikkelEn stormsvale på vindenes evige hav
Neste artikkelTyskland: Bondeopprør og klassekamp i jernbanene lammer landet