Aksjonene mot vindkraft i Norge – hva med havvind?

11
Foto: Shutterstock.
Odd Handegård

Av Odd Handegård.

På kort tid har det skjedd en oppvåkning i det norske folk mot den meningsløse planleggingen av vindkraft i Norge. Særlig på Vestlandet er arbeidet kommet langt. De er nå godt rustet før NVE om et par uker skal offentliggjøre de mer konkrete utbyggingsplanene. Her er litt informasjon om Stølsheimen i Hordaland: https://www.tv2.no/a/10484244/ (beklager reklamen som starter innlegget). Vi trenger ikke denne krafta, og vi har mange, gode alternativer som er rimeligere og som skåner norsk natur. – Også nasjonalt skjer det mye gledelig, både organisasjonsmessig og når det gjelder informasjon i media, f.eks. dette gode innlegget av tre norske energiveteraner: https://www.dagsavisen.no/…/vindkraft-p%C3%A5-land-i-norge-… Anbefales – her er det mye nyttig informasjon om vindkraft i norsk natur.

I stedet for landvindutbygging i Norge, går de tre riktignok inn for utbygging av NORSK HAVVIND. Spørsmålet er imidlertid om vi egentlig har noe større behov for «havvind» enn for «landvind»? Havvind er jo vesentlig dyrere. Holder de forutsetningene «de tre» bygger på? Etter mitt syn er det faktisk gode grunner til å sette et stort spørsmålstegn ved resonnementet deres:

«Et bedre alternativ vil være vindkraftturbiner fundamentert på havbunn eller flytende på middels store dyp langt til havs og ute av syne. [—] Med økende volum vil flytende havvindturbiner kunne bli konkurransedyktige. De kan produseres på land i Norge og taues ut på feltet eller ned mot Europa hvor markedet er. Dette vil skape mange arbeidsplasser i vår verkstedindustri, som kan dra nytte av sin offshore-kompetanse».

Dersom Norge skulle trenge mer enn det kraftoverskuddet vi allerede har, viser de tre, Erling Diesen, Lars Thue og Erik Fleischer selv på en overbevisende måte hvordan vi kan øke vår fornybare kraftproduksjon UTEN at vi må ty til vindkraft: Energieffektivisering, litt småkraftutbygging, opprusting/modernisering av eksisterende kraftverk, økt nedbør (?), i alt anslått til ca. 30 TWh i tillegg til dagens overskudd på 10-12 TWh. Dette vil selvfølgelig klare seg til all tenkelig framtidig elektrifisering av Norge.

Feilen med havvindalternativet er derfor veldig enkelt. Så store som slike investeringer blir, må prosjektene selvfølgelig ut på internasjonale anbud. Og da vil norske bedrifter bare kunne konkurrere om bitte små deler av totalprosjektene. All kompetanse på selve konstruksjonene og bladene finnes i Danmark og Tyskland – det samme gjelder teknologien som produserer strøm. Dette er til de grader noe dansk og tysk industri kan – Norge har INGEN sjanse til å få anbudene på noe av det som skal bygges.

Det eneste Norge vil kunne bidra med, er eventuelt å sette sammen del-produkter som er laget i et eller annet utland, og å frakte møllene ut dit de skal stå, samt å montere dem på plass. Det er dette som har skjedd på de havvindprosjektene der Norge tidligere har vært engasjert. Dessverre har dette ingenting å gjøre med tre forfatternes forhåpninger om at «produksjon av havvindkraft vil kunne bli en viktig industrisatsing på Vestlandet». Og slett ikke et svar på deres spørsmål: «Hva skal vi gjøre etter oljen»?

Altså: Glem norsk havvind utenfor Norge. Norsk industri kan kun i beskjeden grad delta i delprosjekter på havvind i relativt fjerne farvann.

Ps. De som ser på det første vedlegget (fra TV2) om de to kjekkassene fra Østlandet et sted som har tenkt å rasere Stølsheimen med vindmøller, bør merke seg deres ufattelig frekke måte å bløffe på rett i fleisen på TV-seerne: De skulle produsere lønnsom vindkraft uten subsidier til en pris ned til 25 øre pr. kWh. Slå den.


Andre artikler av Odd Handegård på steigan.no, klikk her.


Klikk her for å være med på å styrke den uavhengige og kritiske journalistikken, eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Vindkraft er like ustabil på sjøen. Men også mer materialkrevende (pr kWh). Hywinnd feks krever rundt 5000 tonn med stål pr. mølle med anker og kjetting! Produsert med over 9000 tonn utslipp av CO2. Høye vedlikeholdskostnader og lav regularitet. Gir høyere strømpriser enn landbind. Bærekraftig? Nei. Så all vindkraft vekk.

 2. Jeg synes vi kunne prøvd med private vindmøller først- i samme størrelse som de gamle TV-antennene. Så kunne vi utvidet senere om vi fant det hensiktsmessig.
  I et beredskaps og energi-økonmisk perspektiv burde det ha vært oppmuntret til å produserer sin egen energi, i stedet for å dra det gjennom milevis med metall.
  Det er slikt vi trenger en pengereform til.

 3. Slutter meg helt til dette, vindkraft i Norge må begrenses sterkt. Det er stor forskjell på å sette opp ei vindmølle på en åker i Danmark eller Tyskland sammenlignet med å bygge varige veier delvis sprengt gjennom fjell i tidligere uberørte områder i Norge. Bare se på den massive naturødeleggelsen ifm. Raskiftet vindkraftverk på Østlandet. Ikke rart kommentarene for videoen er deaktivert!

  Hvis alternativet for våre “folkevalgte” (dvs. partivalgte) politikere står mellom landvind og havvind vil jeg foretrekke det siste selv om det skulle være dyrere. Det vil i det minste ikke rasere norsk natur. Takk og lov at jeg bor i et fylke hvor det ikke hverken finns ei eneste vindmølle eller planlegges vindparker. Så langt…

  https://www.youtube.com/watch?v=54RJBLeOqjg
 4. Avatar for SHO SHO says:

  En løsning kan være å leie ut deler av det norske havområdet til andre land hvor disse land kan sette opp flytende vindmøller. Kablene fra disse vindmøller kan føres direkte til utlandet og kobles ikke sammen med det norske strømnettet, slik at det ikke vil påvirke norsk strømpris (men spørsmålet er hva Acer og EU vil si til noe slikt). Norsk næringsliv kan være behjelpelig med både utbygging og drift. På et senere tidspunkt kan Norge ta tilbake disse havområder med eller uten vindmøller (jmfr hjemfallsretten). Dette kan være Norges bidrag til å hjelpe Europa med overgangen til fornybar energi istedenfor å pepre norsk landskap med vindmøller og å blåse opp norsk strømpris. Har Norge ledig strøm kan Norge tilby EU-landene å flytte bedrifter og produksjon til Norge hvor det finnes ren, billig og stabil strøm. Da behøver man heller ikke å kaste bort penger på å bygge nye utenlandskabler (inkl strømtapet disse kabler medfører).

  Et innlegg fra Hogne Hongset:

 5. Odd skriver:

  “Altså: Glem norsk havvind utenfor Norge.”

  Mine refleksjoner her er at vi må ta med i betraktning at havet utenfor Norge er den plassen i Europa med størst potensial for vindkraft. Dette kan vi velge å utnytte. Det er ingen mangel på etterspørsel etter fornybar kraft i Europa.

  Forutsatt at man klarer å produsere flytende vindmøller som er miljøvennlige og økonomiske i et livsløpsperspektiv, så skal vi ikke se bort fra at det kan være en god ide å bygge store vindfarmer utenfor Norge.

 6. Greit nok, det kan være en god ide. Men foreløpig bygges ikke vindkraftverk uten store subsidier, og havvindkraft krever enda større subsidier for å være lønnsomt. Havvind er dessuten like ustabil som landvind selv om kapasitetsfaktoren bedres endel, noe som man har god erfaring med fra Danmark og Tyskland nå.

  Men noe av det store problemet med dagens kraftpolitikk er at det hverken er “fugl eller fisk”. Det er ikke det offentlige som direkte driver kraftselskapene, de drives etter “markedsøkonomiske prinsipper”, i alle fall i navnet. Samtidig ønsker man å ha et sugerør inn i statskassen f.eks gjennom de såkalte el-sertifikatene i Norge og Sverige som finansieres direkte gjennom en avgift på strømregningen.

  Problemet med subsidier, og særlig når de overdrives er at investeringene sannsynligvis ikke blir optimale fordi selskapene ikke har samme incentiv til å investere lønnsomt som de ville hatt uten. Dagens vindkraftinvesteringer er drevet av ideologi og ikke etter bedriftsøkonomiske lønnsomhetsvurderinger. Akkurat som med elbiler står vi i fare for å gjøre gigantiske feilinvesteringer.

  For å få et kraftmarked som fungerer må vi enten tilbake til det gamle systemet hvor det offentlige står for drift, planlegging og investeringer, eller så må kraftselskapene reelt sett drives etter bedriftsøkonomiske prinsipper uten subsidier. Da skal du se vindkraftinvesteringer faller drastisk slik man har sett i Storbritannia de siste par åra.

 7. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Når en ser den kampanjen som drives for å få oss vekk fra den, så kan en begynne å lure. En skulle trodd at designerne hadde fått beskjed om å kle Norge i svart, hvitt og grått.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

1 flere kommentar

Deltakere

Historisk kommentararkiv

11 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.