Menneskerettsgrupper i Israel krever slutt på våpensalg til nazister i Ukraina

40
Et medlem av Azov-militsen poserer med en israels rifle av typen Tavor. Skjermdump fra Azov-video.

Ei gruppe på mer enn 40 menneskerettsaktivister i Israel har underskrevet et opprop til Høyesterett for å få slutt på Israels salg av våpen til Ukraina, skriver Haaretz.

De argumenterer med at våpnene bare tjener til å styrke krefter som er åpenlyse tilhengere av en nynazistisk ieologi og viser til dokumentasjon som viser at den høyreekstreme Azov-militsen, som utgjør en del av de væpnede styrkene i Ukraina, og som er støttet av innenriksdepartementet, bruker disse våpnene. En tidligere appell til Forsvarsdepartementet i Israel førte ikke til noen respons.

Haaretz skriver at Azov-militsen, som ble opprettet i 2014, bruker nazistiske symboler og emblemer, de bruker nazihilsen og de bærer hakekors og SS-merker. Noen av dem innrømmer åpent at de er nynazister og Holocaust-fornektere, skriver avisa. Den viser også til at grunnleggeren av Azov, Andriy Biletsky, er en kjent ny-nazist og grunnlegger av nazi-gruppe Ukrainas patrioter.

Simon Wiesenthal Center og World Jewish Congress har fordømt at sentrale gater og plasser i Kiev er blitt kalt opp etter nazi-kollaboratører. Det har heller ikke ført til noen ting. Arsen Avakov, som regnes som Azovs beskytter, har et nært forhold til ledende politiske krefter i Israel. Han har blant annet møtt en delegasjon fra Knesset.

Det er registrert at Azov-soldater har paradert i Kiev med israelske Tavor-rifler. Israel har også eksportert Negev og Galil-rifler til Ukraina. Israel er fullstendig klar over, skriver Haaretz, at en del av disse våpnene havner i hendene på erklærte ny-nazister, uten at det later til å plage regjeringa i Israel.

Sjefsrabbien i Ukraina deltar i åpningen av minnesmerke for nazi-kollaboratører

Holder HL-senteret kjeft om ny-nazismen i Ukraina fordi Israel samarbeider med nazistene der?

Hvorfor er HL-senteret taust om nazismen i Ukraina?

Hagtvet, HL-senteret og fascismen i Ukraina

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for Olaf Olaf says:

  Herr Steigan: dine forsøk på å provosere gjennom nok en gang å stemple Ukraina som neo-nazi stat, blir stadig mer latterlige og vitner om total mangel på politisk forståelse. Du vet (eller rettere sagt, burde vite) at Nazismen ikke har noe som helst rotfeste i Ukraina. De radikale nasjonalist-“partiene” (Svoboda og Pravy Sector) fikk gjennom å lage en valgallianse med et 3. parti tilhørende Dmitriy Yarosh, 2,3% av stemmene i årets parlamentsvalg og ingen plass i parlamentet. Din neo-Nazi-“stempling” passer imidlertid langt bedre på diktaturet i Russland, som virkelig har grupperinger av ultra-nasjonalister som Putin er på god fort med. Det er nok å nevne motorsykkelbanden Nightwolves, filosofen Alexander Dugin, Putins personlige rådgiver Vladislav Surkin, leiesoldatfirmaet Wagner Group og mange flere, som alle har makt i det Russiske samfunn.
  Hva gjelder Andriy Biletskiy, har han aldri forfektet noen nazistiske ideologisk tilhørighet. Symbolismen som han har brukt er historiske nasjonale symboler fra Ukraina, designet lenge før nazismen oppstod. Han gjorde imidlertid en fantastisk militær jobb i Azov-bataljonen ved å kaste Russisk ledet militsia ut av Mariupol i 2014. Først da, begynte det Kreml-styrte propagandaapparatet å henge ham ut som nazist. Imidlertid hans sterke nasjonalistiske holdning (som riktignok gav ham plass i parlamentet) har ikke hatt noen tilslutning i det Ukrainske samfunn. Og i dag er han helt ute av politisk arbeid.
  Så til Haaretz, det venstreradikale mediet i Israel. Artikkelforfatteren John Brown er også en person som har Ukraina-fientlige holdninger, så hans meninger og fokuseringer, har ingen nyhets- eller politisk verdi.
  Til slutt: Israel og Ukraina har den siste tiden styrket sine relasjoner, naturlig nok grunnet:

  1. Jøder har et spesielt religiøst forhold til byen Uman i Ukraina, og det valfarter 10-tusener dit hvert år.
  2. Ukraina er det landet i øst-Europa som er mest vennlig innstillt til jøder, ref. Jewish Encounters survey.
  3. Det bor mange Ukrainere i Israel
  4. Nåværende president og tidligere statsminister i Ukraina er jøder.
  5. Det er allerede utstrakt handel på landbruksprodukter mellom de 2 landene.
   Jeg ser at Steigan foreløbig ikke har hengt ut det nye regimet som neo-nazistisk, og det forstår jeg. Men jeg er rimelig overbevist om at når Kreml-propagandistene igjen begynner å bruke denne betegnelsen på det nye Ukrainske regime, så har vi straks en blåkopi i Steigan.no
 2. Avatar for Johnny Johnny says:

  Pål Steigan formidler bare hva avisa Haaretz skriver, og skal du be for din syke mor, ta dette opp med den Israelske avisa!

 3. Avatar for Pirri Pirri says:

  Det er at nazi medskyldige nå igjen blir høyt aktet i den nye ukrainske staten, som plasserer monumenter for dem og navgir gatene til ære for krigsforbrytere er en skam for Ukraina. Rart at du som har “ingen mangel på politisk forståelse”, forstår ikke det.

 4. Avatar for Johnny Johnny says:

  Så lenge du holder deg til sak, og ikke bedriver personangrep, er det ingen som har noe i mot at du kommenterer!

 5. De såkalte nazistene som går rundt i Ukraina i dag har vel veldig lite med Hitler sine nasjonalsosialister å gjøre. Jeg ser noen har utstyrt dem med litt symboler og flagg osv for at det hele skal virke litt mer troverdig uten at det bør lure altfor mange. Ikke ser de ut som nasjonalsosialister, ikke oppfører de seg som nasjonalsosialister og ikke fører de en nasjonalsosialistisk politikk. Så det er ikke mye Ørn i det reiret der altså. Man kan se denne så kanskje man lærer noe nytt:

 6. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Ikke det? Jeg synes de likner svært.


  Det var ikke alle jøder som havnet konsentrasjonsleire, noen tjente seg rike på sine trosfellers ulykke - jfr. Soros.
  Og så har vi disse vitnemålene:

 7. Tja, ikke på Hitler sine folk så jeg står for det jeg sa. De folkene på bildene ser vel stort sett ut som ukrainske nasjonalister av forskjellig slag. Noen går rund med masker for å skjule trynet sitt, det var ikke noe tyskerne holdt på med. De ligner vel mer på Antifa enn de ligner på tyske nasjonalsosialister fra krigens dager. Hvem vet, kanskje de bruker maske for å ikke bli gjenkjent som noe helt annet enn nazister.

  Bandera som mange av disse folkene hyller med flagg osv ble som sagt tidligere kastet i konsentrasjonsleir av tyskerne/“nazistene” under krigen, og hadde tyskerne vunnet krigen hadde han kanskje satt der ennå. Slik gikk det ikke, så de slapp ham ut mot slutten av krigen når de var desperate etter folk som var villige til å kjempe på deres side i kampen mot overmakten. Så Bandera var ikke “nazist”, men ukrainsk ultranasjonalist.

  Soros var vel bare en liten jødisk gutt under krigen som en tysker synes synd i og tok til seg, med livet som innsats. Noe organisert samarbeid med de såkalte “nazistene” kan man da utelukke.

 8. Joda det var de.

  Ja det gjorde de også, selv om det selvfølgelig ikke var det symbolet de generelt brukte. De hadde vel både forskjellige versjoner av Solkorset, men også da det litt mer kjente Swastika symbolet som også representerer solen. Ikke en svart sol, men Solen, som de virket å være glade i.

  Ja, og Hitler ryddet opp på vegne av befolkningen.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

32 flere kommentarer

Deltakere