Menneskerettsgrupper i Israel krever slutt på våpensalg til nazister i Ukraina

0
Et medlem av Azov-militsen poserer med en israels rifle av typen Tavor. Skjermdump fra Azov-video.

Ei gruppe på mer enn 40 menneskerettsaktivister i Israel har underskrevet et opprop til Høyesterett for å få slutt på Israels salg av våpen til Ukraina, skriver Haaretz.

De argumenterer med at våpnene bare tjener til å styrke krefter som er åpenlyse tilhengere av en nynazistisk ieologi og viser til dokumentasjon som viser at den høyreekstreme Azov-militsen, som utgjør en del av de væpnede styrkene i Ukraina, og som er støttet av innenriksdepartementet, bruker disse våpnene. En tidligere appell til Forsvarsdepartementet i Israel førte ikke til noen respons.

Haaretz skriver at Azov-militsen, som ble opprettet i 2014, bruker nazistiske symboler og emblemer, de bruker nazihilsen og de bærer hakekors og SS-merker. Noen av dem innrømmer åpent at de er nynazister og Holocaust-fornektere, skriver avisa. Den viser også til at grunnleggeren av Azov, Andriy Biletsky, er en kjent ny-nazist og grunnlegger av nazi-gruppe Ukrainas patrioter.

Simon Wiesenthal Center og World Jewish Congress har fordømt at sentrale gater og plasser i Kiev er blitt kalt opp etter nazi-kollaboratører. Det har heller ikke ført til noen ting. Arsen Avakov, som regnes som Azovs beskytter, har et nært forhold til ledende politiske krefter i Israel. Han har blant annet møtt en delegasjon fra Knesset.

Det er registrert at Azov-soldater har paradert i Kiev med israelske Tavor-rifler. Israel har også eksportert Negev og Galil-rifler til Ukraina. Israel er fullstendig klar over, skriver Haaretz, at en del av disse våpnene havner i hendene på erklærte ny-nazister, uten at det later til å plage regjeringa i Israel.

Sjefsrabbien i Ukraina deltar i åpningen av minnesmerke for nazi-kollaboratører

Holder HL-senteret kjeft om ny-nazismen i Ukraina fordi Israel samarbeider med nazistene der?

Hvorfor er HL-senteret taust om nazismen i Ukraina?

Hagtvet, HL-senteret og fascismen i Ukraina

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.