Sjefsrabbien i Ukraina deltar i åpningen av minnesmerke for nazi-kollaboratører

0
Fakkelmarsj i Kiev 1. januar 2019 til minne om nazikollaboratøren Stepan Bandera. Foto: Shutterstock

Rabbi Yaakov Dov Bleich deltok i seremonien 21. august 2019 til minne om medlemmer av Organisasjonen av ukrainske nasjonalister, eller OUN, og dens militante avlegger, Den ukrainske opprørsarmeen eller UPA, på kanten av en jødisk kirkegård i byen Sambir. I følge Holocaust-historikere var de to gruppene samlet ansvarlige for at tusenvis av jøder og opptil 100.000 polakker døde under andre verdenskrig.

Dette skriver Jewish Telegraphic Agency.

Efraim Zuroff fra Simon Wiesenthal Center er djupt sjokkert over dette. Han sier til JTA:

«»Jeg er praktisk talt målløs. Det er uforståelig hvordan en rabbiner ville delta i en slik seremoni. Dette er helt klart en hvitvasking av de fryktelige forbrytelsene som ble begått mot jøder i Sambir, og forsterker bare den svært problematiske tendensen i Ukraina til å skjule Holocaust-forbrytelser begått av ukrainere. «

Simon Wiesenthal Center har også rettet en meget skarp kritikk mot at Ukraina har gjort fødeslsdagen til nazi-kollaboratøren Stepan Bandera til nasjonal høytidsdag.

I HL-senteret på Bygdøy derimot er man fullstendig taus om dette og om den nye framveksten til fascistiske og nazistiske krefter i Ukraina. Søker man på ordet «bandera» på deres nettsider får man ikke et eneste treff. Fra vår side i steigan.no har vi sendt en rekke eposter til HL-senteret om dette. Spørsmålene våre har vært:

Hvorfor har dere siden 2014 vært tause om at nazikollaboratører og folkemordere hylles i Kiev? Hvorfor har dere ikke opplyst om og fordømt framveksten fascisme og nazisme i et land som Norge gir hundrevis av millioner kroner til? Hvorfor har dere ikke en gang reagert når nazister har myrdet folk i kaldt blod?

HL-senteret har fortsatt ikke svart oss, ei heller Bernt Hagtvet.

Forrige artikkelKina er nå det største markedet til General Motors
Neste artikkelIsrael bomber naboene sine. Øredøvende taushet i vest.