Janne Josefsson i DN: Det osar krutrök i världens bästa land

1
Skjutvapenvåldet i Sverige kräver allt fler liv. Illustrasjon: Proletären.

Den prisbelønte svenske journalisten Janne Josefsson, som er kjent fra en serie populære programmer i Sveriges Television som Fittja Paradiso, Uppdrag Granskning and Debatt, tar bladet fra munnen i en kronikk i Dagens Nyheter.

«Vi kaller det multikultur, men faktisk har vi skapt et sosialt, økonomisk og menneskelig apartheid som stadig øker. i Sverige. Uansett hvilken regjering vi har så har segresjonen økt», skrev Josefsson. Han anklager både det venstre-sentrum Sosialdemokratene og det sentrum-høyre Moderatene, de som har styrt Sverige de siste tiårene.

De nekter naturligvis for at dette er et overlagt forsøk på å ødelegge landet. Men Josefsson tror det reflekterer en ‘komplett fiasko’ fra politikernes side, uansett hvor de står.

Ifølge Josefsson, som er den eneste som har mottat Stora Journalistpriset to ganger, er ikke Sverige lenger et enkelt land, det har blitt ‘forskjellige verdener’. Som eksempel viser han til Sjumila-skolen i Gøteborg, Sveriges nest største by. Mindre enn én prosent av elevene har svensk som morsmål. 

Skolene har blitt ‘samlebånd’ som leverer personell til kriminelle gjenger. På Sjumila-skolen blir hver fjerde gutt kriminell kort tid etter at han er ferdig på skolen, sier Josefsson.

Til tross for alt snakk om integrering på alle nivåer i regjeringsapparatet, så blir segregeringen bare verre, fortsetter han. 

Ifølge Josefsson har den politiske benektelsen blitt erstattet av ‘en ekstrem barsk retorikk’ fra ledende politikere, som sosialdemokratenes justisminister Morgan Johansson. Han kalte gjerningspersonene bak et nylig gatemord i Malmø – som fikk store overskrifter i mediene – ‘avskyelige beist’

Johansson argumenterer med at dette er et tegn på desperasjon, et problem som politikerne ikke er i stand til å løse.

Josefsson konkluderer med at Sverige får ‘det samfunnet de fortjener’.

Spørsmålet er om Josefssons kritikk vil bli tatt på alvor. Slik debattklimaet er i vårt kjære naboland er det en fare for at han enten blir brunmalt eller at kritikken blir senket på djupt vann uten å få noen som helst effekt.

Teksten er delvis oversatt av Ingunn Kvil Gamst for Derimot,no.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for runeulv runeulv says:

  Det skjer ting i Sverige om dagen, og det er på høy tid at folk begynner å si at det ikke var meningen det skulle bli slik.

  Dette er en kommunist som sier i fra om at nok er nok.

  Hej alla vänner!

  Som ni kanske har märkt har det varit tyst från mig på sociala medier, och i övrigt, sedan i maj. Min tystnad beror på att jag – efter långvariga stridigheter inom den s.k. ”vänstern” och även inom mitt eget parti – har gått in i den berömda väggen. Det har blivit för mycket att försöka hålla ihop ett parti och samtidigt strida för en politisk utveckling som jag anser är nödvändig.

  Jag trodde att några lediga månader i sommar skulle räcka för att återhämta kraft, men tyvärr inte. Jag har därför tvingats avgå som partiordförande.

  Men min hälsostatus är inte bara – och inte främst – en personlig fråga. Det handlar om politik. Alla som varit i kontakt med den s.k. ”vänstern”, de senaste tio-tjugo åren kan se hur galet det har blivit.

  Sunt förnuft – att se verkligheten så som den är och formulera en politik som är bra för vanligt folk (det brukade kallas en materialistisk samhällssyn) – har ersatts av en verklighetsfrånvänd politik byggd på vackra ord, abstrakta teorier och allmänt prat om godhet (det brukade kallas idealism).

  Den som utmanar och ifrågasätter de givna ”sanningarna” – antingen de vänsterliberala godhetsbekännelserna eller de sekteristiska 70-tals-dogmerna – anklagas för att vara rasist, fascist, opportunist och en mängd andra –ister. En rörelse som inte är förmögen till intellektuell diskussion, där man tar varandra på allvar och har verkligheten – och inte kartan – som utgångspunkt för samtalet. En sådan rörelse är impotent och död.

  I försöket att ta denna diskussion har för min egen del den stora förloraren varit min hälsa. Jag vet att det finns många som tänker i samma banor. Det gäller inte minst att formulera svar på alla de problem som den nyliberala invandrings- och segregationspolitiken har skapat. Idag lämnas det åt högern att spela mot öppet mål i dessa frågor.

  Det finns idag ingen organisation som har varken den intellektuella eller organisatoriska styrkan att bli den kraft som behövs i svensk politik. Samtidigt har konsekvenserna av den nyliberala förvandlingen av Sverige aldrig varit tydligare. Elitens verklighetsfrånvända politik har slagit knut på sig själv. Och bland vanligt folk blir det allt tydligare att vi inte vill leva i det framtida samhälle som vi börjar se konturerna av.

  Det måste därför byggas en ny rörelse – bortom partiegoism, sekterism och 1900-talets politiska former. För detta, och för att K ska vara en del av ett sådant bygge, har jag kämpat och dessvärre bränts ut. Men hjärntröttheten gör mig inte mindre övertygad om att det är det enda rätta.

  Jag har inte svaren, men jag tror att jag har en kommit fram till en hel del av de frågor som vi måste börja samtala om. Jag ber om ursäkt för att jag själv inte kommer att orka och kunna vara en del av detta arbete den kommande tiden.

  Jag bröt tillfälligt min tystnad härom veckan när V-ledningen uteslöt min vän och kamrat Amineh Kakabaveh. Då gick det inte längre att vara tyst. Människor som kämpar mot hedersrelaterat förtryck och för en verklig integration ska stödjas, inte stängas ute. Därför kunde jag inte hålla mig för att yttra mig.

  Men från och med nu kommer jag att vara ned- och bortkopplad tills hälsan är återställd. Jag vill tacka alla kamrater och vänner för den tid som varit och allt jag fått lära mig tillsammans med er.

  Kämpa på! Vi hörs och ses!

  Vänliga hälsningar

  /Robban M

  https://www.flashback.org/t3077636

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere