Janne Josefsson i DN: Det osar krutrök i världens bästa land

0
Skjutvapenvåldet i Sverige kräver allt fler liv. Illustrasjon: Proletären.

Den prisbelønte svenske journalisten Janne Josefsson, som er kjent fra en serie populære programmer i Sveriges Television som Fittja Paradiso, Uppdrag Granskning and Debatt, tar bladet fra munnen i en kronikk i Dagens Nyheter.

«Vi kaller det multikultur, men faktisk har vi skapt et sosialt, økonomisk og menneskelig apartheid som stadig øker. i Sverige. Uansett hvilken regjering vi har så har segresjonen økt», skrev Josefsson. Han anklager både det venstre-sentrum Sosialdemokratene og det sentrum-høyre Moderatene, de som har styrt Sverige de siste tiårene.

De nekter naturligvis for at dette er et overlagt forsøk på å ødelegge landet. Men Josefsson tror det reflekterer en ‘komplett fiasko’ fra politikernes side, uansett hvor de står.

Ifølge Josefsson, som er den eneste som har mottat Stora Journalistpriset to ganger, er ikke Sverige lenger et enkelt land, det har blitt ‘forskjellige verdener’. Som eksempel viser han til Sjumila-skolen i Gøteborg, Sveriges nest største by. Mindre enn én prosent av elevene har svensk som morsmål. 

Skolene har blitt ‘samlebånd’ som leverer personell til kriminelle gjenger. På Sjumila-skolen blir hver fjerde gutt kriminell kort tid etter at han er ferdig på skolen, sier Josefsson.

Til tross for alt snakk om integrering på alle nivåer i regjeringsapparatet, så blir segregeringen bare verre, fortsetter han. 

Ifølge Josefsson har den politiske benektelsen blitt erstattet av ‘en ekstrem barsk retorikk’ fra ledende politikere, som sosialdemokratenes justisminister Morgan Johansson. Han kalte gjerningspersonene bak et nylig gatemord i Malmø – som fikk store overskrifter i mediene – ‘avskyelige beist’

Johansson argumenterer med at dette er et tegn på desperasjon, et problem som politikerne ikke er i stand til å løse.

Josefsson konkluderer med at Sverige får ‘det samfunnet de fortjener’.

Spørsmålet er om Josefssons kritikk vil bli tatt på alvor. Slik debattklimaet er i vårt kjære naboland er det en fare for at han enten blir brunmalt eller at kritikken blir senket på djupt vann uten å få noen som helst effekt.

Teksten er delvis oversatt av Ingunn Kvil Gamst for Derimot,no.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.