Hong Kong-børsen vil kjøpe London-børsen

0
Hong Kong Stock Exchange. Foto: Shutterstock

Hong Kong Exchanges (HKEX) vil kjøpe London Stock Exchange (LSE) i en avtale som verdsetter London-børsen 29,6 milliarder pund, tilsvarende 327 milliarder kroner.

Det kommer fram i et omfattende bud som ble offentliggjort onsdag formiddag. Dette skriver E24, som fortsetter:

– Å slå sammen London Stock Exchange og Hong Kong Exchange vil redefinere globale finansmarkeder i tiår fremover, sier Charles Li, administrerende direktør i HKEX, i en uttalelse.

Budet innebærer at aksjonærene som eier London Stock Exchange får 2.045 pence i kontanter, samt 2,495 aksjer i Hong Kong Exchanges. Det vil også innebære at HKEX overtar LSEs gjeld på 2 milliarder pund.
Dermed vil Hongkong-børsen måtte betale 7,24 milliarder pund, tilsvarende 80 milliarder kroner i kontanter til aksjonærene. Samtidig skal det utstedes 884 millioner nye aksjer i Hongkong-børsen som tildeles aksjonærene.

Budet er 22,9 prosent over sluttkursen for London Stock Exchange-aksjen tirsdag, ifølge buddokumentet.

Styreleder Laura Cha i HKEX mener en sammenslåing av de to børsselskapene vil være en god strategisk mulighet, som vil bringe sammen de største og viktigste finansmarkedene i Asia og Europa.

Største eier i Hong Kong-børsen er regjeringa i Hong Kong, det vil si Folkerepublikken Kina. De eier også London Metal Exchange, som er den dominerende markedsplassen i verden for kjøp og salg av metaller.

Hong Kong-børsen er rangert som nummer tre i verden etter New York og Nasdaq og rett før Shanghai og London. De kinesiske børsene er i ferd med å flytte store deler av verdens finanskonsentrasjon til Asia.

Noen analytikere er imidlertid skeptiske til om dette oppkjøpet kommer til å finne sted.

Det norske oljefondet har store eierposter i begge de to børsene sammen med «de vanlige mistenkte» BlackRock og Vanguard.

Forrige artikkelAmnestys urimelige angrep på Ole Einar Bjørndalen
Neste artikkelRedd Barna og «fjernundervisning» i Syria