Første reaksjon: oljeprisene eksploderte

5
Illustrasjon: Shutterstock

Houthigeriljaens angrep på det største oljeanlegget i Saudi-Arabia førte til en umiddelbar stans av et anlegg som står for 5% av verdens oljeproduksjon. For oljemarkedene er dette den største stansen noensinne, større enn det som skjedde da Irak angrep Kuwait i 1990, større enn tapet under den islamske revolusjonen i Iran i 1979. Dette skriver Bloomberg.

Oljemarkedene reagerte med å sende spotprisene rett til værs. Prisen på Brent crude, som er en av de viktigste prismarkørene i markedet, gikk opp med nesten 20 prosent. Det er det største bykset som er registrert på én dag siden disse noteringene startet i 1988.

Kilde: Bloomberg

Situasjonen i oljemarkedet er plutselig svært ustabil. Noen analytikere mener at prisen kan komme til å gå over 100 dollar per fat. Men det er avhengig av mange ting:

 • Hvor langvarig blir stansen?
 • Hvor mye vil tapping av lagre kunne dempe prisen? Både Saudi-Arabia og USA har store strategiske lagre som kan brukes til dette.
 • Hvordan blir den militære og politiske situasjonen i regionen? USA rasler igjen med sablene mot Iran. Selv uten en krig kan dette også drive prisen videre opp.
 • Og ikke minst: hva skjer om det kommer nye droneangrep?

Vi skrev i går at:

Angrepet på Saudi-Arabias største oljeanlegg kan sende oljeprisen over 100 dollar

Det kan ikke utelukkes at det går slik, men det er altså mange faktorer som vil avgjøre dette.

Houthigeriljaen har vist seg i stand til å ramme livsnervene og blodomløpet i Saudi-Arabias økonomi. Dette har de gjort med enkle og billige droner. Når det har vært så vellykket, er det for dem ingen grunn til å ikke gjenta suksessen, så lenge Saudi-Arabia fortsetter den folkemorderiske krigen mot Jemen.

Les om krigen mot Jemen på steigan.no.

KampanjeStøtt oss

Kommentarer

 1. Og nå vil USA si at det var Iran som sto bak og bruke det som påskudd til å bombe Iran?

 2. 20% økning i oljeprisen, og plutselig er amerikansk skiferoljeproduksjon igjen superlønnsom, sammen med andre dyre produsenter.

  Må igjen minne om at det ikke er USA som rammes hardest av at mindre saudisk olje kommer på markedet, det er Europa og endel land i Asia.

 3. Avatar for runeulv runeulv says:

  USA hjelper til med tanking av Saudi Barbariske fly som bomber Jemen, og de hjelper også til med spesialsoldater, og hele Vesten selger våpen til SB.

 4. Avatar for tjatta tjatta says:

  Dette er vel en overdrivelse. Oilprice.com melder om fallende priser og lite uro i markedet,

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere

Historisk kommentararkiv

5 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.