Saudi-Arabias eksistens truet: Verdens største oljeanlegg brenner.

0
Verdens største oljeproduksjonsanlegg skutt i brann av houthi-geriljaens droner. Anlegget ligger i Abqaiq i Saudi-Arabia. Skjermdump fra Twitter.

Av Knut Lindtner.

Fra Derimot.no.

Vi har tidligere meldt at Saudi-Arabia er i ferd med å tape krigen i Jemen som de selv startet i 2015. Huothiene har nå fått moderne krigsutstyr, sannsynligvis fra Iran, som gjør dem i stand til å ramme hovedpulsåren til det Saudiske kongedømmet, oljeinstallasjonene. De første angrepene kom i august og det var ganske fort klart at dette var en ulevelig tilstand for den saudiske kongehuset.

Kigen måtte stoppes. USA ble, ifølge meldinger, bedt om å være megler mellom partene. Men dette betyr ikke at den er over og nå eksponeres altså det saudiske systemets svakhet for all verden. Uten oljen risikerer dette landet å falle sammen som er korthus.

Saudi-Arabia har i den seinere tiden vært preget av indre konflikter i de kongelige gemakker. Motsetningene, selv om de ikke når overskriftene, er helt sikkert fortsatt store. Angivelig skal kronprinsen, bin Salman, ha presset (les: torturert) sin kongelig slektninger på et luksushotell i Riyadh til å fraskrive seg enorme verdier som trengtes for å dekke landets underskudd og for å drive krigen videre.

Den tradisjonelle tredelingen av makten i landet (i det saudiske kongehuset) er forrykket og mange venter i krokene på å ta hevn og få tilbake sin rettmessige plass i dette adelige systemet. Det følger store privilegier med på lasset.

Saudi-Arabia er sammen med Israel USAs nærmeste allierte i Midt-Østen. Den ene etter den andre av tidligere allierte har falt fra de siste årene. Verst av alt er nok Tyrkia som i praksis er ute av Nato og nå kjøper russiske våpen.

Faller Saudi-Arabia står USA ribbet tilbake. Ikke bare mister USA en stor og viktig alliert. Men dollaren er skjebne-knyttet til den saudiske olje som bare selges i dollar. Faller Saudi-Arabia kan dollaren være den neste.

Knut Lindtner

Massive branner har rammet Det saudiske Aramco sitt oljeanlegg med dramatiske bilder som går verden rundt. Riyadh (regjeringen) sier at brannene var forårsaket av drone-angrep uten at de nevner hvem som står bak. Det stats-drevne Saudiske Press Agency sa at dronene forårsaket brann på raffineriet i byen Abqaiq i kongedømmets østlige provins som Aramco beskriver som verdens største oljeproduserende anlegg. Det brenner også i Khurais oljefelt, ca. 140 km fra Riyadh. (Hovedstaden).

Forrige artikkelHong Kong-aktivist mingler med White Helmets
Neste artikkelEva Bartlett intervjuer Maria Zakharova