Fagforeninger for solidaritet med Syria

0
Fra fagforeningskonferansen i Damaskus. Foto: Tim Anderson

Av Tim Anderson.

Til tross for Washingtons omfattende bestrebelser på å isolere og ødelegge Syria, har fagforeningsfolk ført an i et gjennombrudd i internasjonal solidaritet med landet.

En to dager lang fagforeningskonferanse i Damaskus (8-9 september 2019) fokuserte på å bygge internasjonal solidaritet for å motstå utenlandsk aggresjon, inkludert økonomisk krig. Mer enn 200 delegater fra mer enn 40 land, og fra rundt 90 organisasjoner, deltok. De fleste var fra de arabiske og afrikanske områdene, men også dusinvis av fagforeningsfolk og faglige organisatorer fra Europa og Nord-Amerika var til stede.

Konferansen ble arrangert av Syrias General Federation of Trade Unions (GFTU) og støttet av International Confederation of Arab Trade Union (ICATU) og World Federation of Trade Unions (WFTU). Medvirkende var også Arab Labour Organization (ALO) og Organization of African Trade Union Unity (OATUU).

Temaet for konferansen var ‘Solidaritet med de syriske arbeiderne og folket for å bryte de økonomiske sanksjonene og i avvisning av imperialistiske intervensjoner og terrorisme’. Under den lange krigen er mange arbeidere blitt drept og skadet, og fabrikker og levebrød ødelagt, som en del av en USA-ledet krig som har hatt som mål å ødelegge den uavhengige syriske nasjonen. Vestligstøttede terroristiske militser, som har tatt til seg saudislamistisk ideologi, målrettet slaktet ned både religiøse minoriteter og offentlig ansatte. De viktigste sponsorene for denne krigen var USA, Saudi-Arabia, Israel, Tyrkia, Qatar, Frankrike og Storbritannia. Mange titusenvis av utenlandske ‘jihadister’ er blitt rekruttert for å delta i aggresjonen.

Mange titalls delegater talte på konferansen, som handlet om (1) ulovligheten av økonomiske sanksjoner og tvangstiltak, (2) betydningen av solidaritet i bekjempelse av terrorisme og konfrontasjon av imperialistiske intervensjoner og (3) rollen til fagforeninger, sivile organisasjoner og medier i å avsløre sekterisk ideologi, de ‘betalte gule mediene’ og det politiske hykleriet fra stater som hevder å bekjempe terrorisme, mens de i virkeligheten støtter den.

Ved avslutningen av konferansen var det en sesjon med Syrias president Bashar al-Assad der han blant annet svarte på spørsmål fra konferansedeltakerne. Blant dem som stilte spørsmål til presidenten var delegater fra Tyrika, USA, Frankrike og Iran.


Den fulle omtalen av fagforeningskonferansen for Syria kan leses her.

Forrige artikkelTerrorister bomber humanitær korridor i Idlib
Neste artikkelBruddet med dollaren fortsetter. Iran og Russland etablerer banksystem utenfor SWIFT.