Kina vil bygge silkevei til Grønland

0
Nuuk på Grønland der planen er å bygge ut flyplassen til internasjonal standard. Foto: Shutterstock.

Det har oppstått en stor politisk strid på verdens største øy. Regjeringa på Grønland hadde forhandlet fram en avtale med Kina om at kinesiske selskaper skulle bygge tre flyplasser der. Dette falt svært dårlig i smak i USA, som har en strategisk flybase på Grønland og som syntes den kinesiske innflytelsen begynte å bli svært nærgående. USA la derfor press både på den grønlandske regjeringa og på den danske for å stoppe det kinesiske prosjektet.

Grønland har bare 60.000 innbyggere og de bor spredt i mange små lokalsamfunn. Det gjør at landet er svært avhengig av fly for vare- og persontransport. Regjeringa vil bygge tre nye flyplasser, henholdsvis i Nuuk, Ilulissat og Qaqortoq. Disse flyplassene vil også bli dimensjonert som internasjonale flyplasser for å fremme turistreiser fra Europa og Nord-Amerika.

Statsminister Kim Kielsen var i Beijing i 2017 og forhandlet fram en avtale med Communications Construction Co (CCCC) og Beijing Construction Engineering Group (BCEG) om en investering tilsvarende 595 millioner dollar.

USA er svært bekymret over dette, siden en så stor investering vil være en betydelig del av Grønlands økonomi og dermed gi Kina en potensielt stor innflytelse der, skriver Defense News.

Dermed dro Danmarks statsminister til Nuuk med tilbud om en dansk investering på 700 millioner danske kroner til flyplassprosjektet. Dette førte til regjeringskrise på Grønland fordi Partii Naleraq forlot regjeringa. Partiet vil ikke ha Danmark inn i dette prosjektet fordi det mener at det vil undergrave grønlandsk uavhengighet.

USA har sin Thule base i det inuittene kaller Umanaq helt nordvest på øya. Basen gir USA en sterk strategisk posisjon på nordkalotten, og USA frykter nå å blli utfordret av Kina i det USA ser på som sine hjemmetrakter.

Grønlandske politikere derimot har sett muligheten av å utnytte den kinesiske interessen for The Polar Silk Road til å styrke grønlandsk økonomi og uavhengighet av Danmark. Grønland har store mineralressurser, og kineserne gjør ingen hemmelighet av at de er interessert i dem også, men viseutenriksminister Kong Xuanyou forsikrer om at de arktiske land ikke behøver å frykte at Kina skal plyndre ressursene deres.

– Siden Kina ikke er et arktisk land, kommer vi ikke til å blande oss inn i anliggender som utelukkende tilhører arktiske land, sa viseutenriksminister Kong Xuanyou på en pressekonferanse i Beijing i januar 2018.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.