Diminishing USSR’s decisive role in defeating nazi Germany ahistorical

2
Minnesmerke over de falne sovjetiske soldatene i krigen mot nazi-Tyskland i Warszawa. Shutterstock

The Russian news agency PenzaNews invited a number of international commentators to comment on a few questions related to the upcoming 80 years anniversary of the German attack on Poland. Their introductory note goes:

This year, the Polish authorities for the first time refused to hold a traditional memorial ceremony at Westerplatte Peninsula near Gdansk, where in the early morning of September 1, 1939, shots were fired from the German cruiser Schleswig-Holstein, which opened fire on Polish military depots located on the coast. All central events will take place in Warsaw.

This decision, according to the media, may be related to the conflict over the plans to create a museum dedicated to the courage of Polish soldiers during the Second World War on the basis of barrack buildings on the peninsula. The authorities of Gdansk and representatives of the ruling conservative Law and Justice party cannot compromise on the concept of the museum, as they adhere to different approaches to history.

In general, the situation surrounding the preservation of historical memory in Poland seems extremely alarming. Since 2014, by decision and with the support of the authorities of Poland, about 100 monuments to Soviet soldiers who died for its liberation from Nazi invaders were demolished in the country.

Military equipment of the US army in the port of Szczecin, Poland. Shutterstock

Worshipping the ideas of Józef Piłsudski

Pal Steigan, Norwegian politician, publisher, writer, independent entrepreneur in the field of culture and information technology, shared the opinion that the present Polish leadership “worships the reactionary, imperialist ideas of Józef Piłsudski.”

Intermarium over 1920s borders(Left) and Intermarium over modern borders(Right)

“He dreamt of the re-creation of the Grand Duchy of Poland-Lithuania and created a plan for what was called the Intermarium, a Polish commonwealth from the Baltic Sea to the Black Sea. In some versions the Intermarium even included Finland and the western Balkans. The present government push these ideas and they hope for US support for these ideas, creating a Polish-dominated East-Central Europe under US tutelage. This coincides with the US ambition of creating an alliance with the same countries as a counterweight to Germany and the Western-EU,” the politician explained his viewpoint.

Adolf Hitler comemorating Józef Piłsudski after his death in 1935.

“The Polish history in the Second World War is less than glorious, so the Polish reactionaries need some historic revisionism to make a better figure. But that is not the main point. They are deeply anti-communist of course, but even more important: this is not about history, it is about the present and the future. They need the re-writing of history for their own reactionary and imperialist schemes,” he added.

Pal Steigan suggested that the ‘battles’ about the facts and realities of the Second World War will probably go on for another hundred years.

“The role of German, British, US, French and Japanese imperialism include so many ugly facts, so they want to hide them. And the ruling imperialist class wants to slander and bury the glorious role of the Soviet Union and the communist parties in the war to keep the lessons of the war away for coming generations,” he said.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

  1. Katyn-massakren var en massakre av polske militære og intellektuelle utført av sovjetiske NKVD i skogen utenfor landsbyen Katyn ikke langt fra Smolensk i det vestlige Russland. Tilsvarende og samtidige massakrer utført i fengsler i Kalinin (Tver), Kharkov og annetsteds medregnes som regel også som del av Katyn-massakren. Ordren til massakrene ble gitt 5. mars 1940 av det sovjetiske politbyrået under ledelse av Josef Stalin; den var også underskrevet av Molotov, Vorosjilov og Mikojan. Planen om henrettelse ble utarbeidet av Berija, sjefen for NKVD.

    De som ble massakrert var polske soldater som hadde havnet i sovjetisk krigsfangenskap etter den sovjetiske innmarsjen i Øst-Polen i september 1939. Russerne massakrerte ifølge organisasjonen Memorial minst 14 000, og ifølge polske historikere 21 857 polske soldater og offiserer i Katyn (ca. 15 000 var krigsfanger).

    Sovjetunionen forsøkte å gjøre alt for å dekke over og benekte massakren, og skyldte på tyskerne, noe som ble hevdet gjennom hele kommunisttiden. Allerede i januar 1944 gikk Sovjet ut med massiv propaganda i forsøk på å bedyre egen uskyld. NKVD hadde i en storstilt operasjon stengt av skogsområdet der massegravene lå, gravd opp mengder av lik og plantet tekniske bevis på dem, som falske dokumenter, fabrikerte postkort, penger og annet som tidsmessig skulle tilsi at massakren hadde skjedd i tiden under operasjon Barbarossa, og dermed måtte være de tyske okkupantenes verk. En rekke reelle vitner ble også presset til å vitne til fordel for Sovjet og reddet på den måten livet. Også den sovjetinnsatte regjeringen i Folkerepublikken Polen påstod at det var Tyskland som stod bak, til tross for at de faktiske forholdene var kjent for de fleste polakker.

    Det er kjent for de fleste at Sovjet var en enorm maktkonsentrasjon - og et terrorvelde.

    Velkommen etter, Pål Steigan.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere