Tøvær mellom Frankrike og Russland?

4
Vladimir Putin og Emmanuel Macron under et møte i mai 2017. Shutterstock.

Frankrikes president Emmanuel Macron tok imot Russlands president Vladimir Putin i idylliske omgivelser i fortet i Brégançon 19. august 2019 og den franske presidenten var ikke snau når det gjaldt sine uttalelser om at «Russlands framtid ligger i Europa» og at han trodde på «et Europa fra Lisboa til Vladivostok». Han karakteriserte også Frankrike og Russland som «opplysningstidas stormakter».

Nå er det ikke så lett å imponere Putin med vakre ord. Han er en utpreget pragmatiker. Han foretrekker positive handlinger, og foreløpig er det lite den franske presidenten har å tilby på det området. Han inviterte riktignok Russland tilbake i G8, men Putin kontret med at han ikke visste om denne organisasjonen eksisterte, om den var G7 eller G8 eller hva den nå var. Her viste han naturligvis til det faktum at Donald Trump på vegne av den dominerende stormakta i G7 avviste hele organisasjonen under dens møte i Canada.

Da Trump smadret G7 og ”det transatlantiske fellesskapet”

Hvis Macron mener alvor med sine vakre ord kunne han jo stille på førstkommende toppmøte i EU og foreslå avvikling av sanksjonene mot Russland. Han kunne komme på NATOs toppmøte og foreslå nedrustning framfor den massive militære oppbygginga mot Russlands grenser som drives fram av Donald Trump og Jens Stoltenberg. Han kunne også stanse Frankrikes bidrag til krigen mot Syria og hjelpe Russland med å sikre Syrias integritet og nasjonale uavhengighet.

Men ord er opplagt billigere enn konkrete handlinger.

Men uansett hvor innholdsløse Macrons uttalelser foreløpig er, så speiler de et europeisk og fransk behov for en normalisering av forholdet til Russland. Frank næringsliv har tapt stort på sanksjonspolitikken og det samme har det tyske næringslivet. Og EU er inne i en eksistensiell krise. Unionen klarer seg ikke uten energi fra Russland og den klarer knapt å holde sammen i noen av de store konfliktene i dag. EU søker også en annen vei enn USA overfor Vest-Asias stormakt Iran. Også her har Frankrike og EU mye å tape på den politikken de fører nå.

Euronews skrev før møtet at Macron ville ha Ukraina høyt på dagsordenen. Og at han ville prøve å presse Russland til å stanse Syrias offensiv i Idlib. Til det siste er å bemerke at denne offensiven for å frigjøre Idlib fra al-Nusra-terroristene og deres allierte skjer i sømløs samhandling mellom Russland flyvåpen og den syriske hæren. Det russiske flyvåpenet sørget for eksempel for å hindre tyrkiske fly fra å komme terroristene til unnsetning. Dette har også Putin uttrykt i klartekst. Hvis Macron tror at det er en en splittelse han kan utnytte her, så har han fulgt dårlig med eller har dårlige rådgivere.

Derimot sa både Macron og Putin at de håpet at valget av Vladimir Zelenskij i Ukraina kunne åpne veien for reelle fredsforhandlinger der. Putin kalte det «forsiktig optimisme».

Men faktum er at selv etter at Zelenskij ble valgt har situasjonen på slagmarka i Øst-Ukraina forverret seg. Det gjenstår å se om Frankrike, Tyskland og EU har noe å bidra med som kan legge noe innhold i de blostrende frasene til den franske presidenten.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelJernbane i nord
Neste artikkelRaja, Raqqa og de gode hjelperne
Pål Steigan
Jeg er Pål Steigan, sjefredaktør for steigan.no.

Kommentarer

 1. Avatar for Olaf Olaf says:

  Det er merkelig hvordan Steigan klarer å misforstå selv de enkleste politiske budskap. I møtet mellom Macron og Putin, uttrykte Macron seg klinkende klart:
  "During the Aug. 19 meeting, Macron stood strong in emphasizing that Putin’s country cannot get back into the Group of Seven (G7) until its war in Ukraine ends. The resolution of this conflict is a magic wand that will open the door for Russia to return to the G7 club, which could become the G8 (again),” Macron said during the joint press conference with Putin. (KYivPost).
  Putins sterke ønske om å slippe sanksjoner, vil derfor ikke bli oppfyllt før de avslutter sin krig mot Ukraina.
  For opplysningsbehovets skyld, legger jeg ved ei lenke til en artikkel av Paul Goble, en amerikaner med stor kunnskap om Russisk samfunnsliv og politikk, som jeg håper Steigan vil legge inn på denne nettsiden. Den gir god innsikt som motvekt til Bjørn Nistads evige vås av bortforklaringer på Putins aggresive imperialisme. Artikkelen beskriver naturlige årsaker til Putins agresjon og scenarier som skremmer Putin og derigjennom utløser Kremls hybride - og direkte - krig mot Ukraina. Det blir spennende å se om Steigan har tistrekkelig journalistisk mot til å publisere denne artikkel.
  https://windowoneurasia2.blogspot.com/2019/08/no-stable-ukrainian-russian-peace.html?spref=fb&fbclid=IwAR0dEV_OXkxfLtfKjAEP-oQ95BLtej1oHYHRDLLoP95J4WwrXuDgaBfC89I

 2. Det refereres til KYivPost som kilde i dette innlegget.
  Et nærmere web-søk på hvem som står bak og eier/driver denne engelskspråklige avis i Ukraina gir en mer utfyllende forståelse for “sitatet brukt her” og avisas agenda.
  Et par søk får fram følgende utdrag av tekst:
  The Kyiv Post has had three owners in its existence:
  American Jed Sunden, who owned the newspaper from its inception in 1995 until 2009;
  Mr. Sunden is a member of the US-based Supervisory Board of Atlas Network , a worldwide network of NGOs advocating free market like UEFF - The Ukrainian Economic Freedoms Foundation.
  UEFF is a public organization whose mission is to increase economic freedom by lobbying the facilitation and reduction of taxation, minimization of the government regulation…
  United Kingdom’s Mohammad Zahoor, who owned the paper from 2009 until March 21, 2018, when he sold to Syrian native capitalist and media mogul Adnan Kivan, an Odesa-based businessman who owns the KADORR Group.
  -Since local media resources of Kivan, represented by ‘7 Channel’, a TV channel and several websites do not fulfill their tasks of discrediting the local authorities the Syrian developer goes to the international level.
  In March 2018, he purchased from the Pakistani publisher Mohammad Zahoor the only Ukrainian newspaper in English, the Kyiv Post, which has been published since 1995 and is positioned as the only.

 3. Dette sitter nok langt inne. Putin har god hukommelse.
  Frankrike skylder ham blant annet et splitter nytt hangarskip som Russland har betalt utviklingen av…

  Erik P

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere