Seks av ti italienere er skeptiske til EU

0
Illustrasjon: Shutterstock

Bare 42 prosent av italienerne tror på EU, ifølge meningsmålinger i Italia. Dette er oppsiktsvekkende tall, ikke minst fordi det var nettopp i Italia at «den europeiske tanken» ble født. Det skjedde på fangeøya Ventotene og året var 1941. Il Manifesto di Ventotene / Ventotene-manifestet ble publisert av Altiero Spinelli og Ernesto Rossi. Spinelli var tidligere kommunist og den føderalistiske tankegangen har preget to generasjoner på den italienske venstresida.

I virkeligheten ble det føderalistiske prosjektet meget fort storkapitalens prosjekt gjennom kull- og stålunionen og ikke minst The European Round Table of Industrialists. Men i opinionen har det hengt igjen denne venstreorienterte tankegangen om å «temme» storkapitalen gjennom overnasjonale systemer. At man samtidig har lukket øynene for at det er den samme storkapitalen som kontrollerter disse overnasjonale systemene er en annen sak.

Kapitalens langsiktige strev for en europeisk superstat

Myter er seiglivede saker, og det gjelder også forestillinga om EU som et freds- og nå også «miljø»-prosjekt. Og denne myten har vært spesielt seiglivet i Italia. Men nå tyder det på at også itallienerne har fått nok.

Den politiske kasten i Italia har prøvd å kompensere for sine mislykkede økonomiske prestasjoner på hjemmemarkedet med å love gull og grønne skoger via Brussel. Det italienerne i stedet fikk var en euro som landet på ingen måte var i stand til å takle og tjue år med økonomisk stagnasjon.

De nye meningsmålingene viser at dersom det hadde vært en avstemning om EU-medlemskapet i Italia i dag, ville bare 44 prosent ha stemt for å bli værende i unionen.

Fengsel for å brenne EU-flagget

Det kan være at man føler mistilliten også i Brussel og i EUs egentlige stormakt, Tyskland. For nå kommer det opp lovforslag som forbyr å brenne EU-flagget. Ifølge Saarbrücker Zeitung forberedes det lover i Tyskland som vil gjøre det til en kriminell handling å brenne EU-flagget. De som gjør seg skyldige i noe slikt vil ifølge forslaget kunne dømmes til fengsel i tre år eller store pengebøter. Det skal også bli staffbart å latterliggjøre EU-hymnen, det vil si Beethovens An die Freude, ikke av hensyn til noen respekt for gamle Ludwig v B., men fordi det skal bli forbudt å vanære unionen.

Tatt i betraktning italienernes svært store evner til å vanære den politiske kasten og rakke ned på det de misliker ved hjelp av et fargerikt språk og ditto talende håndbevegelser, kan det være greit at noen slik lov ikke er på trappene i Italia.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.