Seks av ti italienere er skeptiske til EU

9
Illustrasjon: Shutterstock

Bare 42 prosent av italienerne tror på EU, ifølge meningsmålinger i Italia. Dette er oppsiktsvekkende tall, ikke minst fordi det var nettopp i Italia at «den europeiske tanken» ble født. Det skjedde på fangeøya Ventotene og året var 1941. Il Manifesto di Ventotene / Ventotene-manifestet ble publisert av Altiero Spinelli og Ernesto Rossi. Spinelli var tidligere kommunist og den føderalistiske tankegangen har preget to generasjoner på den italienske venstresida.

I virkeligheten ble det føderalistiske prosjektet meget fort storkapitalens prosjekt gjennom kull- og stålunionen og ikke minst The European Round Table of Industrialists. Men i opinionen har det hengt igjen denne venstreorienterte tankegangen om å «temme» storkapitalen gjennom overnasjonale systemer. At man samtidig har lukket øynene for at det er den samme storkapitalen som kontrollerter disse overnasjonale systemene er en annen sak.

Kapitalens langsiktige strev for en europeisk superstat

Myter er seiglivede saker, og det gjelder også forestillinga om EU som et freds- og nå også «miljø»-prosjekt. Og denne myten har vært spesielt seiglivet i Italia. Men nå tyder det på at også itallienerne har fått nok.

Den politiske kasten i Italia har prøvd å kompensere for sine mislykkede økonomiske prestasjoner på hjemmemarkedet med å love gull og grønne skoger via Brussel. Det italienerne i stedet fikk var en euro som landet på ingen måte var i stand til å takle og tjue år med økonomisk stagnasjon.

De nye meningsmålingene viser at dersom det hadde vært en avstemning om EU-medlemskapet i Italia i dag, ville bare 44 prosent ha stemt for å bli værende i unionen.

Fengsel for å brenne EU-flagget

Det kan være at man føler mistilliten også i Brussel og i EUs egentlige stormakt, Tyskland. For nå kommer det opp lovforslag som forbyr å brenne EU-flagget. Ifølge Saarbrücker Zeitung forberedes det lover i Tyskland som vil gjøre det til en kriminell handling å brenne EU-flagget. De som gjør seg skyldige i noe slikt vil ifølge forslaget kunne dømmes til fengsel i tre år eller store pengebøter. Det skal også bli staffbart å latterliggjøre EU-hymnen, det vil si Beethovens An die Freude, ikke av hensyn til noen respekt for gamle Ludwig v B., men fordi det skal bli forbudt å vanære unionen.

Tatt i betraktning italienernes svært store evner til å vanære den politiske kasten og rakke ned på det de misliker ved hjelp av et fargerikt språk og ditto talende håndbevegelser, kan det være greit at noen slik lov ikke er på trappene i Italia.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Det italienerne i stedet fikk var en euro som landet på ingen måte var i stand til å takle og tjue år med økonomisk stagnasjon.

  Togreisen mellom Venezia og Milano var som å reise gjennom et sammenhengende, industrielt rustbelte. Likte langt bedre togreisen mellom Roma og Firenze. De Lombardiske alpene i bakgrunnen kunne ikke gjøre opp for tristessen. På samme vis som ikke Totenåsen skyline kan kompensere for tristessen i Mjøslandet, et landskap som også går til grunne i uforstand. Men foretrakk allikevel langt Venezias fjerne skyline av industripiper og raffinerier, enn Milanos nye skyline av stjernearkitektenes skyskrapere.

  Du verden hvor jeg savner Venezia! Kunne man enda bli kvitt cruise-skipene, slik at man kunne få ned turistflommen litt. Føler på en plikt til å dokumentere Venezia, slik jeg ser byen, da det er en by alle som kan bør dokumentere fra sin synsvinkel, slik at dette underverket kan beskrives, males og fotograferes fra alle tenkelige vinkler og i alle mulige nyanser for etterslekten. På samme vis som jeg nå forsøker å dokumentere de siste rester av kulturen rundt Mjøsa.

  Ja, jeg er en Wikimedianer, men tror jeg nå også vil satse sterkere som Wikipedianer. Har ikke vunnet noen fotokonkurranser og mangler da også ethvert konkurranse-instinkt. Men at bildene mine benyttes i hundrevis, hvis ikke tusenvis av Wikipedia-artikler, er for meg enda bedre!

  The_industrial_skyline_of_Venice_25-07-19_1

 2. Her forstår nesten redaktøren at marxisme/kommunisme er en elendig idé! Alt av menneskelig verdi kan kalles kapital, og den maktsjuke marxistiske/kommunistiske tankegangen er at de sjøl skal kontrollere all kapitalen i samfunnet! Når den dysfunksjonelle, alternative modellen tilsier å “ta over alle produksjonsmidler” - inkludert arbeidskraft - så burde hykleriet være åpenbart. Marxisme/kommunisme ønsker å kontrollere all kapitalen i samfunnet, som i seg sjøl representerer den mest ekstreme maktkonsentrasjon som tenkes kan. Marxisme/kommunisme ønsker absolutt kontroll over folks arbeidskraft/atferd, som representerer full frihetsberøvelse.

  Steigan.no tolker verda gjennom en dysfunksjonell politisk modell; informasjon svøpes i marxismens illusoriske løsning og skjulte irrasjonalitet, og folk gis ikke språk, konsepter og perspektiver som kan føre i en pragmatisk retning vekk ifra samfunnets essensielle problem med maktkonsentrasjon - et problem som den totalitære og maktsjuke marxistiske ideologien ikke har noen god løsning på. Resultatet blir et blindt, ideologisk hat mot “kapitalen” og “de rike”, uten at man vet hva man skal gjøre med det annet enn “mer regulering” gjennom sosialdemokratiet - dvs. mer synsing og subsidering - sjølve årsaken til bygging av ulønnsomme svindelmøller, import av 200.000 Muhammedanere, menneskerettighetsbombing av Libya, og all annen politisk korrupsjon.

  Om Steigan.no ønsker at folk skal kunne være bevisste en rasjonell, prinsipiell og demokratisk politisk modell som alternativ til vår politisk-økonomiske maktkonsentrasjon, så kan de få gratis publisere mine artikler om sjølstyre-modellen, som ennå ikke er publisert noe sted.

 3. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Siden jeg ikke har noe kjærlighets-forhold til Venezia, synes jeg den var ganske stilig. Jeg er redd at dette fort kunne ha blitt et verdens-arv-sted.

 4. Lommedemokratiet, som Steigan velger å kalle Kommunisme 5.0, responderer med alle bærekraftige systemer i naturen:

  rid-modellen

  fraktal%20nettverksstruktur

  7-evolusjonens-ringer-i-vann

  Lommedemokratiet er både fraktalt og opererer innenfor evolusjonens fjerde lag. Bongards modell er den absolutt beste sjølstyre-modellen som tenkes kan!

 5. Bildet var altså ikke verdensarven Venezia, men industrien som omgir Venezia, men på avstand er denne også ganske stilig, i alle fall i solnedgang i silhuett. Dette her er liksom tappet for alt av ego, i motsetning til Milanos nye skyline.

 6. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Jeg er redd jeg alltid vil være i kategori fem.

 7. Google’s søkemotor kan ikke finne andre enn meg som noen sinne har brukt uttrykket sjølstyre-modell på nettet, og nærmest ingen som har brukt uttrykket sjølstyremodell (uten bindestrek), og da kan du være vennlig å ikke vanne ut uttrykket siden jeg bruker det som henvisning til en konkret måte å organisere samfunnet på. Også “som tenkes kan” er et uttrykk som du her kopierte fra meg:

  Jeg mistenker dessverre at ditt lommedemokrati er diffuse tanker om lokaldemokrati på høyde med beskrivelsen “responderer med alle bærekraftige systemer i naturen”. Jeg har likt mange av dine poetiske kommentarer om lokaldemokrati, men jeg har ennå ikke forstått hva lommedemokratiet innebærer, og da må jeg utfordre deg ved å spørre om du kan forklare på en kort og konsis måte hvordan lommedemokratiet skal organiseres. Siden du til nå ikke har klart å uttrykke hva lommedemokratiet representerer på en klar og forståelig måte, så kan det tyde på at du ikke har noe klarhet i det sjøl, og da strekker du bare til å spre en diffus ideologi uten et rasjonelt grunnlag.

  …men akkurat det funket jo for Karl Marx!

 8. Avatar for Johnny Johnny says:

  Lommedemokrati = Stort sett det samme som Midtøstens klansamfunn minus den ødeleggende islamske ideologien.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

1 flere kommentar

Deltakere