Faktasjekk: Nei milliardærene har IKKE gitt mye penger til Notre Dame

0
Notre Dame i Paris. Foto: Shutterstock.

Etter den katastrofale brannen som ødela store deler av taket i katedralen Notre Dame i Paris gikk noen av de rikeste milliardærene i Frankrike ut med store løfter om at ville bidra enormt til å gjenreise katedralen. Uttalelsene var så sterke at vi også gjenga dem her.

To av Frankrikes rikeste familier ledet av François-Henri Pinault og Bernard Arnault har lovet 300 millioner euro. Arnault er den rikeste personen i Europa og eier blant annet LVMH som igjen eier Luis Vuitton som er kjent for sine ikoniske luksusvesker. Tilsammen har disse folkene formuer som overgår nasjonalproduktet i land som Serbia og Kroatia.

Utspillene deres framsto som forsøk på å bruke brannen til merkevarebygging. Men hvordan har det blitt i virkeligheten?

I en annonsekampanje på Facebook skriver Rødts Bjørnar Moxnes:

«Hadde Amazonas vært Notre Dame, ville brannen vært slukket for lengst. Hvorfor bryr mediene og milliardærene seg mer når det brenner i Notre Dame enn når det brenner i Amazonas? Amazonas produserer 20 % av klodens oksygen. Om brannene ikke stanses, kan det påvirke hele kloden. «

I likhet med oss trodde altså Moxnes at milliardærene virkelig hadde betalt store summer til Notre Dame. Men hva er virkeligheten?

Innen midtsommer 2019 hadde ikke milliardærene betalt en cent til gjenoppbygginga av katedralen. Null. Nada. Det sa senior presstalsmann André Finot til AP. Det er de små donorene, vanlige franskmenn, som betaler inn til rehabiliteringskassa.

Først etter det begynte det å komme virkelige penger fra de virkelig rike, slik at per midten av august 2019 er det kommet inn 2,45 millioner dollar. Og ingen har sett noe til donasjoner av den størrelsesordenen som ble signalisert i dagene etter brannen. Kanskje kommer de, kanskje ikke.

Utspillet fra Rødt og Moxnes er forståelig og kampen mot skogbrannene er uhyre viktig. Men det er ikke slik at milliardærene øser ut penger til Notre Dame heller. Det er modige brannfolk vi skal takke for at Notre Dame fortsatt står. Milliadærene har til nå stort sett bidratt med sjølskryt – noe de har uhyre god trening i.

Notre Dame og kulturarven

Forrige artikkel«De dreper ham langsomt»
Neste artikkelHvem er 5G-revolusjonen for?