Faktasjekk: Nei milliardærene har IKKE gitt mye penger til Notre Dame

8
Notre Dame i Paris. Foto: Shutterstock.

Etter den katastrofale brannen som ødela store deler av taket i katedralen Notre Dame i Paris gikk noen av de rikeste milliardærene i Frankrike ut med store løfter om at ville bidra enormt til å gjenreise katedralen. Uttalelsene var så sterke at vi også gjenga dem her.

To av Frankrikes rikeste familier ledet av François-Henri Pinault og Bernard Arnault har lovet 300 millioner euro. Arnault er den rikeste personen i Europa og eier blant annet LVMH som igjen eier Luis Vuitton som er kjent for sine ikoniske luksusvesker. Tilsammen har disse folkene formuer som overgår nasjonalproduktet i land som Serbia og Kroatia.

Utspillene deres framsto som forsøk på å bruke brannen til merkevarebygging. Men hvordan har det blitt i virkeligheten?

I en annonsekampanje på Facebook skriver Rødts Bjørnar Moxnes:

«Hadde Amazonas vært Notre Dame, ville brannen vært slukket for lengst. Hvorfor bryr mediene og milliardærene seg mer når det brenner i Notre Dame enn når det brenner i Amazonas? Amazonas produserer 20 % av klodens oksygen. Om brannene ikke stanses, kan det påvirke hele kloden. «

I likhet med oss trodde altså Moxnes at milliardærene virkelig hadde betalt store summer til Notre Dame. Men hva er virkeligheten?

Innen midtsommer 2019 hadde ikke milliardærene betalt en cent til gjenoppbygginga av katedralen. Null. Nada. Det sa senior presstalsmann André Finot til AP. Det er de små donorene, vanlige franskmenn, som betaler inn til rehabiliteringskassa.

Først etter det begynte det å komme virkelige penger fra de virkelig rike, slik at per midten av august 2019 er det kommet inn 2,45 millioner dollar. Og ingen har sett noe til donasjoner av den størrelsesordenen som ble signalisert i dagene etter brannen. Kanskje kommer de, kanskje ikke.

Utspillet fra Rødt og Moxnes er forståelig og kampen mot skogbrannene er uhyre viktig. Men det er ikke slik at milliardærene øser ut penger til Notre Dame heller. Det er modige brannfolk vi skal takke for at Notre Dame fortsatt står. Milliadærene har til nå stort sett bidratt med sjølskryt – noe de har uhyre god trening i.

Notre Dame og kulturarven

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for runeulv runeulv says:

  Jeg lurer egentlig ikke på om om Moxnes tør å kommentere alle kirkebrannene i Frankrike om dagen, da han ønsker det samme vibrerende samfunnet i Norge.

 2. Mere faktasjekk.
  Det er ingen skogbranner i Amazonas.
  Det er bøndenes årlige påsatte branner.
  Det får det til å gro bedre.

 3. Macron ønsker å gjøre Notre Dame til et minnesmerke over seg selv, derfor bør ikke gjenoppbyggingen støttes. Audun Engh Skriver:

  Dårlig nytt fra Frankrike: Parlamentet har avvist Senatets vedtak om at Notre Dame skal restaureres slik kirken var før brannen. Macrons drøm om et «nyskapende» spir til minne om ham selv kan dermed bli realisert. Kulturministeren sier: The "aim is to give Notre-Dame a restoration appropriate for the place it has in the hearts of the French people and in the entire world». Meningsmålinger viser at flertallet ønsker en autentisk restaurering. Det er imidlertid stor sannsynlighet for at regjeringen i kjent autoritær stil vil delegere til den modernistiske kultureliten å definere folkets «egentlige» ønsker og behov. De Gule Vestene og andre opprørere bør engasjere seg og skremme makteliten fra et katastrofalt kulturminneovergrep. SITAT: «His political opponents, however, favored an exact replica and as a result, the opposition-controlled Senate, the parliament’s upper house, rejected the law.
  The National Assembly, the country’s lower house, controlled by En Marche, overruled the Senate to ultimately pass the bill. But the final text did not directly address the architectural form of the reconstruction and left the spire design undetermined.
  The “aim is to give Notre-Dame a restoration appropriate for the place it has in the hearts of the French people and in the entire world,” Culture Minister Franck Riester said.
  In an opinion poll published in April, most respondents said they wanted the cathedral rebuilt as it was before the fire.»

 4. Avatar for SHO SHO says:

  Hvem skal betale for dette? Håper man på at Saudi Arabia skal betale for dette (i bytte med at det bygges en halvkule på toppen av Notre Dame)? Eller at Russland skal betale for det (i bytte med en løkformet kule på toppen av Notre Dame)?

 5. Myndighetene påsto at brannen ikke var påsatt før etterforskerne hadde satt sin fot på branntomten. I samme uke ble andre kirker i Frankrike satt i brann eller vandalisert. Forrige år over tusen, og det samme ser en i alle europeiske land, vandalisering av kirker og den kristen kulturarven.

  Som på den andre siden av dammen, i USA også riving av statuer av historiske personer. Dette må ses i en større sammenheng, det er mer sannsynlig at det er organisert enn at det et resultat av individuelle handlinger.

  At parlamentet har avvist at Notre Dame skal restaureres til slik Kirken så ut før brannen, gir mistanke om at de vil at Notre Dame skal bli et felles religiøst bygg for alle de store religionene i multikulturismens ånd, og at Notre Dame dermed blir borte som et samlende kristent symbol. Akkurat som de som driver krig mot den vestlige kristne kulturarven vil.

  Fordi flertallet i Frankrike og som står for skattegrunnlaget er kristne, og fremdeles er i flertall.

 6. Husk at de også tar Frøya, som representerer vår norrøne kulturarv. Vi skal være identitetsløse!

 7. Avatar for INK INK says:

  Det tok litt tid før jeg tok den. Men selvfølgelig: Norrøn gudinne og åsted for vindkraftnaturødeleggelse.

 8. Avatar for tjatta tjatta says:

  Moxnes; “Om elefanter var på størrelse med mygg kunne de levd her på kontoret og jeg ville peraonlig reddet hele elefantbefolkningen i verden”.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere