«De dreper ham langsomt»

14
Stefania Maurizi, La Repubblica. Foto: Dave Watson
Terje Alnes

Av Terje Alnes.

Stefania Maurizi, journalist i italienske La Repubblica, ga en sterk skildring av Julian Assanges situasjon på arrangementet «Global Threats to Press Freedom». Hans liv er i akutt fare.


«De dreper ham langsomt. De vil statuere et eksempel, slik at ingen andre vil gjøre det samme. De er redde for at det kan være hundrevis av Chelsea Mannings, hundrevis av Edward Snowdens. De er livredde for at de kan inspirere andre.»
– Stefania Maurizi

Den italienske journalisten Stefania Maurizi har jobbet med WikiLeaks-avsløringer i et tiår, og har samarbeidet med Glenn Greenwald i The Intercept om Snowden-filene. Torsdag kom hun til Bergen for å holde innlegg på «Global Threats to Press Freedom», et arrangement støttet av bl.a. The Courage Foundation, Norsk Pen og Fritt Ord.

I 2012 søkte Assange tilflukt i Ecuadors ambassade i London fordi han fryktet for å bli utlevert til USA. Maurizi har hatt tett kontakt med Assange i alle årene han har vært innesperret i Ecuadors ambassade. I dag sitter han i høysikkerhetsfengselet Belmarsh, etter at han 11. april med makt ble hentet ut av ambassaden av britisk politi.

Julian Assange er i stor fare

I løpet av de syv årene Assange satt i den ecuadorianske ambassaden var han ikke ute i frisk luft en eneste time. Dette er en helt ekstrem påkjenning, en livstidsfange får i det minste en times lufting i døgnet. Maurizi har sett Assanges helsesituasjon gradvis forverre seg, og når han nå sitter isolert i Belmarsh Prison er han så psykisk nedkjørt at hans nærmeste frykter for livet hans.

John Pilger sendte ut en alarmerende melding 7. august: «Ikke glem Julian Assange. Ellers mister du ham. Jeg så ham i Belmarsh fengsel og helsen hans blir dårligere. Behandlet verre enn en morder, han er isolert, medisinert og nektet verktøyene for å bekjempe falske anklager om en amerikansk utlevering. Jeg frykter nå for ham. Ikke glem ham

Pilger 070819

Assange sin familie har bekreftet at helsetilstanden hans er kritisk, og at det er en reell fare for at Julian Assange kan dø i britisk varetekt. Gjennom sine syv år i isolasjon, med den konstante trusselen om utlevering hengende over seg, er han psykisk knekt.

Nils Melzer, FNs spesialrapportør mot tortur, kom 31. mai med en rapport der han slår fast at det er åpenbart at Assanges helse er blitt alvorlig påvirket av det ekstremt fiendtlige og vilkårlige miljøet han er blitt utsatt for gjennom en årrekke.

«– I tillegg til fysiske lidelser viste Assange alle symptomer på å ha blitt utsatt for varig psykologisk tortur, inkludert ekstremt stress, kronisk angst og intense psykologiske traumer. Den samlede effekten kan kun beskrives som psykologisk tortur.»
– Nils Melzer

Assanges «forbrytelser»

Maktpersoner i USA sa tidlig at Julian Assange skal tas. Helt åpent har amerikanske politikere sagt at han bør drepes. Nå kan isolasjonen og fengslingen han er utsatt for gjøre jobben.

Assange og WikiLeaks har bl.a. skaffet dokumentasjon på amerikanske krigsforbrytelser i Afghanistan og Irak, forbrytelser som var helt ukjente for offentligheten før publisering. Dokumentene, kjent som «Iraq War Logs» og «Afghan War Logs», består av over 480.000 rapporter som dekker krigen i Irak fra 2004 til 2009 og Afghanistan fra 2004 til 2009.

For å ha fortalt verden om disse forbrytelsene sitter han nå som politisk fange på femte måned i britisk fengsel, med trusler om å bli utlevert til USA, der han potensielt sett kan dømmes til absurde 175 års fengsel. Det er heller ingen garantier mot at anklagene utvides, og at det kan ende med dødsstraff.

Assange er tiltalt etter «The Espionage Act» fra 1917, som den første redaktøren noensinne. I tiltalen på i alt 17 punkter sies det at han ulovlig la ut navnene på klassifiserte kilder, og konspirerte med og bistod den tidligere militæranalytikeren Chelsea Manning, for å få tilgang til klassifisert informasjon.

Assange gjøres til et skrekkens eksempel

WikiLeaks har rettet et alvorlig slag mot maktpersoner og maktorganer som er vant til å operere som om de er hevet over loven, også den internasjonale rettsorden. En kritisk presse gis makt til å avsette en statsminister etter en korrupsjonssak eller en pinlig utroskapsaffære, men når pressen går et skritt videre og avslører etterretningsorganisasjoners eller krigsmaskinens mørkeste hemmeligheter ser vi at pressens frihet har en grense.

3-4 millioner amerikanske tjenestemenn har tilgang til hemmeligstemplet informasjon. Myndighetene er livredde for at en eller flere av disse skal gjøre som Edward Snowden eller Daniel Everett Hale.

Stefania Maurizi
Stefania Maurizi. Foto: Dave Watson

Stefania Maurizi sa at Assange-saken kan ha stor betydning for hvordan pressen stiller seg til kommende avsløringer. Ved å gå målrettet mot en redaktør statueres et skrekkens eksempel. Neste gang en redaktør får tilgang til opplysninger som myndighetene vil holde skjult kan han velge å ikke publisere. Prisen for å offentliggjøre gjøres for høy.

Assange har i snart ti år vært gjenstand for en systematisk svertekampanje. Nå ser vi at drittpakken har gitt resultater. Folk som tidligere anså WikiLeaks og Assange som ytringsfrihetens fremste ambassadører, har gradvis vendt ham ryggen. Personangrep mot Assange, innrettet som systematiske angrep på hans karakter, har gitt resultater.

Stefania Maurizi var tydelig på at anklagene og arrestasjonen av Assange er et alvorlig slag mot den globale pressefriheten. Gjennom Assange eksempel trues den frie pressen, og slik skal den fjerde statsmakt knebles av selvsensur.


Du kan se hele arrangementet på YouTube her.

Dave Watson har lagt ut 36 bilder fra arrangementet på Flickr.

Denne artikkelen ble først publisert på bloggen til Terje Alnes.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for runeulv runeulv says:

  Og det er fordi fangene ikke skal dø, så Assange blir nok uansett ikke en gammel mann.

 2. Assange har gjort det som er en plikt for noen som vil kalle seg journalist, det er å avsløre makthavernes forbrytelser som makthaverne holder skjult for folket som valgte dem. For dette blir han straffet av makthaverne, noe som skulle føre til at folket avsatte makthaverne i er perfekt verden. Men da må folket få et balansert bilde av situasjonen, noe som en uavhengig presse skulle gitt dem.

  Men en uavhengig presse har vi ikke, de som står i kulissene og dikterer politikken til makthaverne eier pressen, og det er deres redaktører som bestemmer hva “journalistene” i MSM skal bringe videre til folket. MSMs kampanje mot Assange har virket, alminnelige folk, det Assange representerer, tror han er en forbryter som har lekket militære hemmeligheter og ikke krigsforbrytelser.

  Det avskrekkende i behandlingen av Assange har nok virket, etter dette vil nok en MSM redaktør og journalist i den vestlige verden ikke tørre noe annet enn å gjengi det det amerikanske utenriksdepartement vil de skal skrive. Vi har mange nok gode eksempler på det fra vår MSM som NRK og riksavisene spesielt, feks dekningen av overfallet på Libya.

 3. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Jeg håper han har rigget opp dette selv, og ikke har vært så naiv at han trodde de ville la en slik anledning gå fra seg.

  Assange må nok regne med å dø uten å ha fått prøvd sin sak.
  Khalid Sheikh Mohammed har sitti på Guantanamo i seksten år uten å ha fått prøvd sin.

  https://www.youtube.com/watch?v=xytjktfHNak

  Lenken går rett på Mohammeds sak.

 4. Julian Assange er en hvit autist, og da er det feil å drepe ham.

 5. Avatar for karl karl says:

  Hva kan vi gjøre for å redde Assange? Det er rett og slett for jævlig at han skal dø en stille død uten at noen bryr seg om det!

 6. Beklager, min kommentar ovenfor var en intern “spøk” rettet mot runeulv som generelt prøver å vri temaer her inne til å handle om at det blir færre “hvite”, og han tror det er viktig å få autister til å bruke “memer” for å forhindre dette.

  –Jeg vet ikke hva som kan gjøres for å redde akkurat Julian Assange, men jeg vil gjerne kommentere hvordan jeg tror man generelt kan unngå denne typen situasjoner hvor dissidenter, varslere og uavhengige journalister opplever press eller hindring fra statsmakter.

  Siden du er her på Steigan.no, så er du kanskje enig i at det politiske liv i Norge styres av en politisk-økonomisk maktkonsentrasjon hvor det ikke spiller all verdens rolle om vi har en høyre- eller venstreregjering. Norge er også en del av en større vestlig maktkonsentrasjon, og det er mange økonomiske interesser innbakt i vår internasjonale organisering. Feks. er Norge per folketall en av verdas største våpeneksportører.

  Min generelle løsning for å sikre uttrykkingsfrihet er å gjøre statens rolle og makt likegyldig til hvorvidt Julian Assange avslører informasjon om diverse organisasjoner. Om ingen tjener eller taper i forhold til staten om Assange publiserer informasjon, så vil det også være likegyldig for den statlige organiseringen at Assange publiserer informasjonen. Og denne situasjonen oppnår du bare om firmaer eller privatpersoner ikke får mer eller mindre penger basert på hvilken informasjon som flyter rundt i samfunnet, dvs. at statens inntekter kategorisk overføres på en ubetinga måte til landets innbyggere.

  Slik jeg ser statens ideelle funksjon, så bør statens inntekter fordeles til alle og enhver gjennom borgerlønn og grunnleggende infrastruktur, hvor staten i tillegg står for hele produksjonslinja til infrastrukturen (som gjennom å nasjonalisere våpenindustrien). Da vil det være langt mindre mulighet og motiv for å påvirke staten til å slå ned på dissidenter, varslere og uavhengige journalister, siden økonomiske interesser ikke er et innbakt aspekt av maktkonsentrasjonen.

 7. Avatar for tjatta tjatta says:

  Du kunne feks lage oppstandelse foran stortingett? Kreve svar fra de folkevelgte etc.Men hver gang vi klikker “godtar” eller “jeg forstår” gir vi neofachismen en stemme

 8. Avatar for tjatta tjatta says:

  Kan dere ikke utveksle epost? Dette begynner å bli kleint

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

6 flere kommentarer

Deltakere