Brødets politikk

0

Av Reem Haddad, sjefredaktør i Syria Times
oversatt av Kari Jaquesson

En av de direkte årsakene til den franske revolusjonen i 1789 var den høye prisen på brød og mangel på brød.

Brød anses som en essensiell matvare, og fra det kommer begrepet «brødvinner» (en person som tjener penger og forsørger familien). I Bibelen blir det referert til som «Staff of Life», og brødets betydning går tilbake til de gamle egypterne og romerne.

Betydningen av brød blir også understreket i Kristi siste måltid, da han brøt av et stykke brød og sendte det rundt til disiplene – brytingen av brødet var symbolsk for kroppen hans som skulle brytes ned på korset.

Prisen på brød og tilgjengelighet på det har vært en faktor i de fleste revolusjoner og sosiale omveltninger. I Egypt i 2011 på Tahrir-plassen ble bilder av Nasser-brød hevet som et symbol på kravet om likhet og retten til å leve over fattigdomsgrensen. Det er nesten som om brød definerer menneskehetens behov. Det definerer samfunns inndeling i klasser.

I Syria er brød en hovedmatkomponent på grunn av den lave prisen. Det spises til hvert måltid (brød blir nesten aldri kastet, selv tørket brød tas i bruk). Bakere bruker en spesiell type mel som er tilsatt protein. Brødene er store – mer enn dobbelt så store som de pitabrødene en finner i vestlige supermarkeder. Disse brødene blir bakt med utrolig høy varme. Resultatet er deilig, smakfullt, og billig brød. Det skal bemerkes at en vanlig klage blant flyktninger var at de ikke klarte å venne seg til ikke-syrisk brød.

Å bygge mange bakerier var et av de tidligere tiltakene som innført av avdøde president Hafez Al Assad. I Syria er tilgjengeligheten på brød et mål på stabiliteten i landet. Dette både historisk sett og sant  i dag.

Bakri i Aleppo. Foto: Shutterstock

I 2011, da krigen startet i Syria, angrep og ødela terrorister mange offentlige institusjoner, inkludert bakerier. I Adra, en provins i Damaskus, skjedde noe smertefullt, en hendelse som vil forbli i minnet til mennesker i lang tid. Terrorister angrep det lokale bakeriet der, og i en scene som hentet fra eventyret om Hans og Grete og heksen ble arbeiderne i bakeriet kastet i ovnen og forlatt der for å steke i hjel. Målet var at bakerier skulle stenges, brød bli mangelvare og at sult skulle melde seg på dørstokken til syrere.

Dette skjedde til et visst punkt i Gouta og andre steder. Frykt og undertrykkelse som terrorister påførte lokalbefolkningen resulterte i at bakerier ble stengt og brød, om tilgjengelig, var tilgjengelig på det svarte markedet. Det var et plott som ble brukt av terrorister i det området for å presse folket helt til kanten av stupet til et punkt der det ville virket enklere å hoppe over kanten enn å leve på kanten.

Den syriske regjeringen var klar over det som skjedde og prøvde å overvinne dette problemet, og lyktes delvis. Det skal bemerkes at på nåværende tidspunkt er syrisk brød utrolig billig. Ti brød koster femti syriske lire som tilsvarer ti cents – en tiendedel av en dollar. Årsaken er at regjeringen sterkt subsidierer brød ved at den subsidierer mel og at drivstoffet til ovnene. Hadde ikke regjeringen subsidiert brød i en slik grad, hadde de ti brødene kostet omtrent 350 syriske lire, noe som tilsvarer 70 øre – fremdeles billig etter global standard, men vanskelig for fattige syrere.

For å få bukt med problemet med beleiringen av væpnede grupper i visse områder, bestemte regjeringen seg for å fortsette å la subsidiert mel og subsidiert drivstoff komme inn i disse områdene. Regjeringsbakerier ble selvfølgelig lagt ned av terroristene, men private bakerier (alle med konsesjon fra myndighetene) drev fremdeles – så hvilken ironi – de samme terroristene som stengte regjeringsbakeriene spiste nå brød fra privateide bakerier subsidiert av regjeringen.

Men noen ganger nådde imidlertid aldri subsidiene de terroristbeleirede områdene, for melet og drivstoffet ble stjålet av terrorister og solgt til ublu priser. Sivile ble avmagret mens terroristene vokste i størrelse og så mildt sagt velfødde ut, noe som er svært lett å se i alt filmmateriale med dem. Det var disse utsultede sivile som spilte en rolle i å jage terroristene som hadde sultet dem.

Under krisen som startet i 2011, måtte regjeringen rasjonere mangt, men brød aldri brød. Tvert imot ble flere bakerier åpnet og det ble satt inn flere skift slik at bakerier holdt åpent i flere timer. Frem til i dag er Syria fortsatt et av de billigste landene i verden når det gjelder prisen på brød – og forsterker dermed støtten fra lokalbefolkningen.

Så brød, et symbol på Guds ord, på fruktbarhet og normalitet, var sjelden fraværende i et Syria herjet av en krig, en krig påført landet av Takfiri-terrorister.

Forrige artikkelNyliberalismen har mött sitt motstycke, Kina
Neste artikkelMMT – Modern Monetary Theory, er det en ny mirakelkur?