Zelenskij prøver å styre Ukraina, men kaoset fortsetter

5
Nazi-aktivister gjennomførte en fingert hengning av ukrainske politikere på Konstitusjonsplassen i Kharkov 1. juli 2019 uten at politiet grep inn. Skjermdump fra video.

Vladimir Zelenskij ble valgt til president i Ukraina med et overveldende flertall og fikk et klart folkelig mandat. Han gikk til valg på å samle ukrainerne, å motvirke nasjonal splittelse og å skape fred. Foreløpig har han ikke klart å skape fred, og noen samling er ikke i sikte. Høyreekstremister fingerer henging av politikere i Kievs gater og presidenten klarer knapt å samle sin egen administrasjon.

Fingerte hengninger

Bjørn Nistad skriver på Kaleidoskop:

Den 1. juli gjennomførte en gruppe ukrainske høyreradikalere en aksjon på Konstitusjonsplassen i Kharkov der de foretok en henrettelse av dukker utkledd som folkevalgte. Bakgrunnen for aksjonen var at bystyret i millionbyen hadde vedtatt å omdøpe en gate fra Prospekt Petro Grigorenko, etter en ukrainsk dissident i sovjettiden, til Prospekt Georgij Konstantinovitsj Zjukov, etter den sovjetiske marsjalken og krigshelten fra annen verdenskrig, som gaten hadde hett til 2016.

På en video, som høyreradikalerne trolig selv har laget, ser man hvordan 10–15 uniformerte personer henger åtte dukker utstyrt med masker som åpenbart forestiller medlemmer av bystyret, i to galger uten at politiet eller noen andre gjør noe forsøk på å stanse dem.

Hensikten med høyreradikalernes aksjon er åpenbar: Å skremme politikere og vanlige mennesker til underkastelse.

Bombing av boligområder i Donbass

Zelenskij gikk til valg på å skape fred. Det later til at den ukrainske hæren ikke har hørt om det. I stedet har det vært en opptrapping av krigen mot utbryterrepublikkene Donetsk og Lugansk. Ukrainske styrker bryter Minsk-avtalen nærmest på daglig basis og bomber både boligområder og forsvarsstillingene til Donbass-styrkene. I juni måned 2019 alene er mellom 35 og 50 soldater fra utbryterrepublikkene blitt drept i slike angrep. Her er en video fra et boligområde som ble bombet 2. juli 2019:

Zelenskij får ikke gjennomslag

Vladimir Zelenskij har så langt ikke klart å konsolidere sin stilling eller å få gjennomslag for politikken sin. To ganger har han for eksempel bedt parlamentet om å avsette riksanklageren og utenriksministeren uten at det har ført til noe som helst.

Selv sjefen for presidentens kontor, Andrij Bohan, uttrykker meninger i politiske saker som er det motsatte av det presidenten mener. Det gjaldt det russiske språkets stilling, et meget ømt punkt i Ukraina. Bohan sa at etter hans mening må russisk garanteres en særstilling i Donbass. Men presidentens talsmann i parlamentet, Ruslan Stefanchuk, avviste dette som en personlig mening fra Bohans side, og ikke noe som presidenten gikk god for.

Fra kampene i juli 2019. Skjermdump.

Ukraina vil ikke ha valgobservatører fra Europarådet

Europarådets parlamentarikerforsamling (PACE) vedtok 25. juni 2019 å gi Russland tilbake stemmeretten i forsamlingen, og dermed ble sanksjonen mot Russland fra 2014 opphevet.

Det var avtalt at PACE skulle stille med valgobservatører under det snarlige parlamentsvalget i Ukraina, men siden Russland igjen er fullverdig medlem av forsamlingen, har utenriksminister Pavel Klimkin erklært at han betrakter dette som et forræderi fra Europas side. 2. juli 2019 vedtok parlamentet i Ukraina at PACE ikke er velkommen til å stille med valgobservatører. Høyreekstremisten Andrij Parubij, som er speaker i parlamentet sa at «det kan ikke være noen representant fra aggressorlandet Russland» til stede under valget.

Zelenskij sjøl sier at han «får vite om Ukrainas internasjonale synspunkter fra internett». Dette handlet om en diplomatisk noteutveksling med Russland om de ukrainske marinesoldatene som ble tatt til fange i forbindelse med episoden i Kertsjsundet. Utenriksdepartementet svarte Russland uten å forelegge svaret for presidenten, og Zelenskij ble nødt til å skrive at:

Jeg, som er president i Ukraina, vil minne alle om, og særlig herr Klimkin, at jeg aldri fikk se vårt svar på noten fra Russland.

Klimkin avviste kritikken fra presidenten og sa at hans kontor har tilstrekkelig mandat til å behandle dette sjøl.

Representanten for det russiske utenriksdepartementet, Maria Zakharova, sa at Ukraina har nektet å diskutere spørsmålet om marinesoldatene med Russland.

President Vladimir Zelenskij har dermed tydeligvis ikke makt over den utenrikspolitikken hans eget land fører. Dermed er det tvilsomt om han kan klare å gjennomføre valgløftene sine.

Høyreekstremister fra Ukraina til Syria

Pressetalsmann for Folkerepublikken Lugansk, Ivan Filiponenko, sier i en pressebriefing at styrker fra de «frivillige bataljonene» til Ukraina, som har vært stasjonert på fronten mot Donbass, har reist til Syria for å slutte seg til jihadistenes styrker der.

Dette skal skyldes at de ikke har fått lønn og at de regner med å være sikret betaling fra IS eller Hay’at Tahrir al-Sham, tidligere al-Nusra.

Forbindelsen mellom jihadistene og nazikreftene i Ukraina er ikke av ny dato, men ble etablert for menge år siden. Jihadister har også hatt egne avdelinger som har kjempet mot utbryterne i Donbass:

Ukraina bruker jihadister og nazister mot Donbass

Enheten mellom ukrainske nazister og jihadister opprettet alt i 2007

KampanjeStøtt oss

Kommentarer

 1. Avatar for Olaf Olaf says:

  Det er tragisk å lese innspill fra Steigan, som er befengt med vannvittig løgner. Men så lenge han ikke kjenner landet bruker han løgner fra andre (blant annet Bjørn Nistad) som om det skulle rettferdiggjøre Steigan stupid artikler. Videoen som er laget av en gjeng ultranasjonalister., er så ekstrem at den vel så godt kan ha blitt spillt inn av Russiske ny-nazister (hvor ny-nazister faktisk har makt). For det første klarer Steigan å blande Kyiv og Kharkiv. For det andre er det ikke et gjenkjennelig ansikt av Kharkiv-politikere synlig. I alle fall er ikke Kernes avbildet. Og da er dette løgn. Dessuten er historien oppdiktet. Det som skjedde var at statuen av den Russiske generalen ble revet i juni. Og dette har ingen ting med gatenavn-endring å gjøre. Sjekk dette med Kharkiv kommune.
  Jeg kunne gått insinuadjonene til Steigan mer etter i sømmene, men det har liten hensikt. Hans påstand er at Zelensky ikke har styring på det som skjer i landet. Steigan vet kanskje ikke at det foreløpig ikke er avholdt parlamentsvalg i landet? Det skjer 21. juli. Og hans parti er ikke representert i dagens parlament. Hvordan skal han da kunne foreta nødvendige reformer. Spesielt er jo det vanskelig når de Moskva-tro MPene stemmer imot alle demokratiske reformer og de stemmer mot tiltak for å bekjempe korrupsjon. I disse voteringen har Medvedsjuk og Boyko - Kreml-lojale oligarker / MPere betalt majoriteten for å stemme nei. Sånn sett er dette et utslag av Moskva-tradisjoner som forsvinner med et mer demokratisk innslag i parlamentet (synd for deg Steigan). Og hadde du fulgt med i det Ukrainske nyhetsbildet, vil du se at Zelensky’s parti - tjener av folket - nå har mellom 43 og 48% av folket bak seg på gallup en. Det forteller mye om det demokratiske sinnelag i Ukraina, og håpet om å bli et virkelig fritt land - vekk fra det russiske slaveri, vekk fra det russiske oligarkiet og forhåpentligvis få fjernet den russiske okkupasjonsmakten, som prøver å rive landet i filler både militært og økonomisk.
  Du fremhever som dramatisk at landet nekter observatører fra CoE i det forestående valget. Det hadde jo blitt en vits om det skulle pøses inn med valgobservatører fra Kreml, hvis hensikt utelukkende ville ha vært å ødelegge valget med sine løgnaktige rapporter. Nå som CoE er ødelagt som menneskerettighetsforsvarer og forsvarer mot intervensjoner og korrupsjon, har rådet ingen verdi lenger. Det hadde det, så lenge russerne ble kastet ut av PACE, men ikke nå lenger.
  Til slutt: hvis du hadde lest OSCE’s daglige rapport fra deres overvåking av Russernes krigføring mot Ukraina, ville du ha sett at alle brudd på våpenhvilen skjer fra Russernes side. Det dreier seg nå om fra 10-50 brudd pr dag med ulovlige kaliber. Og du klarer å skrive at opptrappingen skjer Fr Ukrainsk side. Hvis du hadde fulgt med, ville du også lest at Ukrainerne nå følger opp tilbaketrekningen som ble avtalt for noen dager siden. Russerne gjør det ikke. Så la ikke fantasien din løpe løpsk.
  Du får tygge litt på dette, Steigan, men kjenner jeg deg rett, er du for feig til å svare. Så God sommer!

 2. Avatar for Erland Erland says:

  Takk for informasjonen, Olaf! Jeg stoler på deg, for du bor delvis i Ukraina og følger alt ganske nøye. Steigan refererer annenhånds informasjon som han ikke selv kan stå inne for - og vi vet at det er mange løgner i denne konflikten. Vi vet han han baserer sin kunnskap på russiskvennlige medier.

  Akkurat her er jeg usikker selv, og lurer på om Steigan kanskje tilfeldigvis har et poeng. Det er forøvrig også en følelse jeg har hatt om Zelensky fra begynnelsen av. Han er demokratisk valgt, og han har et sterkt mandat. Greit nok. Men hvem er det egentlig som styrer Ukraina, og har Zelensky makt nok til å flytte disse fjellene?

 3. Avatar for Olaf Olaf says:

  Det vil jo tiden vise (dvs. om han får en majoritet koalisjon i Radaen. Målingene er positive, Mn hN vil høyst sannsynlig være avhe gig V koalisjon n, enten med Tymoschenko (Batkivshyna). Vakarchuk (Holos) eller Hrytsenko. Dessuten ligger det en usikkerhet i de individuelle plassene. Men får han 50% koalisjon, så vil presidenten og regjeringen bli en drivende kraft både for reformer og demokratisering. Nå lukes også flere av de Moskva-tro kandidatene vekk fra kandidat lista, da de i stor grad lever i Moskva. Dermed blir agressoren minimalt representert i Radaen. Og det er viktig for reformarbeidet. Men uansett - 21. juli blir spennende.

 4. Avatar for Olaf Olaf says:

  Kort om denne Bjørn Nistad, som Steigan ynder å referere til.
  Nistad dikter forarget opp en historie om at høytstående byråkrater / politikere i Kharkiv ble gjort til tema for en fingert henging, pga. omdøping av et gatenavn. Hendelsen er selvsagt ikke korrekt, men diktet opp av den Russiske propagandamaskinen.
  Det som derimot er en sannhet, er at Bjørn Nistad i 2014 utttrykte at det nye regimet i Kyiv burde henges, fordi de avsatte hans kjære Yanukovich. Så der ligger vel grunnlaget for hans fantasi-fortelling fra Kharkiv?

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere

Historisk kommentararkiv

5 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.