Enheten mellom ukrainske nazister og jihadister opprettet alt i 2007

0

Det er godt kjent at frivillige jihadister kjemper sammen med den fascistiske Høyresektoren på østfronten i Ukraina. De har opprettet tre bataljoner, som koordinerer sine operasjoner med fascistene. Dette meldte New York Times i en artikkel med tittelen Islamic Battalions, Stocked With Chechens, Aid Ukraine in War With Rebels av Andrew E. Kramer.

I mai 2015 skrev nettavisa Strategic Culture Foundation om at ISIL har sendt noen av sine krigere til å kjempe i Øst-Ukraina. De bygde blant annet på informasjon fra den polske filmskaperen Marcin Mamon, som også pekte på forbindelsen mellom oligarken Ihor Kolomoiski og jihadistene.

Det viser seg at denne forbindelsen mellom Ukrainas fascistiske og nazistiske krefter og jihadistene går langt tilbake. Allerede i 2007 ble det avholdt en konferanse i den ukrainske byen Ternopol for å opprette det som ble kalt en International Antiimperialistic Front (IAF). Initiativet til konferansen ble tatt av International Movement for Decolonization of the Caucasus (IMDC) ledet av Ahmad Sardali, og den ukrainske organisasjonen “Trident” of Stepan Bandera ledet av ingen ringere enn nazisten Dmitro Jarosj, som vi jo kjenner fra hans opptreden under statskuppet i Kiev 22.02.2014 og fra Hans Wilhelm Steinfelds koseintervju i NRK.

Flere ubekreftede meldinger har gått ut på at jihadister fra Den islamske staten i Syria har tatt seg til Ukraina, og nå har Ukraina vedtatt en lov som åpner full adgang til at utenlandske leiesoldater og andre kan delta i den ukrainske hæren.

Den ukrainske ekstremisten Dmitry Korchinsky foreslått at landet bør gi politisk asyl til militante fra Den islamske staten som flykter fra den russiske bombinga i Syria. Han mener at Ukraina bør oppfatte IS som «allierte i en felles kamp mot Russland».

Den fullstendige historien og USAs bruk av fascister og jihadister i sin hemmelige og åpne krig mot Russland kan nok ikke skrives på mange år ennå. Men når den skrives er det helt opplagt at forbindelsen Tsjetsjenia–Ukraina–Syria vil fylle et stort kapittel.

 

 

Forrige artikkelKunduz: – Målrettet angrep mot sjukehuset
Neste artikkel– Flere EU-land kjøper olje av IS
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).