Komikeren Zelenskij med knusende seier i Ukraina

40
Vladimi Zelenskij vant en knusende seier over Petro Porosjenko. Hva vil han bruke mandatet til? Foto: Shutterstock.

Som vi varslet om på forhånd ble valget i Ukraina det rene jordskredet til fordel for komikeren Vladimir Zelenskij. Opptellingen av stemmene viser at han fikk om lag 73 prosent oppslutning, mens den sittende presidenten Petro Porosjenko bare fikk 24,6 prosent. Det skriver den ukrainske avsias Unian.

Over 11 millioner ukrainere ga Zelenskij sin stemme mot 3,7 millioner til Porosjenko. Den avtroppende presidenten har vært ekstremt upopulær og han forsøkte med alle midler å sikre seg gjenvalg. Han hadde ansvaret for at det ble frampropvosert en konfrontasjon med Russland i Kertsj-stredet og han prøvde å få til en langvarig unntakstilstand – og han nektet i praksis millioner av russisktalende ukrainere å stemme. Men ikke noe kunne redde hans mandat.

Ukrainsk juksevalg: Nærmere 3 millioner er fratatt stemmeretten

Derimot har komikeren som ble politiker fått et svært sterkt mandat. Spørsmålet er hva han skal bruke dette mandatet til. Den kommende presidenten sier sjøl at han vil få slutt på krigen i Donbass. Det skal han gjøre gjennom en «informasjonskrig» – hva nå det vil si. Han sier også at han når det gjelder Donbass vil «vil handle innenfor Normandie-formatet» og «fortsette Minsk-prosessen».

Vi vil gjøre alt som er mulig for å avsluttekamphandlingene. Å få våre gutter hjem levende er helt avgjørende for oss. I tillegg til det er vår første oppgave å få alle krigsfanger hjem.

Porosjenko prøvde å mobilisere på nasjonalisme og religion i sin valgkamp, men ukrainere flest var mer opptatt av å bekjempe korrupsjonen og å få fred.

Forventningene til Zelenskij er store i Ukraina. Borgermester i Lviv og parlamentarisk leder i Selvhjelpspartiet, Andrij Sadovyj, sier at «det ukrainske folket forventer mirakler av ham, og helt allerede i morgen.»

Porosjenkos regime har vært en katastrofe for Ukraina, både med hans fortsatt korrupsjon, hans «anti-terrorkampanje», det vil si krigen mot Donbass og hans utstrakte samarbeid med akstreme høyreorienterte og fascistiske krefter. Nesten alt annet er bedre, synes ukrainerne å ha tenkt.

Internasjonale kommentarer til Zelenskijs valgseier er avmålt positive. Europeiske ledere gratulerer ham, men det er mest protokoll. De hadde investert mye i Porosjenkos regime både politisk og økonomisk, men de lot også til å ha blitt nokså leie av ham. Som for eksempel Tysklands utenriksminister Sigmar Gabriel som kritiserte Porosjenkos regime for å ha prøvd å dra Tyskland inn i en krig med Russland:

Tyskland: – Ukraina ville dra oss inn i en krig

Les mer om Ukraina på steigan.no.

Vil du være med på dugnaden for kritisk og uavhengig journalistikk? Klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Mer enn som så, Zelenskijs er NWOs mann og det er Zelenskijs som er utvalgt av CFR ( Illuminati ) til å utløse en en konflikt med Russland som setter WW3 i gang.

  Det skal være 3 antikrister, 2 er borte og en igjen. Napoleon var den første som brant ned Moskva i 14 sep 1812.
  Hitler var nr 2, han brant Riksdagen 27.2 1933.
  Macron er nr 3 og han brant Notre-Dame 15 april 2019.

  Russland knuste de 2 første og er også utvalgt til å ta ut den siste.

  It is no coincidence that God has chosen Mother Russia, and her leader President Putin, to face the last anti-Christ in this final battle on earth, who now takes the form of the Rothschild Banking Cabal and International Zionism

 2. Avatar for SHO SHO says:

  Det er ganske utrolig at en komiker uten politisk erfaring kan vinne et presidentvalg med 73% av stemmene. Har noe lignende som dette skjedd før i historien? Det viser vel egentlig hvor desperate folk i Ukraina er. (Det er nesten som om Fleksnes skulle ha bli valgt til statsminister i Norge).

 3. Eller Reagan og Trump i USA?

 4. Avatar for Olaf Olaf says:

  Fornuftig av Steigan å være avventende i sin kritikk mot Zelenskiy, i motsetning til noe av det våset som Serveres i kommentarfeltet. Hva viser valget? At nesten 3/4 stemmer på Ze betyr ikke at Ze er spesielt populær (skjønt han er en elsket showman og respektert businessman). Men det betyr først og fremst at folket er luta lei oligarkiet, den politiske korrupsjon og Russlands evigvarende krig mot Ukraina. I Zelenskiy ser de en ærlig mann (riktignok uten politisk erfaring) som har evnen til å tenke nytt og skape entusiasme. Det sier litt at han som Russisk-talende har fått flertall i alle oblaster (fylker) utenom Lviv (helt vest i landet), hvor nasjonalisme og religion naturlig nok står i fokus. Men han scorer først og fremst høyt i øst og sør, samt markant i fylker med høyere grad av fattigdom og arbeidsledighet. Det jeg prøver å finne ut av, er hvorfor mer enn 50% Ukrainere i utlandet har stemt på Po.? Hvorfor de er i utakt med folket i Ukraina? 3. juni innsettes presidenten og den nye regjeringen. Det første dette teamet vil begynne med er en evaluering av helsereformen med iverksetting av nødvendige tiltak. Dessuten vil han umiddelbart begynne jobben me å få frigitt alle Ukrainere som er blitt fengslet av FSB som såkalte terrorister/spioner. Det er nesten 80 av dem i Russiske fengsler uten grunn. Dessuten har Russerne fortsatt fengslet de 23 sjøfolkene som de kapret i internasjonalt farvann utenfor Krim. Og til slutt har FSB bare siste måned fengslet 29 Krim-tatarer hvis eneste feil var at de var organisert i en lovlig politisk org. på Krim.
  Når det gjelder Zelenskiys videre arbeid, avhenger dette av lovendringer som må godkjennes av parlamentet (Verkovna Rada). De sittende medlemmer er desverre “kjøpt” av oligarkene. Håpet er ny sammensetning etter høstens valg. De første lovendringer som forsøkes vedtatt er: fjerning av immunitet for alle typer politikere, skape et juridisk system uavhengig av den politiske makt, samt sanksjonering mot korrupt adferd. Bare innen disse 3 områdene er det enorm politisk sprengkraft. Derfor er det viktig at velgere og omverden har nødvendig tålmodighet for at politikken skal lykkes. Stopper der!

 5. Avatar for Karsten Karsten says:

  Han får fire formidable oppgaver han må løse:

  1. Ta tilbake makten fra oligarkene
  2. Takle korrupsjonen
  3. Få til en realistisk og levelig ordning med Russland
  4. Få USA til å akseptere det.

  Vi får vel alle for Ukrainas del, håpe at han kan komme tilstrekelig langt på vei under de 5 årene han har fått foreløpig, slik at han kan få 5 nye på jobben. Og at han faktisk mener det han sier.

  Men da må han vel være minst like god, om ikke bedre, i virkeligheten, enn han etter sigendes skal være på TV, vil jeg tro.

 6. Avatar for Olaf Olaf says:

  Hei Karsten. Du reiser mange viktige og interessante spørsmål (som det er umulig å gi gode svar på). Det vi er enige om er jo først og fremst Trumps uforusigbarhet. Den bekymrer selvsagt også Ukraina, all den tid Ukraina er avhengig av at USA og EU støtter deres syn på Russlands illegitime okkupasjon. For det hersker ingen tvil om at det er Russland (med russiske generaler, Russiske soldater og Russiske våpen, som fører an i stillingskrigen mot Ukraina. Og vi vet jo at Russland kunne knekt ryggen på Ukraina i 2014 om de ville, og de kan fortsatt gjøre det med sin militære overlegenhet (spesielt i lufta og til vanns). Til lands derimot ville en storskalakrig mot Ukraina innebært et for stort tap av soldater, all den tid Ukrainske soldaters forsvarsvilje og effektivitet har vokst enormt siden 2014. Men dette er ikke Putins strategi. Han ønsker å holde en stillingskrig gående for å unngå at NATO og EU kan akseptere Ukraina som fullverdig medlem gjennom en såkallt hybrid krigføring (forfektingen av at dette er en intern konflikt). Men nå har jo Putin gjort det klart for hele verden at det ikke er en intern konflikt, gjennom å iverksette en prosess for å utstede Russisk pass til alle beboere i det okkuperte området i Donbas. Tydeligere går det vel ikke an å erkjenne sin okkupasjon.
  Så er spørsmålet: vil valget av ny president i Ukraina og vil utsteding av Russisk pass bidra til at man får til en konstruktiv dialog omkring tilbakeføring av okkuperte områder? Det vil kun tiden vise. I Ukraina er man vel rimelig skeptiske til at Zelenskiy er den trollmannen som trengs. For utfordringen ligger hovedsaklig i hva Putin kan gjøre for ikke å miste enda mer popularitet i den Russiske befolkning.
  For det første har det vært en debatt om hva som evt. blir gjort overfor den militsiaen i Donbas. Med Zelenskiy som president har sjansen økt for at de skal bli humant behandlet og reintegrert i det Ukrainske samfunn. Et annet viktig spørsmål (forutsatt en restart av Minsk II) er om Russland er villig til å kompensere for alle materielle og menneskelige skader de har påført befolkningen i Donbas. (Det tviler jeg på). Og hovedspørsmålet blir vel heller Krim enn Donbas. Putin er ikke så opptatt av å innlemme en totalt ødelagt region som Donbas. (Krim overtok de gjennom en overrumplingstaktikk uten menneskelige eller materielle skader). Hvis Putin lyttet til folket på Krim, ville han sett ønsket om en retur til Ukraina og et mer verdig og rikt liv. Det er ufattelig hvordan regimet fengsler og torturerer Krim-folket for å unngå potensiell oppstand. Bare siste måned er det 29 mennesker som er fengslet, bare fordi de er medlemmer av en organisasjon som de facto er lovlig og godkjent av myndighetene. Kan det internasjonale samfunn se på at Krim nå styres etter råbarkede fascistiske metoder?
  Jeg vet ikke om min kommentar gir deg noen mening (eller tro på en fredelig løsning), men situasjonen er åpen og mange i Ukraina har nok et visst håp om at presidentvalget kan gi rom for en viss bevegelse. Men da må det Russiske oligarkiet vise vilje til forhandling, ikke redusere muligheten, slik de nå gjør. (men det er kanskje en del av Putins forhandlingstaktikk?).

 7. Avatar for Johnny Johnny says:

  I den vestlige sfære er det pengemakta som rår, dvs den vestlige superrike eliten. Alle kriger handler om at eliten ønsker å berike seg på andres bekostning, eller de ønske å utvide sin makt. Politikerne er stort sett under elitens kontroll, og de offisielle årsakene til krig er kun propaganda for å få folkets aksept.

  Zelenskij kan gjerne ha gode intensjoner, men han får helt sikkert besøk av representanter for pengemakta som sørger for at han fører en politikk som tjener den vestlige eliten. Eliten har jo temmet klovnen Trump så komikeren Zelenskij er ingen match.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

32 flere kommentarer

Deltakere