Komikeren Zelenskij med knusende seier i Ukraina

0
Vladimi Zelenskij vant en knusende seier over Petro Porosjenko. Hva vil han bruke mandatet til? Foto: Shutterstock.

Som vi varslet om på forhånd ble valget i Ukraina det rene jordskredet til fordel for komikeren Vladimir Zelenskij. Opptellingen av stemmene viser at han fikk om lag 73 prosent oppslutning, mens den sittende presidenten Petro Porosjenko bare fikk 24,6 prosent. Det skriver den ukrainske avsias Unian.

Over 11 millioner ukrainere ga Zelenskij sin stemme mot 3,7 millioner til Porosjenko. Den avtroppende presidenten har vært ekstremt upopulær og han forsøkte med alle midler å sikre seg gjenvalg. Han hadde ansvaret for at det ble frampropvosert en konfrontasjon med Russland i Kertsj-stredet og han prøvde å få til en langvarig unntakstilstand – og han nektet i praksis millioner av russisktalende ukrainere å stemme. Men ikke noe kunne redde hans mandat.

Ukrainsk juksevalg: Nærmere 3 millioner er fratatt stemmeretten

Derimot har komikeren som ble politiker fått et svært sterkt mandat. Spørsmålet er hva han skal bruke dette mandatet til. Den kommende presidenten sier sjøl at han vil få slutt på krigen i Donbass. Det skal han gjøre gjennom en «informasjonskrig» – hva nå det vil si. Han sier også at han når det gjelder Donbass vil «vil handle innenfor Normandie-formatet» og «fortsette Minsk-prosessen».

Vi vil gjøre alt som er mulig for å avsluttekamphandlingene. Å få våre gutter hjem levende er helt avgjørende for oss. I tillegg til det er vår første oppgave å få alle krigsfanger hjem.

Porosjenko prøvde å mobilisere på nasjonalisme og religion i sin valgkamp, men ukrainere flest var mer opptatt av å bekjempe korrupsjonen og å få fred.

Forventningene til Zelenskij er store i Ukraina. Borgermester i Lviv og parlamentarisk leder i Selvhjelpspartiet, Andrij Sadovyj, sier at «det ukrainske folket forventer mirakler av ham, og helt allerede i morgen.»

Porosjenkos regime har vært en katastrofe for Ukraina, både med hans fortsatt korrupsjon, hans «anti-terrorkampanje», det vil si krigen mot Donbass og hans utstrakte samarbeid med akstreme høyreorienterte og fascistiske krefter. Nesten alt annet er bedre, synes ukrainerne å ha tenkt.

Internasjonale kommentarer til Zelenskijs valgseier er avmålt positive. Europeiske ledere gratulerer ham, men det er mest protokoll. De hadde investert mye i Porosjenkos regime både politisk og økonomisk, men de lot også til å ha blitt nokså leie av ham. Som for eksempel Tysklands utenriksminister Sigmar Gabriel som kritiserte Porosjenkos regime for å ha prøvd å dra Tyskland inn i en krig med Russland:

Tyskland: – Ukraina ville dra oss inn i en krig

Les mer om Ukraina på steigan.no.

Vil du være med på dugnaden for kritisk og uavhengig journalistikk? Klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelUSAs oljeembargo mot Syria en krigsforbrytelse
Neste artikkelHvem sto bak terrormassakrene i Sri Lanka?
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).