Hvor stammer Fredriksen-familiens formue fra?

2
GANG OF FOUR: Nasjonalmuseet har inngått en «unik samarbeidsavtale» med Fredriksen-søstrene. På museets eget lanseringsfoto sees (fra venstre) Cecilie Fredriksen, samlingsdirektør Stina Högkvist, direktør Karin Hindsbo og Kathrine Fredriksen. FOTO: MORTEN QVALE, NASJONALMUSEET
Øyvind Andresen

Av Øyvind Andresen.

– Det lysner for skibsfarten. Blir det krig i østen? Fra Nordahl Griegs skuespill  «Vår ære og vår makt» 1935

John Fredriksen er nå registrert som nr. 129 på Forbes liste over verdens rikeste med en formue på omtrent 110 milliarder kroner. Han er verdens største tankreder (Frontline), verdens største innafor sjømat (Mowi), eier riggselskapet Seadrill og er Kypros rikeste mann.

Frontline er basert i skatteparadiset Bermuda. 

Krigsprofitør

Fredriksen tjente store formuer å frakte iransk olje under krigen mellom Iran og Irak (1980 – 1988). Han ble i 1986 sikta for å tyveri av råolje og forsikringssvindel. Han satt i varetekt i 133 dager, ifølge Wikipedia.

I 1990 ble tiltalen henlagt. Fredriksen måtte likevel betalte 2 millioner i bot for å ha satt besetningenes liv i fare. I  tillegg betalte han forsikringsselskapet Gard over 800 000 dollar i et eget forlik, ifølge den uautoriserte biografien med tittelen Storeulv, skrevet av Odd Harald Hauge og Gunnar Stavrum.

 – Jeg eier ingenting

Dagens Næringsliv avdekker i november 2012 hvordan Fredriksen la en plan for hvordan han skulle overføre arv til barna sine, tvillingsøstreneCecilie og Kathrine.

DN skriver 3/11 2012:

Fredriksen har kvittet seg med den gigantiske boligen i Norge, har plassert formuen på Jersey og døtrene i London.

Ifølge den britiske skatteeksperten Richard Trumpy er London verdens største skatteparadis.

En helt spesiell regel som skulle sikre britiske kolonister fordeler ved å bo langt hjemmefra, gavner i dag russiske oligarker, indiske magnater, arabiske oljesjeiker og John Fredriksens familie. De kan være så rike og eie så mye de vil uten å måtte skatte mer enn en symbolsk sum for dette, så lenge de ikke tar verdiene inn i Storbritannia, blir britiske statsborgere eller bor i landet i mer enn 17 år.

– Jeg eier ingenting, sier han til DN som i samme reportasje opplyser om at han organisert et nettverk av selskaper i Storbritannia, Norge, Bermuda, Kypros, Panama og Liberia hvor det hele kontrolleres av trusten C.K Limited på Jersey.

Tjente 686 millioner på privatisering av Entra

Fredriksen-familien  har i gradvis flytta investeringene fra rigger og shipping til eiendom, finans og fisk.

I oktober 2014 solgte Nærings- og fiskeridepartementet seg ned i det statlige eiendomsselskapet Entra fra 100 % til 49,6%. Fredriksen-familien kjøpte straks opp en  aksjepost på 10% via det kyprosbaserte selskapet Geveran Trading. I 2017 solgte selskapet gradvis ut sine aksjer og innkasserte ifølge DN 12/6 2017 etter hvert en gevinst på 686 millioner kroner – en gave fra Regjeringen til en lutfattige milliardær-familie.

Dette er kortversjonen om hva som ligger bak Fredriksen-familiens formue.

Dette er en dimensjon som er fraværende i reportasjene om den skandaløse  avtalen mellom Fredriksen-søstrene og Nasjonalmuseet.

Les også:

Kunstelskerne med hundretusener av liv på samvittigheten

Kunst og kapital

Oxfam: De økonomiske ulikhetene i verden er ute av kontroll

Denne artikkelen ble først publisert på bloggen til Øyvind Andersen.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Sosialdemokrater tenker ikke prinsippielt, og da blir kritikken svada, som personforfølgelsen i dette stykket. Noen eksempler:

  Å kjøpe aksjer på tilbud er en no-brainer, og ikke ulovlig. Her må man finne ut hvem i Nærings-og fiskeridepartmentet som åpnet for dette, og hvordan det i det hele tatt er mulig for regjeringen å selge fellesskapets eiendom til privatpersoner. Det er det som bør være fokuset her.

  Det som er fraværende er prinsipiell tenkning i sosialdemokratiske hoder. Hvem som helst inngår gjerne lukrative avtaler med Nasjonalmuseet om det er rom for det. Det som må kritiseres her er sjølve subsidieringen av Nasjonalmuseet.

  …jeg fikk en tegning av min lille nevinne, som hun hadde laget til meg uten at noen sa hun skulle gjøre det, noe jeg ble rørt av, og jeg hang den på kjøleskapet. Den tegningen er verdifull kunst for meg (i tillegg til den enda større verdien i at barn uttrykker seg kunstnerisk). Verdi er subjektivt, og må reflekteres av en sjøl.

  …det gyselige maleriet “Skriket” er verdiløst for meg, og du må gjerne brenne ned Munch-museet sammen med Munch’s middelmådige malerier; dette er ikke noe å bruke penger på mens fattige lever med kronisk stress og økonomisk usikkerhet og får gikt og rusproblemer.

  Så nei, Øyvind Andresen, du er ingen redningsmann, men bare enda en sosialdemokrat som ikke klarer å holde tunga rett i munnen.

  Kom med neste hykler - jeg er ferdig med denne!

 2. De er da ikke alene. De har en hel generasjon å ta av - min.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere