Vil du redde verden må du gi slipp på den

20
Caitlin Johnstone

Av Caitlin Johnstone.

De gamle metodene fungerer ikke, likevel holder vi fast ved dem. Vi er på randen av utryddelse, det aller verste som kan skje en art, likevel ser vi til fortida etter veiledning.

Forfedrene rigget et system som belønner sosiopater, og nå styres vi av dem. Forfedrene gjorde utnytting lønnsom, og nå blir vi alle utnyttet. Forfedrene gjorde naturødeleggelser lønnsomme, og nå er vi vitne til at økosystemet kollapser.

Forfedrene gjorde krig lønnsomt, og nå er vi på randen av kjernefysisk utslettelse. De gamle ideene har ført oss fram til dette punktet, og likevel lytter vi til døde menns skrifter. Livet er i kontinuerlig endring. Livet lever. Livet er ikke der de døde forfedrene forlot det.

Å forsøke og navigere gjennom livet ved hjelp av ideene til døde menn er som å navigere på jorden med kart over Pangaea.  Hele din forståelse av verden er basert på døde tanker av menn som døde for evigheter siden. Språket ditt, historien, kulturen, makten.

Kunnskap fra døde menn kan være nyttig for å forstå konsepter. Men evnen til å navigere i livet med visdom og ferdighet er ikke et konsept. Veien ut av dette kaoset er ikke i den retningen vi har gått til nå. Retningen ut av kaoset vil være helt ny, og totalt forskjellig fra de gamle mønstrene. Det vil innebære et stort skritt ut i det ukjente. Å ta spranget inn i det ukjente er alltid skremmende. Men spranget må du ta hvis du vil være til nytte for verden.

Hvis du vil bidra til å redde verden må du gi fullstendig slipp. På alt du noensinne har visst, helt ned til din grunnleggende tro på virkeligheten. Du må frigjøre deg fra alt du noensinne har visst fordi alt du noensinne har visst er de døde ideene som har bragt oss hit hvor vi er nå. Ta spranget ut i det ukjente! Gi slipp på alt!

Forsøk på å redde verden ved hjelp av din mentale forståelse av de døde ideene, er som å stramme knuten ytterligere. Du må snu og løse opp knuten. Slutt å stramme knuten! Ikke forsøk å hjelpe ved bruk av denne metoden. Da blir det bare verre. Løsne knuten først. Når man er fanget i de gamle konseptenes rammebetingelser, vil man alltid handle i samsvar med den forståelsen som har bragt oss hit hvor vi er nå. Men når du frir deg fra en verden av døde konsepter, kan du se klart nok til å bidra. La din verden dø! La din verden av døde ideer dø, slik at den virkelig verden kan komme til orde.

La døden dø, så livet kan leve.

Alle dine bånd til denne verden, er bånd til konsepter. Din begrepsmessige forståelse av verden er ikke verden. Kutt alle båndene! Overvinn frykten for det ukjente! Hvis det er noe håp for oss, ligger det i det ukjente. Inntil du har gitt full aksept for at din verden kan dø, er du ikke til noen hjelp.
La hele verden dø! Det som blir igjen vil lede deg videre.

Caitlin Johnstone

Originalens tittel: Until You Have Let Go Of The World, You’re In No Position To Help It

Oversatt til norsk av Anki Ødegaard.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. De gamle ideene har ført oss fram til dette punktet, og likevel lytter vi til døde menns skrifter.

  Bongard lever, selv om man kanskje ikke skulle tro det (men Aron (Andresen) taler fremdeles hans sak), og Bongards skrifter for nye løsninger og hvorfor kan bestilles her: https://www.fagbokforlaget.no/Det-biologiske-mennesket/I9788251925938

  Selv gav jeg slipp på de gamle ideene med denne boka, selv om jeg nærer stadig større respekt for husmannstroen, som har mange likhetstrekk med lommedemokratiet. De var begge sterke allmenninger!

 2. Avatar for paven paven says:

  Nettopp. Skal elitens tusenårsrike oppstå må all historie forgå. Symptomatisk at det vektlegges lobotomiseringen av selvet med vage løfter om en “ny tid” uten å nevne hva det nye skal bestå av. Men la meg gjette: Mer av det samme

 3. Avatar for Anki Anki says:

  Artig å se hvordan folk tolker en tekst på helt forskjellig måte. Persepsjon er en interessant greie :slight_smile:

 4. Pass deg for å bli en gammel gubbe. Vi har nok av dem. Jeg har oppdaget at det er mye som er tenkt, som ikke vi er informert om - det kan være et godt utgangspunkt.

  Prøv G.K. Chesterton for eksempel.

  https://www.chesterton.org/who-is-this-guy/

  .

  The Everlasting Man bør alle lese. Ellers har du jo Øyvinds anbefaling. Selv holder jeg meg til den evige boka, så slipper jeg å falle for alle slags tenkefeller.

 5. Else Michelet sitter fortsatt på definsisjonsretten.

 6. Jeg tilskrev henne definisjonsmakten, ikke evig liv :wink:

 7. Avatar for paven paven says:

  Jeg også. Glad jeg er ferdig med den epoken

 8. Avatar for Olaf Olaf says:

  Tittelen er en dårlig kontekstuelle kopiering av filosofen Maxim Gorkij’s berømte setning.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

12 flere kommentarer

Deltakere