Prøvde USA å provosere Iran til å skyte ned fly?

0
Det var et fly av denne typen, RC-135 Rivet Joint, som fløy ulovlig inn i Irans luftrom. Foto: Technical Sergeant Michael Boquette

USAs nasjonaldag 4. juli 2019 kunne ha blitt dagen for et amerikanske gjengjeldelsesangrep på Iran. Mye tyder på at USA, eller kanskje heller noen i USA, med viten og vilje prøvde å provosere Iran til å skyte ned et militærfly fra USA over iransk territorium.

3. juli 2019 fly et spionfly fra USA inn over to øyer i Hormuzstredet som er iransk territorium. For sikkerhets skyld skjedde dette to ganger. Dette ble gjort på årsdagen for USAs nedskytning i 1988 av det iranske passasjerflyet Iranian Flight 655 med 290 mennesker ombord. Den nedskytinga var ikke noe hendelig uhell. Den skjedde med vilje.

Det var heller ikke noe hendelig uhell at USAs spionfly fløy inn over iransk territorium 3. juli 2019. RC-135V Rivet Joint er et spionfly som brukes til avlytting av andre land. Flyets transponder var utstyrt med en kode som om det skulle ha vært et iransk fly. Steffan Watkins skriver:

1) The RC-135 has changed its unique transponder number to 730000 (hex), an Iranian assigned code. So, the USAF is impersonating an Iranian plane.
2) As @GDarkconrad pointed out, this isn’t an accident, the USAF did this with Venezuelan codes off the coast of #Venezuela too. US reconnaissance planes are impersonating the codes of the countries they are conducting reconnaissance on, endangering future civilian flights.

Iran ville naturligvis oppdage denne svindelen og kunne oppfatte det som en ytterligere provokasjon, noe som kunne ha ført til en nedskyting. Vi vet på forhånd at Donald Trump har truet med at

«et iransk angrep på noe som helst amerikansk vil bli møtt med en stor og overveldende styrke. Mot noen områder, overveldende betyr utslettelse. Ikke noe mer John Kerry & Obama.»

Det er lite trolig at Trump har hatt noe med denne siste provokasjonen å gjøre. Men hans trussel var formulert slik at den var en åpen invitasjon til dem som måtte ønske å lage en casus belli, et påskudd til krig. Og vi vet at kyllinghaukene John Bolton og Mike Pompeo ønsker å provosere fram en krig mot Iran.

Men, så kan man spørre: Ville USA virkelig ofre sine egne flygere for å bruke dem som agn i en felle for Iran?

Ingen sivilisert leder ville gjøre dette. Men det framtredende trekket ved Bolton/Pompeo er ikke at de er siviliserte. De er løgnere og krigshissere og har ingen moralske skrupler. Vi vet at spionflyets opptreden var en provokasjon. Om noen skulle ha brukt USAs egne flygere som kasserbare brikker i et spill for å lure Iran til å angripe, så er denne gjengen fullstendig troende til å stå bak det.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.