Är IS kvinnor mer brutala än männen?

0
Reportasje fra al-Arabiya om kvinnene i IS. Skjermdump.

Fra Global Politics.

I intervjuer har hustrur till IS-krigare framställt sig som okunniga utan delaktighet i IS grymheter. Men det är nog inte hela bilden!
Lyssna på denna video och läs gärna också den korta texten innan. Rapporten är från al-Arabiya.net.

Kvinnor i ISIS kan vara farligare och mer aggressiva än män i ISIS – långt bort från det stereotypa ISIS-brudoffret som ofta presenteras i media. Under en serie möten har Al Arabiyas Rola al-Khatib träffat IS-krigare, kvinnor och barn, men hon säger att hennes samtal med kvinnorna var de mest våldsamma, fysiskt och psykologiskt.

Al Arabiyas exklusiva serie “Face to Face with ISIS” intervjuade kvinnor i lägret i Al-Hol i norra Syrien, som drivs av civila administrationen av USA-stödda kurddominerade SDF. Täckta i svart och stående bakom ett stängsel talade kvinnorna till Al Arabiya om sin ideologi, som civilförvaltningen säger att de fortfarande följer.

En av dem sa: “Den ideologi vi fått här kommer inte att tas bort av någon. Inte av Trump, eller av USA, inte heller av judarna, eller av otrogna – inte av någon”. Hon tillade: “Denna ideologi finns också planterad i våra barn.” ISIS-kvinnorna kastade sten på filmteamet efter intervjuerna hade genomförts, vilket ledde till att dessa lämnade lägret tidigare än de hade planerat.

Bland dem fanns yazidi-kvinnor, tidigare ISIS-sexslavar, som är rädda för att identifiera sig av rädsla för reaktionerna från ISIS-kvinnorna, enligt SDF. SDF sade också att ISIS-kvinnorna tidigare hade bränt ner tältet på en av dem för att hon visat sitt ansikte. De tre lägerna i området har nästan 13.000 utländska ISIS kvinnor och barn. Andra delar av samma läger är värd för irakiska flyktingar och fördrivna syrier.

Forrige artikkelDemokratene fordømmer Trumps snarvisitt i Nord-Korea
Neste artikkelApple flytter produksjonen av Mac Pro fra Texas til Kina