Är IS kvinnor mer brutala än männen?

0
Reportasje fra al-Arabiya om kvinnene i IS. Skjermdump.

Fra Global Politics.

I intervjuer har hustrur till IS-krigare framställt sig som okunniga utan delaktighet i IS grymheter. Men det är nog inte hela bilden!
Lyssna på denna video och läs gärna också den korta texten innan. Rapporten är från al-Arabiya.net.

Kvinnor i ISIS kan vara farligare och mer aggressiva än män i ISIS – långt bort från det stereotypa ISIS-brudoffret som ofta presenteras i media. Under en serie möten har Al Arabiyas Rola al-Khatib träffat IS-krigare, kvinnor och barn, men hon säger att hennes samtal med kvinnorna var de mest våldsamma, fysiskt och psykologiskt.

Al Arabiyas exklusiva serie “Face to Face with ISIS” intervjuade kvinnor i lägret i Al-Hol i norra Syrien, som drivs av civila administrationen av USA-stödda kurddominerade SDF. Täckta i svart och stående bakom ett stängsel talade kvinnorna till Al Arabiya om sin ideologi, som civilförvaltningen säger att de fortfarande följer.

En av dem sa: “Den ideologi vi fått här kommer inte att tas bort av någon. Inte av Trump, eller av USA, inte heller av judarna, eller av otrogna – inte av någon”. Hon tillade: “Denna ideologi finns också planterad i våra barn.” ISIS-kvinnorna kastade sten på filmteamet efter intervjuerna hade genomförts, vilket ledde till att dessa lämnade lägret tidigare än de hade planerat.

Bland dem fanns yazidi-kvinnor, tidigare ISIS-sexslavar, som är rädda för att identifiera sig av rädsla för reaktionerna från ISIS-kvinnorna, enligt SDF. SDF sade också att ISIS-kvinnorna tidigare hade bränt ner tältet på en av dem för att hon visat sitt ansikte. De tre lägerna i området har nästan 13.000 utländska ISIS kvinnor och barn. Andra delar av samma läger är värd för irakiska flyktingar och fördrivna syrier.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.