Apple flytter produksjonen av Mac Pro fra Texas til Kina

14
Apple flytter produksjonen av Mac Pro til Kina. Foto: Macworld

Datagiganten Apple har vært under sterkt press fra Trump-administrasjonen for å redusere sitt samarbeid med Kina. Ikke minst har dette presset økt kraftig etter at Trump fattet vedtak om økonomisk unntakstilstand. Dette er en utrykkelig ordre om å føre krig mot utenlandske konkurrenter på det teknologiske området. Ingen land eller selskaper er nevnt, men dette handler først og fremst om Kina og ikke minst om teknologigiganten Huawei. Trump gir amerikanske selskaper ordre om ikke å inngå avtaler, ikke levere tjenester og ikke samarbeide med konkurrenter som truer USAs interesser.

Derfor kommer det som en liten bombe at dataselskapet Apple nå har bestemt seg for å flytte produksjonen av sin datamaskin Mac Pro til Kina. Mange av underleverandørene til denne produksjonen finnes i Shanghai-området, så Apple kan spare transportkostnader på å flytte selve produksjonen. Mac Pro er Apples kraftigste datamaskin og brukes for det mest av profesjonelle, ikke minst i design, film- og videoindustrien.

Etter at Donald Trump og Xi Jinping ble enige om en våpenstillstand i handelskrigen er det ikke sikkert at Apples nye produksjonslinje vil bli rammet av administrasjonens vrede.

Dette er bare et lite eksempel på hvor håpløs og kortsiktig USAs sanksjonpolitikk er. I det lange løp vil den bryte sammen, og sjøl på kort sikt viser det seg altså at USAs industri ikke klarer å følge den.

Det USAs strateger ikke skjønner er at Kina spiller det lange spillet. Kina kan tåle tap på kort sikt for å oppnå strategiske fordeler. Og alle kinesiske ledere kan sine teoretikere på fingrene.

I den klassiske boka Krigskunsten skriver den store militærteoretikeren Sun Tzu:

Hvis fienden din er sikker på alle punkter, vær forberedt på ham. Hvis han er i overlegen styrke, unngå ham. Hvis motstanderen din er temperamentsfull, forsøk å irritere ham. Lat som om du er svak, så han kan bli arrogant. Hvis han slapper av, gi ham ingen hvile. Hvis hans styrker er forent, så splitt dem. Hvis befolkningen og regjeringa er i samsvar med hverandre, så misnøye mellom dem. Angrip ham hvor han er uforberedt, dukk opp der du ikke ventet.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for SHO SHO says:

  Skal man produsere for det kinesiske markedet kan det være smart å flytte produksjonen til Kina. Fra Kina kan man også eksportere til andre land uten å bli rammet av toll. Hoveddelen av produksjonen til Apple kan foregå i Kina.
  Dessuten er kinesisk arbeidskraft billig, slik at fortjenesten kan bli større ved å produsere i Kina fremfor å produsere i USA. (Visstnok skal arbeidskraften i Kina koste 10% av hva den gjør i USA). Bernie Sanders hadde en annen angrepsvinkel på dette enn det Trump har, Sanders ville skattlegge hardere den profitt som USA selskaper og eiere tjener i utlandet

 2. Apple er nok på veg til et helt annet sted.

  Fra wikipedia:

  In February 2015, Apple opened their new 180,000-square-foot headquarters in Herzliya, Israel, designed to accommodate approximately 800 employees. This is Apple’s third office located within Israel; the first, also in Herzliya, was obtained as part of the Anobit acquisition, and the other is a research center in Haifa

 3. Avatar for SHO SHO says:

  Jeg tror ikke at det finnes noen lov i USA som forbyr selskaper å flytte sin produksjon ut av landet. Det hele dreier seg vel egentlig om en henstilling fra Trump om å forbli i USA. Når man ikke bryter lover kan ikke Trump gjøre noe med det bortsett fra å endre på lover og bestemmelser. Apple skal feks konkurrere på verdensmarkedet med lignende selskaper fra andre land, og da oppstår det et press om å redusere kostnadene og å øke profitten samt å øke produksjonsvolumet for å oppnå større stordriftsfordeler (altså markedets jernlov).

 4. Avatar for paven paven says:

  Man får ikke indrefilet til pølsepris. Min første Mac varte i 10 år, min andre 5 år og nå har jeg fått mail fra dem om at min tredje kan selvantenne om jeg ikke bytter batteri. Det var ca etter 2 år. Regner med at det neste produksjonsstedet vil være Bangladesh og den vil ha en levetid på 14 dager. Men da selvfølgelig leaset med livstidsabonemang

 5. Ingen av de store amerikanske Tech-gigantene virker å like Trump. USA er på en måte et land i krig med seg selv bl.annet fordi den Demokratiske (partiet) siden nekter å godta valgresultatet og jobber intenst for at han ikke blir gjenvalgt. Google sensurerer bort positiv Trump-omtale i søkefeltene, og i mai ble Jen Gennai, “Head of Responsible Innovation, Google” filmet med skjult kamera der hun sa at Google jobber for å unngå “the next Trump situation”.

  Det ser mao. ut til at disse gigantene ser det som sin plikt å påvirke demokratiske valg ved å forme velgermassen og stå over Staten selv. Å flytte arbeidsplasser fra USA til Østen er sikkert en passende måte ifølge dem å straffe Trump på.

 6. Avatar for paven paven says:

  " Hei,
  Apple har oppdaget at et begrenset antall av MacBook Pro (Retina, 15-inch, Mid 2015) har en fil som gjør at batteriet kan overopphete og utgjøre en brannrisiko. Siden du eller ditt firma har kjøpt en maskin av denne modellen ønsker vi å informere deg om dette.
  Her følger en liste over viktige ting å vite:

  • Dette gjelder i hovedsak enheter solgt mellom september 2015 og februar 2017
   …etc"
 7. Øynene som ser.
  Selv elsker jeg å gå på museer. Der er det mye spennende , og verdisaker å være stolt av : ) spor å følge, brikker å få på plass.

 8. Jeg husker ikke hvor mange jeg har hatt men det blir flere enn den 5. Den første havna nok til gjenvinning.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

6 flere kommentarer

Deltakere