Apple flytter produksjonen av Mac Pro fra Texas til Kina

0
Apple flytter produksjonen av Mac Pro til Kina. Foto: Macworld

Datagiganten Apple har vært under sterkt press fra Trump-administrasjonen for å redusere sitt samarbeid med Kina. Ikke minst har dette presset økt kraftig etter at Trump fattet vedtak om økonomisk unntakstilstand. Dette er en utrykkelig ordre om å føre krig mot utenlandske konkurrenter på det teknologiske området. Ingen land eller selskaper er nevnt, men dette handler først og fremst om Kina og ikke minst om teknologigiganten Huawei. Trump gir amerikanske selskaper ordre om ikke å inngå avtaler, ikke levere tjenester og ikke samarbeide med konkurrenter som truer USAs interesser.

Derfor kommer det som en liten bombe at dataselskapet Apple nå har bestemt seg for å flytte produksjonen av sin datamaskin Mac Pro til Kina. Mange av underleverandørene til denne produksjonen finnes i Shanghai-området, så Apple kan spare transportkostnader på å flytte selve produksjonen. Mac Pro er Apples kraftigste datamaskin og brukes for det mest av profesjonelle, ikke minst i design, film- og videoindustrien.

Etter at Donald Trump og Xi Jinping ble enige om en våpenstillstand i handelskrigen er det ikke sikkert at Apples nye produksjonslinje vil bli rammet av administrasjonens vrede.

Dette er bare et lite eksempel på hvor håpløs og kortsiktig USAs sanksjonpolitikk er. I det lange løp vil den bryte sammen, og sjøl på kort sikt viser det seg altså at USAs industri ikke klarer å følge den.

Det USAs strateger ikke skjønner er at Kina spiller det lange spillet. Kina kan tåle tap på kort sikt for å oppnå strategiske fordeler. Og alle kinesiske ledere kan sine teoretikere på fingrene.

I den klassiske boka Krigskunsten skriver den store militærteoretikeren Sun Tzu:

Hvis fienden din er sikker på alle punkter, vær forberedt på ham. Hvis han er i overlegen styrke, unngå ham. Hvis motstanderen din er temperamentsfull, forsøk å irritere ham. Lat som om du er svak, så han kan bli arrogant. Hvis han slapper av, gi ham ingen hvile. Hvis hans styrker er forent, så splitt dem. Hvis befolkningen og regjeringa er i samsvar med hverandre, så misnøye mellom dem. Angrip ham hvor han er uforberedt, dukk opp der du ikke ventet.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.