USA får ingen løfter fra allierte om tiltak mot Iran

0
Mark Esper mislyktes i å sikre seg støtte fra NATO-toppmøtet mot Iran. Foto: Shutterstock

USAs fungerende forsvarsminister Mark Esper sier at han ikke lyktes med å sikre noen forpliktelser fra NATO-landene om å delta i et «globalt press for å sikre de internasjonale transportrutene overfor Iran». Dette melder USAs offisielle nyhetskanal Voice of America.

Esper er den nye forsvarsministeren på prøve etter at Donald Trump kvittet seg med Patrick Shanahan. Og prøven kom umiddelbart da Esper møtte de andre NATO-lederne i Brussel 27. juni 2019.

NY Times skriver at europeerne fortsatt sørger over tapet av Jim «Mad Dog» Mattis som forsvarsminister i USA, siden han var en så markant tilhenger av NATO. Esper kommer fra en jobb som lobbyist for våpengiganten Raytheon, mens forgjengeren Shanahan kom fra våpengiganten Boeing.

Esper lyktes altså ikke med å mønstre NATO-landene til en kraftigere konfrontasjon med Iran, og slik sett måtte han reise tomhendt tilbake.

«Å sikre transportrutene» betyr å sende marinefartøyer inn i Persiabukta for eventuelt å konfrontere Iran. Det er det ikke rart at selv servile NATO-politikere kvier seg for. Det er liten tvil om at Iran er i stand til å senke det meste som flyter hvis det blir krig i dette området. Selv en puddel som Norge vil ikke være med på dette høyrisikoprosjektet.

USA har sagt at de vil skape «en allianse av de villige» mot Iran. Esper fant ingen villige i Europa.

Til tross for at Donald Trump har sagt at han ikke ønsker noen krig mot Iran fortsetter han å true landet. I en uttalelse til Fox Business 26. juni 2019 sa han:

Jeg snakker ikke om støvler på bakken. Jeg bare sier at noe kan skje, og det vil ikke vare lenge.»

Dette oppfattes som en trussel om en eller annen form for missilangrep på Iran. Men Irans utenriksminister Javad Zarif svarer Trump på Twitter og sier at USAs president lider av noen misforståelser, en av dem er at en krig mot Iran vil bli kort.

Trump er nødt til å lære seg at Iran ikke er Syria. I Syria kunne han gjennomføre et angrep med missiler, riktignok uten militær betydning, og slippe unna med det. Gjør han noe sånt mot Iran, vil ikke Teheran la ham slippe unna med det. Det er det entydige signalet fra Zarif.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelSveits forbyr handel med sveitsiske aksjer på EU-børser
Neste artikkelTrump vil møte en tung motbakke i Osaka
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formenn i AKP(m-l) 1975–84). Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).