Sveits forbyr handel med sveitsiske aksjer på EU-børser

0
Illustrasjon: Shutterstock

Sveits varslet torsdag at det innfører forbud mot å handle med sveitsiske aksjer på børser i EU fra mandag 1. juli. E24 skriver om dette:

Det skjer etter at samtalene om en politiske avtale mellom partene strandet, og kort tid etter at EU-kommisjonen ikke ville forlenge nødvendige tillatelser for sveitsiske børser i unionen, ifølge Bloomberg.

Bakgrunnen for krangelen er de to motpartene ikke er blitt enige om hvordan Sveits skal forholde seg til EUs indre marked.

Sveits er ikke EU-medlem, og frem til nå har forholdet blitt regulert av over 120 avtaler, som dekker alt fra jordbruk til luftfart.

Meningen er at disse skal erstattes av en enkelt avtale, men Sveits har ennå ikke villet signere avtalen som har møtt sterk motstand i landet.

EU har økt presset ved å knytte forhandlingene til sveitsiske børsers status som likestilt med EU-børser, og har ikke vært villig til å forlenge denne statusen som utløper 30. juni.

Fra 1. juli ville dermed EU forby investorer fra unionen å handle på sveitsiske børser, mens sveitsiske myndigheter svarte med å si at de ville hindre sveitsiske aksjer fra å bli handlet på EU-børser.

EU vil tvinge Sveits til automatisk å godta EU-lover og EU-direktiver, slik Norge gjør. Men det akter ikke Sveits å bøye seg for.

Sveits har med dette iverksatt sin «plan B» for å svare på presset fra EU. Avtroppende EU-president Jean-Claude Juncker sier at EU har mistet tålmodigheten med Sveits og nekter kategorisk for at det er rom for nye forhandlinger.

Finanstidskrifter i Europa spør seg om dette er starten på en børskrig mellom Sveits og EU. Børsen i Sveits mener at den er klar for en konfrontasjon med EU.

Striden mellom Sveits og EU har også forbindelse med Brexit, delvis fordi det settes en slags standard for hvordan Storbritannia vil bli behandlet av EU. «Vi vil ikke behandle Storbritannia noe verre enn vi behandler Sveits,» som en EU-diplomat formulerer det. Og dels har det en direkte sammenheng fordi en stor del av sveitsiske aksjer omsettes i London.

Denne striden som nå altså rammer børsene i EU og Sveits skjer samtidig som usikkerheten i det globale aksjemarkedet øker. Amerikanske Citigroup mener at faren for en ny resesjon er stor. Hvis det virkelig kommer til børskrig mellom Sveits og EU, vil det ikke akkurat minske usikkerheten.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.