Franske journalister truet med fengsel for å avsløre Frankrikes rolle i Jemen

0
Nyhetskanalen Disclose har avslørt Frankrikes delaktighet i krigsforbrytelsene mot Jemen.

De tre franske journalistene Geoffrey Livolsi, Mathias Destal og Benoît Collombat er blitt truet med inntil fem års fengsel og en bot på 75.000 € for å avslørt hemmelige dokumenter som viser hvor djupt engasjert Frankrike er i krigen mot Jemen. Dokumentene viser også at president Emmanuel Macrons regjering har løyet for fransk offentlighet om hvordan franske våpen blir brukt. Dette skriver blant annet Almasirah Media Network.

«De ønsker å skremme oss fra å offentliggjøre slike hemmeligheter og å bruke oss til å statuere et eksempel,» sier Livolsi, som har grunnlagt nyhetskanalen Disclose sammen med Destal.

Den franske etterretningstjenesten DGSI har tatt disse tiltakene mot de tre journalistene på grunn av en svært avslørende reportasje som de publiserte i Disclose i april 2019. Forsvarsminister Florence Parly har beskyldt Disclose for å «bryte alle lover og regler i dette landet».

Franske CAESAR-kanoner er blitt brukt til å beskyte sivile områder i Jemen.

Det Disclose har gjort er et stykke briljant journalistikk under tittelen Yemen Papers og som kan leses her. De viser med grundig dokumentasjon at franske våpen ikke bare brukes i krigen mot Jemen, men at de er sentrale i de krigsforbrytelsen som Saudi-Arabia og deres koalisjon begår mot folket i Jemen. De viser blant annet hvordan franske CAESAR-kanoner ble brukt til å beskyte sivile områder i Jemen, og at franske myndigheter var klar over det. Dette er fullstendig i motstrid med hva forsvarsminister Parly sa til den franske nasjonalforsamlinga i juli 2018 da hun sa:

Etter det jeg vet blir landbasert utstyr solgt til Saudi-Arabia ikke brukt til offensive formål, men til forsvar på Saudi-Arabias grenser.

Frankrike har også solgt 70 Leclerc tanks til De forente arabiske emiratene, som deltar i krigen mot Jemen. Ifølge forsvarsdepartementet er de ikke brukt inne i Jemen, men Disclose viser at de har tatt del i flere viktige slag, blant annet i nærheten av havnebyen Hodeidah.

Disclose kan også vise på kart over Jemen hvor disse våpnene er blitt brukt.

Og de kan vise video av disse tanksene i aksjon inne i Jemen.

Disclose viser også hvordan franske Mirage-jagere har bombet byer i Jemen og hvordan franske missiler er brukt av saudiarabiske fly til massiv bombing av mange byer i landet. De analysene Disclose har gjort viser at 30 prosent av bombetoktene var rettet mot sivile mål og at hensikten var å ødelegge viktig sivil infrastruktur. Frankrike er med andre ord delaktig i en krig som kan kalles en forbrytelse mot menneskeheten.

Disclose har gjort et så grundig arbeid og dokumentert alt så godt at Macron og hans regjering står med buksene rundt anklene. Dermed er det ikke så rart at den og etterretningstjenestene ønsker å true journalistene til taushet.

Det er viktig at kollegene til de tre franske journalistene både i Norge og andre land gir dem sin støtte og at det arbeidet de gjør og har gjort blir kjent.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelHva er agendaen til «klimaopprøret»?
Neste artikkelKonferanse om asiatisk kultur
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).