iPhone sender ut dine personlige data midt på natta

0
iPhone samler og deler informasjon om deg mens du sover. Foto: Shutterstock

Apples iPhone overvåker deg og sender informasjon om deg også når du sover. Ja, den er spesielt aktiv om natta, skriver teknologikommentatoren Geoffrey Fowler i Washington Post. Apple hevder at «det som skjer på iPhone, blir på iPhone», men Fowler har konstatert at 5.400 sporingsprogrammer samler data om brukerens aktiviteter hver eneste uke.

Fowler hadde registrert at et firma som heter Amplitude hadde kontrollert hans telefon natt til en mandag klokka 23.43 og samlet inn telefonnummeret, eposten og hans nøyaktige posisjon.

«Klokka 3.58 tok et selskap som kaller seg Appboy det digitale fingeravtrykket til min telefon. Klokka 6.25 var det en sporingsapp som kalles Demdex som hentet denne informasjonen og la til rette for å koble andre sporingsapper til min telefon.»

Selskapet Yelp var inne på hans telefon hvert femte minutt og videresendte informasjon derfra. Yelp driver en anbefalingsportal for restauranter og selskaper. Andre iPhone-apper som gir informasjon videre i løpet av natta er Microsoft OneDrive, finansappen Mint, Spotify, Washington Post, IBMs værmeldingsappog alarmtjeneste Citizen.

Ved hjelp av datafirmaet Disconnect har Fowler i løpet av ei enkelt uke klart å registrere 5.400 sporingsapper som sendte informasjon videre fra hans telefon. I løpet av en måned sender de uønskede sporingsappene 1,5 gigabyte med data.

Ikke bare iPhone gjør dette. Det samme gjøres på telefoner som bruker Googles Android-system.

Den globale masseovervåkinga

Brukerne ser en liten flik av denne overvåkinga i form av at de mottar reklame og tilbud som på en eller annen måte har med deres brukerprofil eller deres geografiske posisjon å gjøre. Og noen brukere synes nok også noe av dette er både nyttig og praktisk. Men det få er klar over er hvor mye av sitt private liv de gir fra seg og hvor djupt denne overvåkinga går.

Den vanlige brukeren ser heller ikke hvordan denne innsamlinga av informasjon er knyttet sammen med multinasjonale korporasjoner, etterretningstjenester og statlig voldsapparat.

Men det var dette Edward Snowden forklarte i den talen som vi har omtalt her:

Edward Snowden: Med teknologi har de skapt de mest effektive midlene for sosial kontroll i historien

Snowden forklarte også at disse informasjonene gir overvåkerne et godt innblikk i hvordan brukerne tenker, hvilke preferanser, politiske holdninger, sympatier og antipatier de har. Dette setter igjen statlige myndigheter, overstatlige organer eller andre i stand til å påvirke folks holdninger og dreie deres sympatier og antipatier den ene eller andre veien.

Manipulasjon av Europavalget

Det later til at dette ble gjort under valgene til Europaparlamentet. Organisasjonen Avaaz skryter av at den hadde utviklet en gigantisk plan for å ta ned nettsteder som den betraktet som negative. Avaaz hadde mobilisert 80.000 medlemmer som frivillig anga det de betraktet som desinformasjon.

Vi bygde et helt team av høyt kvalifiserte «Alver» for å ta «trollene» ved å etterforske desinformasjon.

Til slutt kom toppolitikere fra EU, journalister og sikkerhetseksperter til vårt krigsrom hver dag for å få informasjon og briefing, og Facebook takket oss offentlig. Avaaz er nå episenteret for den globale kampen mot desinformasjon.

Vårt team nådde ut til folks telefoner og oppmuntret store organisasjoner som Spotify til å bruke sin innflytelse for å få folk til å stemme. Spotify har 70 millioner brukere over hele Europa.

Og det virket! Velgeroppslutninga ble den største på 25 år. Og de nye velgerne stemte i overveldende grad på pro-europeiske, progressive partier som vil bringe dristige nye ideer til europeisk beslutningstaking.

En manns «alv» er en annen manns «troll». Det Avaaz beskriver er en organisasjon for massiv valgpåvirning der NGOer, korporasjoner, regjeringer, EU-toppen og etterretningstjenestene samarbeider om å få det valgresulatet de ønsker. Det Avaaz har gjort, ifølge egne beskrivelser, er verre enn det de angivelige trollene har gjort. Avaaz har opptrådt som «troll i alveham».

En del folk ser antakelig fortsatt på Avaaz som en progressiv organisasjon, men den har opptrådt som en aktiv støttespiller for terroristene FSA i Syria og koordinert med EU-kommisjonen tidligere. Off-Guardian hadde en kritisk artikkel om dem her.

Det som interesserer oss i denne sammenhengen er at det såkalte aktivitnettverket Avaaz har skapt en mektig trollorganisasjon som er i stand til å drive massiv påvirkning av valg og velgeradferd i Europa. Og de samarbeider med etterretningstjenester og korporasjoner som har disse verktøyene som Edward Snowden beskriver.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelEdward Snowden: Med teknologi har de skapt de mest effektive midlene for sosial kontroll i historien
Neste artikkelHellas krever tyske krigsskadeerstatninger
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).