Edward Snowden: Med teknologi har de skapt de mest effektive midlene for sosial kontroll i historien

6
Demonstrasjon til støtte for Edward Snowden. Foto: Shutterstock.

Av Andrea Germanos, Common Dreams

NSA-varsleren Edward Snowden sa 30. mai 2019 at folk i maktapparatene har utnyttet det menneskelige ønske om å kommunisere for å skape systemer for massovervåking.

Snowden deltok på Dalhousie University i Halifax, Nova Scotia via live strømming fra Moskva for å gi en åpningstale for universitetets Open Dialogue Series.

«Vi er midt i den største omfordeling av makt siden den industrielle revolusjonen, og dette skjer fordi teknologien har gitt nye muligheter,» sa Snowden.

«Det er knyttet til innflytelse som når alle på alle steder,» sa han. «Det tar ingen hensyn til grenser. Det er ubegrenset, og det er ikke sikret.»

Uten slikt forsvar er teknologien i stand til å påvirke menneskelig atferd.
Institusjoner kan «overvåke og registrere folks private aktiviteter i en skala som er bred nok til at vi kan si at den er nær allmektig,» sa Snowden. De gjør dette gjennom «nye plattformer og algoritmer», som «de kan bruke til å forandre vår oppførsel. I noen grad kan de forutsi våre beslutninger – og også dempe dem – for å skape forskjellig utfall. Og de gjør dette ved å utnytte det menneskelige behovet for tilhørighet. «

«Det var ikke dette vi undertegnet på,» la han til og avviste ideen om at folk vet nøyaktig hva de får inn i sosiale media-plattformer som Facebook.

«Hvor mange av dere som har en Facebook-konto, leser faktisk vilkårene for bruk?» Spurte Snowden. «Alt har hundrevis og hundrevis av sider med juridisk jargong som vi ikke er kvalifisert til å lese og vurdere – og likevel anses de å være bindende for oss.»

«Det er gjennom denne typen uhellig sammenkopling av teknologi og slags en uvanlig fortolkning av kontraktsretten,» fortsatte han, «at disse institusjonene har vært i stand til å forvandle denne største dyd for menneskeheten – altså dette ønsket om å samhandle og knytte seg sammen med andre og å samarbeide og dele – og som forvandle alt dette til svakhet. «

«Og nå har,» la han til, «disse institusjonene, som er både kommersielle og statlige, bygd på det og … har strukturert det og forankret det slik at det har blitt nå det mest effektive middel til sosial kontroll i vår arts historie. «

«Du har kanskje hørt om det,» sa Snowden. «Dette er massovervåking.»

Du kan høre hele Snowdens tale her. (Han begynner ved 25-minuttersmerket.)

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for Anki Anki says:

  Men dette har da mange kvikke folk sagt lenge - og blitt latterliggjort. Vi er en takknemlig gjeng med dåsemikler å skyfle rundt på. Kritiske tanker og spore til opprør er knekket som lus.

 2. Men ennå er den ikke død . We are change kan fortelle at Pompeo har talt til Bilderberg-forsamlingen om Iran. Det er fullstendig i strid med USAs lovverk.
  Så får vi se hvem som rugger hvem.

  https://www.youtube.com/watch?v=F0MDDWL6eGY
 3. Jeg har ikke FB pga dette. Ikke har jeg smartphone heller. Gjør som meg!

 4. Avatar for Anki Anki says:

  Joda. Det er selvsagt noen dedikerte idealister out there. Luke er en av dem. Jeg tenkte mer på den “gemene hop” - folket - der er det ikke så oppløftende hva angår kritisk tenkning. Jeg lurer på hvor mange som i det hele tatt aner at Bilderberger- konferansen finnes. Utover det; det som de rigger på disse møtene er vel i strid med det meste av vestlig lovverk :slight_smile:

 5. Nesten alle vil på et eller annet tidspunkt begynne å lure. Veldig mange gjør det akkurat nå - eller så har den sosiale kontrollen blitt så effektiv, at de tier helt stille. For kommentarfeltene er stadig
  oftere av en slik kvalitet, at jeg med trygghet kan tie stille.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere