Hvem vant den første nominasjonsdebatten til Demokratene i USA?

0
Tulsi Gabbard i TV-debatten

Det er hele 20 kandidater som kjemper om å bli nominert til presidentkandidat for Det demokratiske partiet. 26. juni 2019 var de første 10 ute i TV-debatt mot hverandre.

På forhånd hadde det i hovedstrømsmediene vært snakket om folk som Elizabeth Warren (70), Beto O’Rourke (46) og Julian Castro (44). Men det ble en annen kandidat som ifølge seerne gikk av med seieren, og det med en knusende margin.

Tulsi Gabbard (38) fra Hawaii er krigsveteran og en markant kritiker av USAs kriger. Hun har deltatt i USAs styrker i Irak i 2005 og sier at en krig mot Iran vil bli mye, mye verre enn krigen mot Irak. Den vil eventuelt koste flere amerikanske soldater livet, den vil bli økonomisk katastrofal og den vil spre seg til hele regionen med svært alvorlige følger.

Dette budskapet preget hennes presentasjon i debatten, og et sammendrag er lagt ut på Gabbards Twitterkonto:

Vi har registrert to meningsmålinger etter debatten. Drudge Report skriver:

Tulsi Gabbard runaway winner of first Democratic debate

Washington Examiner hadde en meningsmåling blant sine lesere som viser samme tendens. Den finnes her:

POLL: Who do you think won the first Democratic debate?

Her har vi satt opp resultatene ved siden av hverandre.

Som man vil se er Tulsi Gabbard fullstendig overlegen, og det er all grunn til å anta at det er hennes klare antikrigsbudskap som er en av hovedårsakene til det. Som major i hæren og med status som veteran har hun også en egen tyngde når hun argumenterer for fred og mot kirgslysten til kyllinghauker som John Bolton og Mike Pompeo.

Gabbard har tidligere gjort seg bemerket ved at hun har besøkt Syria og snakket med folk der fra gateplanet og opp til president Bashar al-Assad. I USA har man forsøkt å dømme henne nord og ned for dette, men det har ikke fungert.

I dette innlegget tar Tulsi Gabbard (D, Hawaii) avstand fra at Donald Trump beskytter al-Qaida i Libya.

Tulsi Gabbard (D-HI): – USA finansierer terroristgrupper i Syria

Tulsi Gabbard: Trump er Saudi-Arabias tjener

I motsetning til andre norske medier ser ikke vi det som vår oppgave å være heiegjeng for noen kandidat i USA-valget, men vi noterer at en antikrigskandidat sjokkerer hovedstrømsmediene med å slå ut alle de andre kandidatene i en åpen TV-debatt. Dette reflekterer også den motstanden mot krig som finnes i store deler av folket i USA.

Kilde: Hill-Harris X
Forrige artikkel«Syriens tystade röster»
Neste artikkelPolitiet skal få bestemme hva du kan si